Φάμελλος: Θέλουμε ανταγωνιστικές ιδιωτικές επενδύσεις και όχι έναν παρασιτικό, κρατικοδίαιτο καπιταλισμό

Φάμελλος: Θέλουμε ανταγωνιστικές ιδιωτικές επενδύσεις και όχι έναν παρασιτικό, κρατικοδίαιτο καπιταλισμό

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση η οποία να απαντά στις_x000D_
πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του_x000D_
ΥΠΕΝ, επιδίδεται σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίαςμε τελικό στόχο την πλήρη_x000D_
ιδιωτικοποίηση της εταιρείας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τομεάρχης_x000D_
ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κύριος Χατζηδάκης υποτιμά και αγνοεί τις πραγματικές προκλήσεις και μέσω της καταστροφολογίας δημιουργεί το δήθεν μονόδρομο ξεπουλήματος των «ασημικών» της ΔΕΗ, σημείωσε, ακόμη, μιλώντας.στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο»,

Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε τα βασικά αίτια των προβλημάτων της ΔΕΗ που είχαν οδηγήσει στο αδιέξοδο σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ» από την τότε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ: «Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανταπόκριση της ΔΕΗ στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και στους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις για τη ΔΕΗ και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές λύσεις σε όφελος του παρασιτικού και κρατικοδίαιτου ιδιωτικού κεφαλαίου. «Έχουμε ανάγκη από ανταγωνιστικές ιδιωτικές επενδύσεις που δημιουργούν προϊόν και εργασία προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ακόμη στη υπόθεση Hellas-Energa, η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόπο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονταν το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού. Μία υπόθεση με σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της ΔΕΗ, που δεν θα επαναληφθεί, όπως τόνισε ο βουλευτής, καθότι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φρόντισε να καταργήσει τις γκρίζες ζώνες και τα παραθυράκια που επέτρεπαν την ανάπτυξη συνθηκών αδιαφάνειας στον τομέα της ενέργειας στο παρελθόν.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ένα σχέδιο που παραδίδει το υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με δημόσιο χρήμα, χωρίς επενδύσεις και ρίσκο από πλευράς του ιδιώτη. Με την παραχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου σε ιδιώτη, ελλοχεύει επιπλέον ο κίνδυνος διαμόρφωσης αδιαφανών συνθηκών και αυξήσεων των χρεώσεων δικτύου. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει τέλος, να μας απαντήσει ποια θα είναι η επίπτωση στον ισολογισμό της ΔΕΗ, από την απώλεια ενός περιουσιακού της στοιχείου που αποδίδει 350 εκατ. ευρώ EBTDAανά έτος.

Ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε ειδική μνεία στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, διαψεύδοντας τα περί κακοδιαχείρισης κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 2015-2019, καταφέραμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, να αυξήσουμε τις επενδύσεις της ΔΕΗ, να μειώσουμε το δανεισμό και να μειώσουμε μεσοσταθμικά τα τιμολόγια ρεύματος κατά 12%. Υπενθυμίζω ότι το ρεύμα αυξήθηκε κατά 60% την περίοδο 2010-2014 ενώ, παράλληλα μειώθηκε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό το δεδομένο, συνδυαστικά με την ενσωμάτωση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς, οδήγησε σε αναπότρεπτη έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ το 2014, τις οποίες και παραλάβαμε. Για την είσπραξη των οφειλών,η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σενομικές διεκδίκησης.Με δεδομένη όμως την παράλληλη έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας, την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχώρησε στη δημιουργία του Ταμείου επανασυνδέσεων, που λειτούργησε ως δίχτυ ασφαλείας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σαφώς αναγνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Εμείς φροντίσαμε ώστε, να εισπράξει τα οφειλόμενα Υ.Κ.Ω. για την περίοδο 2012-2016, μία σημαντική ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ (360 εκατ. ευρώ) από το κοινωνικό μέρισμα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Τώρα περιμένουμε η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποδοθεί το ποσό που αναλογεί στα οφειλόμενα Υ.Κ.Ω. για το 2011».

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι το μερίδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το 2015, ήταν κάτω από 1%, καθώς ήταν στρατηγική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ΔΕΗ να μείνει ουραγός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και πρόσθεσε: «Εμείς ανοίξαμε ένα κύκλο επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κοντά στα 3 δισ. ευρώ, την περίοδο 2015-2019. Εκπονήσαμε ακόμη, για πρώτη φορά, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει περαιτέρω επενδύσεις τάξεως 34 δισ. ευρώ».

Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε την πρόταση κατάργησης της ψηφισμένης μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Ακούμε ότι το ΥΠΕΝ απεργάζεται σχέδια κατάργησης του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, με πρόσχημα το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ. Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για έναν τρόπο απόδοσης πλεονάσματος σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ, που κερδίσαμε όλοι μαζί σαν κοινωνία και πρέπει να βοηθήσει τα νοικοκυριά και όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Η αύξηση του ρεύματος θα έχει βέβαια και άλλες επιπτώσεις την αγορά ενέργειας, που πρέπει να αξιολογηθούν γιατί θα ωφελήσει επιπρόσθετα, τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter