Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία για προοδευτικό διάλογο

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία για προοδευτικό διάλογο

Μήνυμα για τη συσπείρωση του προοδευτικού κόσμου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος από την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με την οποία εγκαινιάστηκε η επανεκκίνηση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Στο χαιρετισμό του, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαΐου 2025, στο Πάρκο Ελευθερίας στο χώρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ), ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις «έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή και στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία που ανοίγει ένα διάλογο προοδευτικής συζήτησης, καινοτομίας και κοινωνικού δικαίου. Γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί και σήμερα το μείζον αγαθό της ζωής μας».

Πολλά ήταν τα φωτογραφικά ενσταντανέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, δίπλα στον Χάρη Δούκα, δήμαρχο Αθηναίων κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκ των ομιλητών στην εκδήλωση, καθώς έστω και σε συμβολικό επίπεδο η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις δίνει τροφή για συνειρμούς μελλοντικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς και την συγκρότηση προοδευτικού πόλου, αποκτά σημασία ο διάλογος μεταξύ στελεχών από διαφορετικά κόμματα, έστω και σε ιστορικού χαρακτήρα συζητήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο προκάλεσε ενδιαφέρον ότι στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς στο οποίο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, προσκλήθηκε ο Χάρης Δούκας ο οποίος αποδέχτηκε να κάνει ομιλία-παρέμβαση. Ομιλητές επίσης ήταν ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Αντώνης Λιάκος, η επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Αθηνά Σκουλαρίκη, και ο ιστορικός, διδάκτορας Ιστορίας ΕΚΠΑ Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Τη συζήτηση συντόνισε η ιστορικός και διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Μαρία Ρεπούση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η επανεκκίνηση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» πρέπει να συνδεθεί με την ανασυγκρότηση, την ανασύνθεση και την επανεκκίνηση του προοδευτικού χώρου και των προοδευτικών ιδεών στη χώρα μας. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η επανεκκίνηση συνδυάζεται με την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη», σημείωσε.

Τόνισε ότι το Ινστιτούτο είναι ένα σημαντικό εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, έρευνας και σύνθεσης. «Θέλουμε να είναι ένα εργαλείο ενσωμάτωσης της καινοτομίας, αλλά και της επιστήμης στην πολιτική. Είναι και πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός στην ελεύθερη ακαδημαϊκή σκέψη, με ερευνητική ελευθερία, με κριτική και δημιουργική σκέψη. Και πρέπει να είναι σε αντιστοίχηση με τις κοινωνικές ανάγκες».

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο πολυμορφικός διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και της προοδευτικής σκέψης. Διάλογος, που θα είναι κοινοβουλευτικός, θα είναι κινηματικός, θα είναι επιστημονικός και πρέπει να είναι ανοιχτός και δημιουργικός. Και πρέπει να έχει σεβασμό και στρατηγικό ορίζοντα. Να δρομολογήσουμε αυτόν τον χώρο διαλόγου με ειλικρίνεια».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας η ήττα της δεξιάς και των συντηρητικών και άδικων πολιτικών προϋποθέτει τη συστράτευση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Για τη Γάζα

Παράλληλα, με δεδομένο ότι την ίδια ώρα με την εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό για τη σφαγή στη Γάζα, στο Σύνταγμα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά «η μισή μας καρδιά είναι στην κινητοποίηση που γίνεται με την Παλαιστινιακή παροικία στο Σύνταγμα».

Όπως τόνισε «στη Γάζα συντελείται μια γενοκτονία. Αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε, ιδίως στους θανάτους τόσων παιδιών. Ο λιμός που έχει επιβληθεί με την απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι όνειδος για τον σύγχρονο πολιτισμό». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί να σταματήσει τώρα και ο αποκλεισμός και η γενοκτονία και να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Είναι ένα έγκλημα στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί».

Διαβάστε επίσης:

Σύνταγμα: Πλήθος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα (Photos-Videos) 

Βουλή: Πυρ ομαδόν κατά της κυβερνητικής αφωνίας για το «λουτρό αίματος στη Γάζα»

Κουτσούμπας κατά Μητσοτάκη: Όχι στήριξη στο Ισραήλ – Να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Παλαιστινιακό κράτος

Documento Newsletter