Φάμελλος: Η πολιτική της ΝΔ, πέρα από λαϊκίστικη και ακροδεξιά, είναι και αγοραία

Φάμελλος: Η πολιτική της ΝΔ, πέρα από λαϊκίστικη και ακροδεξιά, είναι και αγοραία

Σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας σήμερα «Στο Κόκκινο» απάντησε αρχικά στην ερώτηση «αν η Αριστερά έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, όπως συχνά πυκνά αναφέρει η ΝΔ»

«Αυτό θα το απαντήσει η κοινωνία. Εμείς δεν συνηθίζουμε να μιλάμε εκ μέρους της κοινωνίας, αλλά να δουλεύουμε για όλα αυτά που η κοινωνία έχει ανάγκη. Το ηθικό πλεονέκτημα θα κριθεί στο κρίσιμο πρόβλημα που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για να συμπληρώσει:

«Ποιος έχει την ευθύνη για το ότι η χώρα εισήλθε σε κρίση και κατέληξε σε μια χρεοκοπία οικονομική, κοινωνική, αλλά και πολιτική και ποιος είναι αυτός που θα κατορθώσει, με τη δουλειά πολλών Ελλήνων, να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Διότι είναι προφανές ότι ούτε μαζί τα φάγαμε ούτε η χώρα ολόκληρη έχει ευθύνη για τον κατήφορο της πολιτικής και της οικονομίας. Εκεί κρίνεται το μεγάλο στοίχημα της χώρας, που είναι πρώτα απ’ όλα η εργασία και κατά δεύτερον η επιστροφή της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας. Γιατί κάποιοι έκαναν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια, που ο λαός υπέφερε, δεν προσπαθούσαν να αλλάξουν πορεία, αντιθέτως οδηγούσαν τη χώρα όλο και πιο κοντά στην καταστροφή».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως «Όλα αυτά ο κάθε Έλληνας τα ξέρει. Πλέον ζητάει αποτελέσματα και δεν παρασύρεται από φθηνές κινήσεις αντιπερισπασμού».

Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική.

«Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει αντίμετρα για την προανακριτική των δέκα στελεχών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν της βγήκε, δεν είχε τίποτα να προσάψει στους τρεις υπουργούς της κυβέρνησής μας, γι’ αυτό και τον μεγαλύτερο χρόνο της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κάνει αντιπερισπασμό στα εθνικά θέματα, παρασυρόμενος όμως σε ένα άλλο ατόπημα». Και συμπλήρωσε:

«Προσπάθησε να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για ζητήματα εθνικά, πολλές φορές παίρνοντας και το μέρος αντίθετων προς τη χώρα συμφερόντων. Αυτό είναι επικίνδυνο και ο πρωθυπουργός το επισήμανε χθες. Είναι ατόπημα αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής, είναι ενδεικτικός όμως του πού έχει καταλήξει η ΝΔ μπροστά στα αδιέξοδά της».

Έχουμε συνηθίσει σε στείρα αντιπολίτευση

Συνεχίζοντας ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε: «Έχουμε συνηθίσει να γίνεται μια στείρα αντιπολίτευση επί παντός επιστητού και με χυδαίο τρόπο, η οποία συχνά στρέφεται και κατά των συμφερόντων της χώρας. Η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ αισθάνονται άσχημα για τα επιτεύγματα της χώρας τα τελευταία δύο τρία χρόνια. Πολλές φορές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μίλαγαν με αρνητικό τρόπο για την ίδια τους την πατρίδα και αυτό βγάζει μια κακία και προς την πρόοδο της χώρας και προς οτιδήποτε θετικό γίνεται. Τοποθετούνται αρνητικά ακόμα και για αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και τα εθνικά ζητήματα.

Αυτή η πολιτική, πέρα από το ότι είναι λαϊκίστικη, είναι μια αγοραία πολιτική. Είναι μια πολιτική που υποτάσσεται σε έναν σκοπό, που είναι ακόμα πιο χυδαίος. Είναι η οικογενειοκρατία, η ανανέωση της διαφθοράς, ο περιορισμός μιας ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης, η αναστολή της προόδου που έχει ανάγκη ο τόπος».

Για Σαμαρά: Ακροδεξιός λόγος με ψυχροπολεμικές λογικές

Αναφερόμενος στο άρθρο του Αντ. Σαμαρά στους FT, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «Ακούσαμε και την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, όταν συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή. Είναι ένας έντονα ακροδεξιός λόγος, ένας λόγος του παρελθόντος, ένας λόγος που μας οδηγεί σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που αναφέρεται σε ψυχροπολεμικές λογικές, οι οποίες έχουν φύγει και από το παγκόσμιο προσκήνιο.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να δημιουργήσει έλλειμμα στη χώρα του, γιατί ο σκοπός του είναι από τη μία η επιστροφή στην εξουσία της ακροδεξιάς ομάδας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αλλά και να μην αποκαλυφθεί ότι αυτό το ακροδεξιό παραλήρημα είναι συνδεδεμένο με διαπλοκή και διαφθορά. Αυτή η περίοδος, που ανοίγουν μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, την τιμιότητα και την ισονομία στην οικονομία και στην πολιτική, αμφισβητεί αυτό το παρελθόν, αυτή τη διακυβέρνηση.

Τελικά φαίνεται ότι την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, πίσω από έναν έντονα συντηρητικό και ακροδεξιό λόγο, υποκρύπτονταν ότι η λιτότητα στην κοινωνία ταυτόχρονα ήταν καλοπέραση, off shore και δάνεια για λίγους με αέρα, που ήταν και η ταφόπλακα που κατάφεραν να βάλουν στη χώρα, πίσω από τη λιτότητα ήταν η διαπλοκή και η διαφθορά για λίγους . Το ότι στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς δεν έκανε καμία αναφορά σε NOVARTIS και την έρευνα του FBI προδίδει και την αγωνία του».

Για Βενιζέλο, Άδωνη και Μητσοτάκη: Δεν κρίνουμε πρόσωπα αλλά πολιτικές

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τη στάση του, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «στην Αριστερά δεν ακολουθήσαμε ποτέ τη λογική να κρίνουμε προσωπικά πολιτικούς, κρίναμε τις πολιτικές. Η στάση του κ. Βενιζέλου είναι στην ουσία μια απεικόνιση και της πολιτικής συμφωνίας που έκανε την περίοδο 2012-2014 η, σε εισαγωγικά, “σοσιαλδημοκρατία” της Ελλάδας, με τη Δεξιά και τη συντήρηση. Ο κ. Βενιζέλος είναι συνεπής ως προς την προνομιακή συζήτηση και συμμαχία που θέλει να έχει με τον νεοφιλελευθερισμό, κάτι το οποίο στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία το επανεξετάζει, το αμφισβητεί. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένας παράγοντας για την ήττα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν ανοίξει μια άλλη συζήτηση. Εμείς προς όλους τους, κατά δήλωσή τους, οπαδούς του Κέντρου ή της σοσιαλδημοκρατίας έχουμε καταθέσει ανοιχτή πρόταση, στο επίπεδο της κοινωνίας και της προόδου, για μια συζήτηση και την οποιαδήποτε κοινή πορεία μας προς το μέλλον. Εκεί τους περιμένουμε.

Αν επιλέγουν τα πολιτικά στελέχη αυτού του χώρου να έχουν προνομιακό συνομιλητή τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη ή τον κ. Αντώνη Σαμαρά, νομίζω ότι η κοινωνία θα τους κρίνει πολύ πιο εύκολα. Αν κάποια στελέχη του κεντρώου ή του σοσιαλδημοκρατικού χώρου επιλέγουν τη συντήρηση και την ακροδεξιά, απλώς δεν αντιστοιχούν στο πολιτικό όνομα που δηλώνουν ότι φέρουνε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter