Φαγητό με delivery: Οι απαντήσεις για τους φόβους και το ηθικό δίλημμα

Φαγητό με delivery: Οι απαντήσεις για τους φόβους και το ηθικό δίλημμα

Καθώς ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, το να πάτε για φαγητό έξω δεν είναι επιλογή.

Ακόμα, όμως και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά μέσω παραγγελίας, όμως, και εκεί πλέον δημιουργούνται φόβοι και διλήμματα.

Το delivery και οι υπηρεσίες take away λειτουργούν κανονικά και θεωρείται δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να προστατέψουν τον κόσμο.

Και πάλι όμως στο μυαλό έρχονται δύο ερωτήσεις;

Α) Είναι τελικά ασφαλές να παραγγέλνω απ’ έξω;

Β) Είναι ηθικό να εκθέτω τους εργαζόμενους που κάνουν τη διανομή σε κινδύνους που εγώ προσπαθώ να αποφύγω;

Οι απαντήσεις

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι γενικά ναι, αλλά με κάποιους αστερίσκους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροφή συνδέεται με τη μετάδοση COVID-19, από καμία υπηρεσία στον κόσμο. Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με όλους τους οργανισμούς υγείας, είναι η επαφή με τους ανθρώπους που έχουν τη νόσο. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν σπίτι σας γρήγορο φαγητό, δουλεύουν με συγκεκριμένους κανόνες, που έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηροί στην εποχή του Κορονοϊού, κάτι που έγινε… αντανακλαστικά. Σκεφτείτε μόνο, ότι οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα και ειδικά αυτά που δεν διαθέτουν σάλα, ζουν αποκλειστικά και μόνο από τη διανομή φαγητού. Με αυτό δεδομένο, θα ήταν αυτοκτονικό από τους ίδιους τους επαγγελματίες να μην τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Όσον αφορά τον ιό, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μετάδοση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ναι, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στις διανομές: η απαιτητική εργασία, οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη παροχών προς τους εργαζομένους, φυσικά τα ατυχήματα και η εν μέσω αυτής της πανδημίας, μεγαλύτερη έκθεση σε ανθρώπους που μπορεί και να νοσούν ακόμα και αν είναι σπίτι τους. Αλλά ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βασίζονται σε αυτές τις παραγγελίες παράδοσης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωπο λοιπόν, δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι» ούτε να εργαστούν από αυτό.

Σε μια πανδημία, δεν υπάρχουν σαφείς και τέλειες λύσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε ως άτομο να κάνετε επιλογές που θα μετριάσουν τους κινδύνους μετάδοσης τόσο για εσάς όσο και για τους εργαζομένους στους οποίους βασίζεστε για να πάρετε το γεύμα σας, προκειμένου να έχετε όσο πιο καθαρή συνείδηση γίνεται.

Μέθοδος παραγγελίας

Αρχικά εξετάστε ποια μέθοδος παραγγελίας είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν τα αγαπημένα σας εστιατόρια διαθέτουν επιλογές εσωτερικής διανομής, σκεφτείτε να τις παραγγείλετε απευθείας αντί να μεταβείτε σε εφαρμογές τρίτων, οι οποίες λαμβάνουν προμήθειες που μπορούν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους των εστιατορίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι καλύτερο να πληρώσετε με πλαστικό χρήμα, ώστε να μην έρθετε σε επαφή ούτε εσείς, ούτε ο άνθρωπος της διανομής με χαρτονομίσματα ή κέρματα. Συνήθως στις πλατφόρμες υπάρχει η δυνατότητα για πουρμπουάρ. Αν δεν υπάρχει, τότε πληρώστε το γεύμα σας, να απολυμάνετε το πουρμπουάρ του διανομέα και προσπαθήστε να είστε όσο πιο γενναιόδωροι γίνεται.

Ελαχιστοποιήστε την ανθρώπινη επαφή

Αν επιλέξετε να παραλάβετε ο ίδιος μια παραγγελία από ένα εστιατόριο, αποφύγετε τις ώρες αιχμής, ώστε να υπάρχουν λιγότερα άτομα που ενδεχομένως θα έρθουν σε επαφή με το εστιατόριο.

Αν πάλι είστε στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να κατέβετε εσείς κάτω προκειμένου να παραλάβετε το φαγητό σας. Έτσι θα έχετε προφυλάξει τον διανομέα από μια διαδικασία ανοίγματος πόρτας, εισόδου σε κλειστό χώρο ασανσέρ κτλ. Εσείς μπορείτε να βγείτε με τα γάντια σας, εύκολα και απλά.

Να είστε ευγενικοί, αλλά σύντομοι στην επαφή και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ο διανομέας να σας παρεξηγήσει. Άλλωστε δεν νομίζουμε ότι και αυτός θα θέλει να πιάνει και πολύ κουβέντα…

Απορρίψτε ή απολυμάνετε επιφάνειες που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί

Είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να πάρει το COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανόν τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θεωρείται να είναι ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Είναι, όμως, πιθανό. Για να αποφύγετε κάθε τέτοια πιθανότητα μπορείτε να ρίξετε αμέσως στα σκουπίδια τα υλικά συσκευασίας που συνοδεύουν την παράδοση τροφίμων (π.χ. χαρτί ή πλαστική τσάντα, αποδείξεις, μενού κλπ.) και ταυτόχρονα να απολυμάνετε τις επιφάνειες στο σπίτι σας που ήρθαν σε επαφή με τα υλικά αυτά άμεσα.

Πλύνετε τα χέρια σας και διατηρήστε τις καλές πρακτικές υγιεινής

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Αφού πετάξετε τα πάντα, πλύντε επιμελώς τα χέρια σας, πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Μπείτε στον κόπο να κάνετε ένα καλό σχόλιο

Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας στους εργάτες που σας φέρνουν το φαγητό σας είναι να αφήσετε υψηλές βαθμολογίες στις πλατφόρμες και να γράψετε μια καλή κουβέντα. Η δουλειά, πολλών πλέον εξαρτάται από μια καλή κριτική.

Σκεφτείτε επίσης να αφήσετε μια ωραία κριτική για το ίδιο το εστιατόριο, πιτσαρία, σουβλατζίδικο καθώς θα το βοηθήσετε να έχει δουλειά, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εν κατακλείδι…

Σε μια δύσκολη κατάσταση, η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα μας βγάλει πιο εύκολα στο ξέφωτο. Μάλιστα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για την κοινωνία και για την πολιτεία να δει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που δεδομένα υπάρχουν στους κλάδους διανομών τροφίμων και όχι μόνο.

Η προσφορά εξάλλου των εργαζομένων στην αλυσίδα της διανομής σηκώνει (και το επόμενο διάστημα θα σηκώσει ακόμα περισσότερο) σημαντικό βάρος της διατήρησης της λειτουργίας της μηχανής της οικονομίας. Και ίσως ήρθε η ώρα και αυτός ο κλάδος με τους χιλιάδες εργαζόμενους, να ακουστεί και να πάρει επιτέλους αυτό που αξίζει.

Τώρα πλύνετε τα χέρια σας. Και μην ξεχάστε κάποια στιγμή να βγείτε στο μπαλκόνι σας και να χειροκροτήσετε και τους ντελιβεράδες. Και δεν είναι ειρωνικό.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter