Φαήλος Κρανιδιώτης: «Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον διώξει ο Κυριάκος, δεν έχει το ανάστημα»

Φαήλος Κρανιδιώτης: «Τον ΣΥΡΙΖΑ  δεν πρόκειται  να τον διώξει  ο Κυριάκος, δεν έχει  το ανάστημα»

Μια ατάκα του Κωνσταντίνου_x000D_
Μητσοτάκη
για τον Γιώργο Παπανδρέου_x000D_
δανείστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος_x000D_
Κρανιδιώτης
για να αμφισβητήσει το αρχηγικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Το παιδί δεν το ’χει. Εγινε πρόεδρος αλλά δεν θα γίνει ποτέ αρχηγός» υποστηρίζει. Και δείχνει να πιστεύει στο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης: ακόμη κι αν σχηματίσει κυβέρνηση, αυτή η ΝΔ θα είναι κολοβή, επισημαίνει και… φλερτάρει με το κόμμα των καταβολών του στο ενδεχόμενο συνεργασίας, καθώς οι προϋποθέσεις που περιγράφει για κάτι τέτοιο γειτνιάζουν με πολλές από τις θέσεις της ΝΔ. Βλέποντας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον ηγέτη της κεντροαριστεράς, πολλές φορές στη σημερινή του συνέντευξη αφήνει να διαφανεί ότι η κεντροδεξιά δεν έχει ηγέτη… Και υποδεικνύει στροφή πολιτικών στη ΝΔ: «Η Δεξιά ή θα πρέπει να είναι λαϊκή ή θα πάψει να υπάρχει».

Συνέντευξη στη Μαρία Μπραουδάκη

Φωτογραφίες Δημήτρης Ραπακούσης

Σε τι διαφέρει η Νέα Δεξιά από τη ΝΔ;

Αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα να σας υπογραμμίσω, το οποίο είναι και μια βασική διαφορά, είναι ότι η Δεξιά που περιλαμβάνει και το αληθινό κέντρο της Ιστορίας δεν μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερη. Δεν μπορεί δηλαδή να πιστεύει στην άνευ όρων, άκρατη λεγόμενη αυτορρύθμιση των αγορών, διότι σας θυμίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα, πέρα από όλα τ’ άλλα, και επειδή κάποιοι τραπεζίτες αυτορυθμίστηκαν στην Αμερική.

Αυτό είναι δηλαδή το κενό που έρχεστε να καλύψετε;

Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα η ενοχική στάση απέναντι στην Αριστερά και επίσης αυτή η σημερινή κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθύνεται στο 15% που ακόμη έχει κάτι. Υπάρχει το 85% των Ελλήνων που έχουν στις τράπεζες μόνο χρέη ή έχουν ακόμη μέχρι και 1.000 ευρώ. Αν δεν βρεις τρόπο να εκφράσεις τους ανθρώπους αυτούς και να τους πιάσεις την καρδιά τους αλλά με πρακτικές προτάσεις, τότε δεν μπορείς να γίνεις ποτέ πλειοψηφικό ρεύμα. Η Δεξιά ή θα είναι λαϊκή ή θα πάψει να υπάρχει! Οποιοδήποτε κόμμα αν δεν είναι λαϊκό, θα πάψει να υπάρχει. Εμείς δεν είμαστε μια Δεξιά που απευθύνεται μόνο σε μια ολιγαρχία. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι λέει ο πολύς ο κόσμος. Τι έχει ανάγκη και θέλουμε να τον εκφράσουμε, και κυρίως είμαστε αυτό που σε καμία περίπτωση δεν είναι η ηγετική ομάδα της ΝΔ, είμαστε ένα κόμμα ταυτότητας.

Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Το 3% συν μία ψήφος και όσο πιο πάνω γίνεται. Να είμαστε στην αρχή ρυθμιστής της εξουσίας και αργότερα η ίδια η εξουσία, για να ξαναδώσουμε στην πατρίδα δύναμη, περηφάνια και ελευθερία. Δεν είμαστε σαν τον Καμμένο. Εχουμε σχέδιο και αταλάντευτες αρχές και αξίες.

Καθώς προσδοκάτε ρόλο ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας που έχετε κατά νου;

Η Νέα Δεξιά θα συνεργαστεί μόνο ύστερα από δημόσια γραπτή συμφωνία για ένα μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα με βασικά στοιχεία την επιστροφή της εθνικής παιδείας στον συνταγματικό της σκοπό του άρθρου 16 (εθνική, ηθική, θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών), πολιτική μηδενικής ανοχής στην ανομία, από τη λεηλασία του εθνικού πλούτου από μια λούμπεν ψευτοελίτ και τη δράση περιθωριακών μηδενιστών στις πόλεις έως τη λαθρομεταναστευτική εισβολή και τον ισλαμικό εποικισμό, αυστηρή στάση στα εθνικά θέματα, δραστική μείωση της φορολογίας και πάση δυνάμει διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων κ.λπ.

Είναι εφικτός ο εκλογικός σας στόχος;

Θεωρώ ότι είναι επειδή υπάρχει μεγάλο πολιτικό κενό αυτήν τη στιγμή, δηλαδή η Δεξιά είναι στην ουσία χωρίς έκφραση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα από το να εκχωρεί κάποιος τον πατριωτισμό του στην άκρα Δεξιά και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Αριστερά. Πιστεύω ότι εκφράζουμε αυτά τα δύο και την κοινωνική δικαιοσύνη και τον πατριωτισμό με τον καλύτερο τρόπο.

Πότε εκχώρησε η ΝΔ;

Η ΝΔ εδώ και χρόνια εκχωρούσε. Θα έλεγα ότι ειδικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν εκχώρηση, θα το έλεγα εγκατάλειψη. Δηλαδή δεν μπορεί η παράταξη, που προσπαθεί απλώς να εγκλωβίσει τις ψήφους των σοβαρών συντηρητικών δεξιών πατριωτών, από τη μια να ψηφίζει τζαμί, σύμφωνο συμβίωσης, να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και από την άλλη να τηρεί μια στάση για το μεταναστευτικό η οποία είναι απαράδεκτη, όπου το μόνο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι το κόστος ανά κεφαλή λαθρομετανάστη ή πρόσφυγα ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, αν μου επιτρέπεις, αυτό που είναι απαίτηση από μια πατριωτική παράταξη και λαϊκή και πατριωτική Δεξιά είναι βεβαίως τουλάχιστον μια στάση διαφορετική απέναντι στην Ευρώπη, δηλαδή να υπάρχει τουλάχιστον ένας ευρωσκεπτικισμός και μια αντίσταση σε κάποια πράγματα.

Εξαιτίας των θέσεων που μόλις εκφράσατε, σας αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του ακροδεξιού…

Το να ονοματίζεις το καλό και το κακό είναι εξουσία. Την αρνούμαι σε αυτούς που κατασυκοφαντούν τις εθνικές ιδέες, εκχωρώντας ανοήτως τον πατριωτισμό στην άκρα Δεξιά, όπως ανοήτως οι νεοφιλελεύθεροι εκχωρούν την κοινωνική ευαισθησία στην Αριστερά. Αν κρίνω δε από το ποιόν αυτών που το λένε, σας διαβεβαιώ πως λέγε λέγε θα το κάνουν φιλοφρόνηση. Θα λέμε: «Ο τάδε; Καλό παιδί, τίμιος, γενναίος και ακροδεξιός». Οι πολίτες ας διαβάσουν μόνοι τους τι λέμε και πράττουμε και όχι τι λένε άλλοι για μας. Η αλήθεια κι η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι ποτέ ακραίες.

Προσβλέπετε στην απλή αναλογική;

Θα σας εκπλήξω αλλά η θέση μου ήταν και είναι κατά. Μπορεί να βλάπτει το στενό κομματικό συμφέρον η θέση μου αυτή, αλλά πιστεύω ότι ωφελεί τη χώρα. Εγώ πιστεύω στις ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δεν έχουμε την κουλτούρα των πολυκομματικών κυβερνήσεων.

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι επόμενες εκλογές;

Πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν το ’18, θα αργήσουνε δηλαδή. Πάντως προτού αρχίσει η έναρξη των μέτρων.

Η ΝΔ έχει λόγους να φοβάται τα κόμματα στα δεξιά της;

Η ΝΔ έχει λόγους να φοβάται από παντού. Αυτήν τη στιγμή αν θεωρείται εκσυγχρονισμός του κόμματος η ένταξη σε αυτό απολιθωμάτων του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Σκυλακάκης, και διάφοροι σαν αυτόν τότε τι να πω. Αν θεωρεί κανείς ότι ένα κόμμα το οποίο ο πρόεδρός του έχει σαν βασικό σύμβουλο –λάθρα βέβαια τώρα, δεν το λένε δημόσια αλλά αυτός είναι, γιατί είναι καθημερινά εκεί– τον πολύ Νίκο Γεωργιάδη με τις γνωστές απόψεις και αδυναμίες, τότε πάλι τι να πω…

Ποια είναι η άποψή σας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η δικιά μου η άποψη είναι ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον διώξει ο Κυριάκος. Δεν έχει το ανάστημα. Να σας το πω κιόλας ακόμη πιο απλά, αν θέλετε, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πιο στιβαρός πολιτικός «άνδρας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι γυναίκα, αλλά έχει ένα πολιτικό ανάστημα. Δεν έγινε πρόεδρος, ήμουν μαχητικά απέναντί της, αλλά εκείνη έχει τη στόφα αρχηγού. Ο Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος, αρχηγός δεν θα γίνει ποτέ. Δεν το έχει το παιδί.

Τι του λείπει δηλαδή;

Του λείπει η βαρύτητα, του λείπει αυτό το σθένος αν θέλετε, του λείπει η στόφα του αρχηγού. Ο άνθρωπος που τον βλέπεις και θέλεις να τον ακολουθήσεις στη μάχη. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος με αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη διάψευση όλων των ελπίδων που έχει δώσει στον κόσμο, θα ’πρεπε να ’χει τώρα 40% και πάνω.

Μέχρι πού εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάσει;

Δεν έχω το κληρονομικό χάρισμα. Ακόμη κι αν έρθει πρώτος, θα έχει μια κολοβή εξουσία. Δηλαδή θα έχει κάποιο προβάδισμα, αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία και πιστεύω ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές οι οποίες θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από δω που βρίσκεται.

========

«Η κεντροαριστερά έχει ηγέτη και τον είχαμε υποτιμήσει»

Πώς βλέπετε το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα;

Κοιτάξτε, η κεντροαριστερά έχει ηγέτη. Είναι προφανές αυτό. Και θα έλεγα ότι τον είχαμε όλοι υποτιμήσει για την παιδεία του, τα αγγλικά του, για το ένα του, για το άλλο του, αλλά σας θυμίζω ότι τις κέρδισε τις εκλογές. Ξέρετε, η πολιτική είναι σαν την μπάλα. Μετράει το αποτέλεσμα. Πήρε δύο εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα το έκανε γαργάρα, αλλά ακόμη και γι’ αυτό ο λαός τον συγχώρεσε παρά τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls. Γιατί θεώρησε πως προσπάθησε και γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν βγάζει 1.680 ευρώ τον μήνα και στις τράπεζες έχει μόνο χρέη ή κάτι ψιλά. Η ΝΔ ακόμη δεν πήρε χαμπάρι γιατί έχασε. Υποτίμησαν τον ψυχολογικό, ηθικό παράγοντα, την εικόνα να μπαίνουν οι ξένοι στα υπουργεία σαν δερβέναγες και να μας ξεφτιλίζουν. Ομως τα δύο μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση δεν βγαίνουν, θα γίνουμε χέρσα γη, με τέτοια δημευτική φορολογία και ανύπαρκτη παραγωγική βάση. Θα πληρώσουμε δε πολύ ακριβά τη συντριβή της μεσαίας τάξης. Σπάει η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ευημερούσα χώρα χωρίς ακμαία μεσαία τάξη. Ο Τσίπρας θα ηττηθεί από τις συνέπειες των πολιτικών του.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τη χώρα σήμερα;

Αυτή η συνταγή οικονομικής πολιτικής σκληρής λιτότητας, παράλληλα με τη συντριβή της παραγωγικής βάσης και την πολιτική της αλόγιστης παράνομης μετανάστευσης θα μας κάνει σκηνικό για το επόμενο Mad Max.

