Φάμελλος: Η κυβέρνηση «δωρίζει» στον Λάτση τα ΕΛΠΕ μαζί με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Φάμελλος: Η κυβέρνηση «δωρίζει» στον Λάτση τα ΕΛΠΕ μαζί με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Απόφαση που υπερβαίνει τα όρια του πολιτικού λάθος και που δημιουργεί ευθύνες επί του δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την κυβερνητική βούληση ¨δωρεάς¨ των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση «πακέτο» με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναφορικά με την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό -ο οποίος έλειπε από τη συνεδρίαση- για την πρόθεση πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ΕΛΠΕ, γεγονός που αποσύρει το Δημόσιο από τις διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως η εκπεφρασμένη πρόθεση ξεπουλήματος του 35,5% του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου, σημαίνει αυτομάτως ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων που δίνουν οι υδρογονάνθρακες, όπως επίσης και αμφισβήτηση των κλιματικών δεσμεύσεων που η χώρα αναλαμβάνει. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση “δωρεάς” στον Όμιλο Λάτση του Ομίλου (σ.σ. ΕΛΠΕ) και όλων των δικαιωμάτων του» είπε, προσθέτοντας πως το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο επειδή δεν απασχολεί την κυβέρνηση το δημόσιο συμφέρον, τα εθνικά αποθέματα και η λειτουργία των διυλιστηρίων.

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από κοινού με τον ιδιώτη εταίρο, ΠΕΤΡΟΛΑ – ΛΑΤΣΗ, κατέστησαν ζημιογόνα το 2014 κατά 370 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ, ενώ κατά την τετραετία 2015 έως 2018 η εταιρία παρουσίασε ρεκόρ κερδοφορίας με μέσο όρο 750 εκατ. ευρώ. «Σε ποιον σχεδιάζετε να ξεπουλήσετε τις συμβάσεις που συζητιούνται σήμερα; Ποιος είναι ο μουστερής για τα ΕΛΠΕ; Γιατί επίσημα από τα χείλη σας έχουμε ακούσει ότι δεν συζητάμε πια για το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε ο τεομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter