Φάμελλος: Το νομοσχέδιο αυτό είναι το… voucher του Χατζηδάκη

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο αυτό είναι το… voucher του Χατζηδάκη

«Έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για το ¨Χατζηδάκης – Gate¨ ή για το voucher του Χατζηδάκη» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Σε κλίμα έντασης για την fast – track νομοθέτηση του σχεδίου νόμου που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλε ευθέως κατά του Κωστή Χατζηδάκη, καταγγέλλοντας διατάξεις που καλλιεργούν σχέσεις διαπλοκής και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με άρθρα που θυμίζουν μνημονιακές επιταγές από το μακρινό 2012.

Κατά τον Σ. Φάμελλο, ο αρμόδιος υπουργός προσπαθεί να «περάσει κάτω από τα ραντάρ» την υποβάθμιση του περιβάλλοντος υπό συνθήκες κοινωνικής – κοινοβουλευτικής καραντίνας και μιντιακής προστασίας, αφού -κατά τα λεγόμενα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ- πιάνουν τόπο τα 20 εκατ. ευρώ στα μίντια για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». «Επανέρχεται το μνημόνιο του 2012 με το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του δικτύου υψηλής τάσης την ώρα που στην Ευρώπη επανακρατικοποιούνται αυτές οι δομές» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καίριο καίριο χτύπημα της ελληνικής βιοποικιλότητας παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση αποδομεί τη σημασία των δημόσιων πολιτικών και λειτουργιών. Κλείνουν οι κατά τόπους περιβαλλοντικοί φορείς γιατί απλά θα γνωμοδοτούν» τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε εκτενή αναφορά στις «φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης συγγενών». «Μέσα στα άρθρα που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης συγγενών» υποστήριξε και έθεσε το παράδειγμα άρσης του ασυμβίβαστου στο ΔΣ του φορέα που διαχειρίζεται τον ειδικό πόρο των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σ. Φάμελλου, το νομοσχέδιο επιτρέπει συγγενείς να υπάρχουν ταυτόχρονα στη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ σε εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ή εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια. «Δηλαδή, βάζει συγγενείς να διαχειρίζονται και τον πόρο και την χρηματοδότηση. Γιατί αίρεται το ασυμβίβαστο; Ποιον θέλετε να εξυπηρετήσετε με την άρση του ασυμβάβαστου κ. Χατζηδάκη;» ρώτησε ευθέως τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Συμπέρανε δε ότι πρόκειται για το «Χατζηδάκης – Gate» ή για το voucher του κ. Χατζηδάκη. «Δεν ξέρω πότε θα καλέσει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Χατζηδάκη και θα του πει: ¨Είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος γι΄ αυτό που συμφωνήσαμε μαζί να κάνεις¨. Γιατί και με τον κ. Βρούτση τα συμφώνησε… Γιατί ή δεν ήξερε ο κ. Μητσοτάκης για τα voucher και τίθεται ζήτημα πρωθυπουργού ή τα ήξερε και έκαψε τον υπουργό του» διαπίστωσε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Όταν η Greenpeace κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα, τότε κάποιο τηλέφωνο θα χτυπήσει στον κ. Χατζηδάκη και θα το μαζέψει το νομοσχέδιο, να είστε σίγουροι…» προέβλεψε.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως υπάρχουν άρθρα που παραβιάζουν αποφάσεις του ΣτΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Χατζηδάκης κάνει τακτοποιήσεις χωρίς να λέει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου κάνει τρία φωτογραφικά χατίρια στην «Ελληνικός Χρυσός». «Μεταθέτει και υποβιβάζει σε διαδικασία απλής γνωστοποίησης μεταλλουργικές διαδικασίες, επεξεργασία αποβλήτων και διαχείριση νερού για τουλάχιστον δύο μεταλλευτικές μονάδες ενώ είχαν υποχρέωση περιβαλλοντικής και βιομηχανικής αδειοδότησης» τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter