Φάμελλος: «Τέλος στα αδιέξοδα που οδήγησαν στη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι»

Φάμελλος: «Τέλος στα αδιέξοδα που οδήγησαν στη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι»

Την τροπολογία για τις ρυθμίσεις του τρόπου δόμησης που αποσκοπούν στην αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας ανέλυσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.              

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι με την τροπολογία καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται και να ανεγείρονται νέα κτήρια χωρίς να σταματάει ο σχεδιασμός και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω τροπολογία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και ταυτόχρονα για την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου προκειμένου να υπάρχει επαρκές πλάτος οδοποιίας. Τόνισε δε ότι απομακρύνονται κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κυρίως στην περιοχή του ρέματος Παππά, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο ως δίοδοι προς τη θάλασσα αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.

«Δεν θα επαναληφθούν τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν και συνετέλεσαν στη μεγάλη τραγωδία και καταστροφή στο Μάτι» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση της περιοχής θα γίνει με τρόπο που διαφυλάσσεται η ιδιαιτερότητα και ο χαρακτήρας της περιοχής, με βελτίωση της ποιότητας του τρόπου ζωής. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αίρονται όλες οι επιβαρυντικές και αρνητικές καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί και παράγοντες όπως η άναρχη έως μηδαμινή πρόσβαση σε δρόμους και δίκτυα κυκλοφορίας, η ανισομερής κατανομή του δομημένου αποθέματος και των κατασκευών, η αλλοίωση των περιοχών, ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης.

«Ο απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ανθρωπογενές περιβάλλον στην περιοχή που θα έχει βασικό κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό έλειπε από την προηγούμενη κατάσταση» σημείωσε και επισήμανε ότι με την τροπολογία καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται και να ανεγείρονται νέα κτήρια χωρίς να σταματάει ο σχεδιασμός και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής, δηλαδή οι οδικοί άξονες και η πρόσβαση στην παραλία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter