Fake news και old news, που πραγματικά αποσκοπούν;

Fake news και old news, που πραγματικά αποσκοπούν;

Ένα παλιό οικονομικό ρητό λέει: Don’t worry about news, it’s history. Αυτό πραγματικά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δίνεις βάση στις ειδήσεις που βγαίνουν, πολύ απλά γιατί κάποιοι άλλοι (η αγορά) τις γνωρίζουν ήδη.

Στην εποχή που ζούμε, με τα νέα να μας κατακλύζουν καθημερινά ανά δευτερόλεπτο, είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια είδηση είναι αληθινή και ποια είναι επίκαιρη και όχι χθεσινή ή προχθεσινή.

Λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν φτιαχτεί συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που διαβάζουν τα νέα π.χ από το twitter και εκτελούν ανάλογα εντολές στο χρηματιστήριο (algorithmic trading). Άρα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι ψεύτικες ή μεταχρονολογημένες ειδήσεις αποσκοπούν, εκτός από πολιτικά και σε οικονομικά συμφέροντα.

Έτσι, παρατηρήσαμε πρόσφατα να παραφράζονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, όπου, ενώ είπε ότι με οποιαδήποτε λύση για το χρέος, στόχος της χώρας είναι να δανείζεται από τις αγορές το 2018, τα ΜΜΕ συντονισμένα πέρασαν ως είδηση ότι η χώρα δέχεται την πρόταση του Σόιμπλε, χωρίς να παίρνουμε χρέος και QE τώρα, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρεύσει και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου να ανέβει αρκετά.

Στις 25/05/17 είχαμε αναδημοσίευση άρθρου της Handelsblatt, με ημερομηνία 23/05/17, ως κάτι πρόσφατο που αναφερόταν και αυτό στο τι συνέβη στο eurogroup της Δευτέρας, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη το κλίμα. Αποκορύφωμα, άρθρο του Barron’s, με ημερομηνία 24/05/17, το οποίο αναφερόταν στο ελληνικό ETF (GREK) ότι βυθιζόταν 3%, αναδημοσιεύτηκε χθες, ενώ στην πραγματικότητα έκλεισε στο -0,21%.

Καταλήγοντας, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι ψεύτικες και κατευθυνόμενες ειδήσεις έχουν συγκεκριμένους σκοπούς και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φιλτράρισμα για να μην πέσει κανείς στην παγίδα. Καλό θα ήταν να υπάρξει και κάποιος μηχανισμός που να αποτρέπει όλα τα παραπάνω.

*Ο Γιώργος Αναβαλόγλου είναι Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter