Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
«Πολύ ψηλά στην ατζέντα της χώρας»

Φάμελλος: Η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός

«Η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός» και «η άρνηση αυτής της πραγματικότητας και στο πολιτικό και στο επιστημονικό επίπεδο, στερεί αρκετές ευκαιρίες από το μέλλον των επόμενων γενεών και καθυστερεί την προσαρμογή της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 6ο ετήσιο συνέδριο Αγροτεχνολογίας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις και Προσαρμογή», στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι το Μάρτιο του 2018, η χώρα θα έχει «σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας», που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πεδία για νέα υδραυλικά έργα αναβαθμισμένων προδιαγραφών, έργα πολιτικής προστασίας, κ.ά.. «Είμαστε στη διαβούλευση, ώστε να έχουμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018, κυρωμένα σχέδια για όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι «πολύ ψηλά στην ατζέντα της χώρας» και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει «ενεργό ρόλο» στο συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για λόγους που ευνοούν και την ίδια - ενώ αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν γίνει με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, για πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. "Η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, είναι από τα hot spot της κλιματικής αλλαγής, είναι δηλαδή, στις πιο ευπρόσβλητες ζώνες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα «υπερκαλύψει» το στόχο του 2030 για το 50% της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή παραγωγή. «Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε το 2030 με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αύξηση της εργασίας, σε μείωση των εκπομπών σε σχέση με το 2005 - νομίζω είναι 16% ο στόχος της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κατανομή. Η απάντηση της Ελλάδας είναι ότι θα τον υπερκαλύψουμε το στόχο του 2030, για αυτό και βάλαμε το στόχο του 50% των ΑΠΕ στην ενεργειακή παραγωγή» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, ήδη πιάνει τους στόχους του 2020, του 20% παραγωγή ΑΠΕ και 20% μείωσης εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όμως για το 2030 οι στόχοι πρέπει να είναι πολύ πιο φιλόδοξοι».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Παρισίων, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στο εθνικό σχέδιο και τα περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στα μέτρα που έχουν ληφθεί και πρέπει να δρομολογηθούν και στη χώρα μας.

«Αυτή η συζήτηση έχει σαφέστατα πολιτικό πρόσημο. Τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και οι φτωχότερες χώρες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Γι αυτό και η Συμφωνία των Παρισίων περιλάμβανε συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία υποστήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.