Φάμελλος: Μετά το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη

«Με την εξεταστική επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο υποβίβασε τη λειτουργία της πολιτικής, της οικονομίας

και της τραπεζικής πίστης και της ενημέρωσης στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής από τη σύστασή της στις 16/4 έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 4/11, που διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και ΜΜΕ, αν. υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας το εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν στην Εξεταστική, επισήμανε ότι το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της, αφού ψηφιστεί, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους εισαγγελείς, καθώς, όπως εξήγησε, μπορεί να προκύπτουν «κακουργηματικές ευθύνες, οι οποίες έχουν να κάνουν προφανώς με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και με τη μη τήρηση των τραπεζικών κανόνων».

Ο βουλευτής διευκρίνισε ότι διαπιστώθηκε «σύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, όπου η πολιτική εξουσία, για να συντηρήσει τις καρέκλες, πολλές από τις οποίες κρατούνται και βασίζονται σε μία οικογενειοκρατία, διόριζε διοικήσεις τραπεζών, οι διοικήσεις των τραπεζών έδιναν δάνεια σε Μέσα Ενημέρωσης και σε κόμματα, χωρίς να τηρούν τους κανόνες του τραπεζικού δανεισμού και με ανισοτιμία σε σχέση με την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα».

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «τα Μέσα Ενημέρωσης στήθηκαν στην κυριολεξία με τραπεζικό δανεισμό, μιας και βρήκαμε Μέσα Ενημέρωσης, που δεν έβαλαν σχεδόν ένα ευρώ ή μία δραχμή οι ιδιοκτήτες τους, ενώ τα ίδια τα κόμματα δανείζονταν αυξάνοντας το όριό τους σε κάθε προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά δίνοντάς μας την εικόνα ότι οι εκλογές τη δεκαετία του 2000 γινόντουσαν με τραπεζικό δανεισμό και κυριολεκτικά πληρώνονταν τα έξοδα των προεκλογικών εκστρατειών από τα δάνεια των τραπεζών».

«Υπάρχει σοβαρότατη πολιτική ευθύνη στο πολιτικό σύστημα, που διοίκησε τη χώρα. Αναφέρομαι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που εγκατέστησαν κανόνες ανισοτιμίας και διαπλοκής στον δανεισμό των κομμάτων τους και των Μέσων Ενημέρωσης, για να συντηρήσουν την εξουσία τους και ίσως να τροποποιήσουν ισχυρά τους κανόνες της ενημέρωσης, παραβιάζοντας τον πλουραλισμό, την πολυφωνία. Τροποποίησαν έτσι ισχυρά και τους κανόνες της πολιτικής, που επιβάλλουν τη Δημοκρατία και την ισονομία» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν που σε έναν βαθμό οδήγησαν και στην οπισθοχώρηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, γιατί η διαπλοκή δεν είναι μόνο μία ωραία πολιτική κουβέντα, επί της ουσίας είναι η επικράτηση κανόνων ανισοτιμίας, που στερεί από την οικονομία και την κοινωνία τον υγιή ανταγωνισμό, τη δημοκρατία και την ισονομία των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ο βουλευτής εκτίμησε ότι υπάρχουν βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, αλλά και της πολιτικής. «Εμείς ως κοινωνία το μόνο που θα πούμε είναι ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα και ανεξάρτητα» σημείωσε, ενώ όσον αφορά την πολιτική ευθύνη πρόσθεσε: «Το πόρισμα θα πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας, να ενημερωθούν οι πολίτες και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα [...] καθώς προέκυψε από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ότι και η ΤτΕ δεν είχε εργαλεία για να σταματήσει αυτό το πάρτι».

Για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του τραπεζικού τομέα, διευκρίνισε: «Ίσως αυτό θα χρειαστεί και άλλες πρωτοβουλίες νομοθετικές, για να έχουμε ένα τίμιο διαφανές και ισότιμο τραπεζικό σύστημα και να μην καλύπτεται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις η ανισονομία στον τραπεζικό δανεισμό».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.