Φάμελλος: Aνεργία και ενεργειακή φτώχεια το σχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη

Aνεργία και ενεργειακής φτώχεια είναι το σχέδιο των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τις περιοχές που θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σημερινή απάντησή του στις δηλώσεις υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο μείζον θέμα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων για χάρη των Γερμανών. είναι αφιερωμένο και το σημερινό πρωτοσέλιδο του Documento επισημαίνοντας τη γραμμή Μητσοτάκη-κυβέρνησης όπως συμπυκνώθηκε στην κυνική δήλωση του πρωθυπουργού "ας βρουν να κάνουν κάτι άλλο"  αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε τα εξής στη δήλωσή του: 

«Με σημερινή του δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Χατζηδάκης επιχειρεί να παρουσιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αύξηση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σαν κάτι που η κυβέρνηση κέρδισε για τις λιγνιτικές περιοχές.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αναμφίβολα θετική για τις λιγνιτικές περιοχές, μένει όμως να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας από την νέα πρόταση για 1,726 δισ. ευρώ, καθώς και τους όρους που θα συμφωνηθούν για τη διάθεση των χρημάτων. Σημειώνουμε ότι από τα 40 δισ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συνολικά, τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Next Generation EU, με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς, οι όροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι ακόμη ασαφείς και παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης.

Παράλληλα όμως θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι:

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διεκδίκησε ενεργά την αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δίκαιη Μετάβαση, μιας και στις αρχές του έτους πανηγύριζε για τα πολύ λιγότερα 294 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας ακόμη και την προαπαιτούμενη μόχλευση με πόρους του ΕΣΠΑ. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση αγνόησε – και εξακολουθεί να αγνοεί – ότι η χρηματοδότηση δε θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν έως το 2023, οπότε και σχεδιάζει να κλείσει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες ο κ. Μητσοτάκης.

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εδώ και 9 μήνες από την κούφια επικοινωνιακή εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει ακόμα ούτε τις προσκλήσεις για τον μισό προϋπολογισμό του (πρώτου στην Ευρώπη εθνικού) Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες δράσεις και άξονες χρηματοδότησης. Το μόνο που έχει ανακοινώσει είναι ότι «θα» κάνει σχέδιο, που «θα» αρχίσει να υλοποιείται το 2021 και σίγουρα δεν θα μπορέσει να δώσει αρκετές θέσεις εργασίας έως το 2023.

- Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Bild, αποκάλυψε ότι δεν έχει σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές, δηλώνοντας υποτιμητικά ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». Μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν οι δημόσιες σχέσεις, η υπόσχεση επενδυτικών ευκαιριών, χωρίς συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, και το κλείσιμο του ματιού σε γερμανικές εταιρείες, κατά την προσφιλή τακτική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Το σχέδιο των κυρίων Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, συνεχίζει να συνοψίζεται σε και να περιλαμβάνει, ξεκάθαρα και μόνο, ανεργία και ενεργειακή φτώχεια. Αυτό, ενώ ταυτόχρονα πρωταρχικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει δίκτυα και ενεργειακές εταιρείες, να απαξιώσει τη ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που θα παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2050. Αντί η χώρα να οδεύει σε πλήρη απανθρακοποίηση, δεσμεύεται σε επικίνδυνα μονοπάτια ενεργειακής εξάρτησης, αύξησης κόστους ενέργειας και ανθρακικού αποτυπώματος.

Υ.Γ. Στη χθεσινή του επίσκεψη στο Σχινιά ο κύριος Χατζηδάκης, εκτός από τις κλασικές δηλώσεις στις κάμερες, που ήταν και ο πραγματικός λόγος που βρέθηκε εκεί, απέφυγε να επισκεφθεί τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, τον οποίο κατάργησε με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, καθώς και απέφυγε να συναντηθεί με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Φορέα που θα ήταν ένας ουσιαστικός λόγος για την επίσκεψή του στην περιοχή.​»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.