Με τον κ. Σαμαρά πώς είναι η σχέση σας;

Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε φίλοι, το προσωπικό δεν ταυτίζεται με το πολιτικό. Ομως ο κ. Σαμαράς είναι βουλευτής της ΝΔ και στηρίζει Κυριάκο Μητσοτάκη, εγώ είμαι ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς και θεωρώ πως η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν είναι η απάντηση, είναι απλώς άλλο ένα πρόβλημα.

Μιλήσατε μαζί του πριν από την ίδρυση του κόμματός σας;

Οχι. Δεν παίρνω άδεια από κανέναν για ό,τι μου υπαγορεύει η συνείδησή μου.

Ποιος είναι ο Κ. Καραμανλής; Θεωρείτε ότι έχουν βάση τα σενάρια που του αποδίδουν υπόγεια συνεργασία με τον κ. Τσίπρα;

Εχει βάση την ανασφάλεια του Μητσοτάκη. Τα θεωρώ ανοησίες, ενταγμένες σε ένα εσωστρεφές παιχνίδι επικράτησης φατριών και μετάλλαξης της ΝΔ σε ένα νεοφιλελεύθερο μόρφωμα που θα απευθύνεται στην Εκάλη, το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα, το πολύ στο 15% που έχει ακόμη κάτι και σε όσους προσδοκούν από αυτό οφέλη εξουσίας. Ο Κώστας Καραμανλής που εγώ γνωρίζω, τόσο από τη δημόσια πορεία του αλλά και προσωπικά, αν ήθελε να πει κάτι θα το έλεγε ο ίδιος δημόσια. Δεν χρειάζεται ερμηνευτές, Πυθίες και αντηχεία.

Οπως μιλάτε, θα μπορούσαν να σας χαρακτηρίσουν και καραμανλικό…

Είμαι λαϊκός, δεξιός, πατριώτης που σέβομαι και τιμώ τον Καραμανλή για όσα προσπάθησε να κάνει και για τα οποία πολεμήθηκε από τον ξένο παράγοντα και τον εσμό της εγχώριας διαπλοκής, στον οποίο προσπάθησε να βάλει τάξη με τον βασικό μέτοχο. Κι αν θέλετε, και για έναν σημαντικό για μένα λόγο, που τον διαπίστωσα αυτοπροσώπως: ο Καραμανλής διαβάζει, ξέρει Ιστορία.

Απαιτείται εθνική συνεννόηση σήμερα;

Οπως λέει η ερώτησή σας, η συνεννόηση πρέπει να είναι εθνική και όχι… αντεθνική. Συνεννόηση για να γίνουμε ξέφραγο αμπέλι στους Τούρκους δουλέμπορους, για να φορολογούμε μέχρι ασφυξίας ό,τι κινείται κι ό,τι αναπνέει και για να εφαρμόζουμε όλοι μαζί αγκαλιά τις οδηγίες στα γερμανικά δεν νοείται. Η σύγκρουση Γερμανίας και αγγλοσαξονικού κόσμου με συμμάχους τις ΗΠΑ και στην καρδιά της Ευρώπης εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι έγραφα. Είναι τεράστια ευκαιρία. Ας μην κάνουμε το λάθος που έκαναν οι Βούλγαροι δύο φορές στην Ιστορία. Να είμαστε πάλι με τους νικητές, χωρίς αυτήν τη φορά να φαγωθούμε μεταξύ μας. Δύσκολο αλλά αυτό είναι το όραμά μου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter