Φάμελλος για φωτιές: Λάθος της κυβέρνησης να ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους

Φάμελλος για φωτιές: Λάθος της κυβέρνησης να ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει η αξιολόγηση για την ετοιμότητα και την προετοιμασία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές δηλώσεις περί ετοιμότητας και επάρκειας για το θέμα, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

«Επιλέξαμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να μην κάνουμε παρεμβάσεις για τα επιχειρησιακά θέματα της πυρόσβεσης όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, και γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων μέσων, αλλά κυρίως διότι σεβόμαστε πολύ τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αυτούς που συντονίζουν, τους
εθελοντές, τους ανθρώπους των δήμων. Και χρειάζεται ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε για την επόμενη ημέρα, για να γίνει γρήγορα οι η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας και του περιβάλλοντος».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι στους Δήμους»

Σε σχέση με τη συζήτηση που ανοίγει περί ευθυνών των Δήμων, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάξει το μπαλάκι στους δήμους και να ξεχνάει ότι έχει την ευθύνη της πολιτείας. «ακόμα κι αν κάποιος δήμος δεν επιτέλεσε το έργο του, δεν έπρεπε να τον ελέγχει η κυβέρνηση; Η πρόληψη και η πυρόσβεση είναι ευθύνη είναι της πολιτείας. Οι πολίτες διαλέγουν κυβέρνηση και η επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη έγινε πολύ πρόσφατα. Και η ΝΔ έλεγε ότι θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Με αυτήν την έννοια δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι φταίνε άλλοι».

«Υπάρχει θέμα ασυνέπειας στη Νέα Δημοκρατία»

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρο από αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορεί, λόγου χάρη, ο κ. Μητσοτάκης να καταψηφίζει (οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο ευρωκοινοβούλιο. Εφόσον εκτιμούμε ότι η κλιματική κρίση είναι πρόβλημα κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτήν και για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Υπάρχει θέμα ασυνέπειας στη ΝΔ». «Αν φοβόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δεν θα πρέπει να δημιουργείται μια ψευδή εικόνα, να λέμε μόνο ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά, να ενισχύσουμε στην πράξη την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της κοινωνίας μας στην κλιματική κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Ισχυρότερη πολιτεία, ισχυρότερο κράτος, με σχεδιασμό και στελέχωση».

«Οι πυροσβέστες υποαμείβονται»

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που κατατέθηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως «δεν δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους τις σωστές αμοιβές και την κάλυψη του κόστους που δημιουργεί ο πληθωρισμός».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι και οι πυροσβέστες είναι υπαμειβόμενοι. «Τα διυλιστήρια μπόρεσαν και πήραν 3 δισεκατομμύρια κέρδη. Οι πυροσβέστες όχι;» σχολίασε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «την επόμενη μέρα των πυρκαγιών χρειάζεται αποκατάσταση και αποζημιώσεις» επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις για άμεσες δράσεις σε τρεις άξονες που κατέθεσε χθες: «Οριοθέτηση των καμένων, κήρυξη αναδασωτέων, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση οικοσκευής και επαγγελματικής στέγης και βασικά θέματα στις υποδομές. Ύδρευση και ηλεκτρισμός»

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων» υπενθύμισε αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ταβέρνες στο δάσος του Σχινιά, ενώ παρατήρησε ότι την προηγούμενη διετία πέρασε μια τροπολογία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κατεδαφιστούν τα τελεσίδικα κριθέντα κατεδαφιστέα στον αιγιαλό, την παραλία και τις όχθες των ποταμών. «Λάθος μήνυμα. Πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία» σχολίασε και υπογράμμισε ότι «Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, πολεοδομικός σχεδιασμός είναι απαραίτητοι και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική κρίση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter