Φάμελλος: Τον Απρίλιο στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα, για τη λίμνη των Ιωαννίνων

Φάμελλος: Τον Απρίλιο στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα, για τη λίμνη των Ιωαννίνων

Μέχρι το τέλος Απριλίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ώστε να αποστείλει για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη των Ιωαννίνων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, από τα Γιάννινα όπου βρέθηκε, περιέγραψε βήμα βήμα τις ενέργειες που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική υπογραφή ώστε η Παμβώτιδα να αποκτήσει όχι μόνο ένα ισχυρό εργαλείο προστασίας, αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης. Βέβαια τόνισε ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί μία μεσοπρόθεσμη λύση.

Μία λύση που δεν μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από μία δεκαετία. Το οριστικό μοντέλο προστασίας της λίμνης θα προκύψει στο μεσοδιάστημα και με βάση την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που έχει αναθέσει το Υπουργείο.

Το παρόν ΠΔ στηρίζει στην Περιβαλλοντική Μελέτη του 2003, όμως κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει ένα καθεστώς προστασίας έστω και με ορισμένα κενά από το να μην υπάρχει απολύτως τίποτα. Αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα του Υπουργείου και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς όπως είπε ο κ. Φάμελλος, η αλήθεια και η ευθύτητα αποτελούν πολιτική επιλογή.

«Τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτουν ανάγονται σε παλαιότερο χρόνο. Όμως πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ρύθμισης και προστασίας. Αυτό κάνουμε, αυτό θα πούμε και στο ΣτΕ», ανέφερε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το Προεδρικό Διάταγμα ως ένα ισχυρό εργαλείο για την λίμνη καθώς θα λύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων και τόνισε ότι η νέα ειδική περιβαλλοντική μελέτη θα δώσει και σχέδιο διαχείρισης, θα προσδιορίζει δηλαδή και όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία.

Η δημόσια διαβούλευση, μετά και την ημερίδα στα Γιάννινα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Θα ακολουθήσει γνωμοδότηση από το ταμείο «Φύση 2000» και στην συνέχεια, στο τέλος Απριλίου όπως εκτίμησε ο Υπουργός , το Προεδρικό Διάταγμα θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι στα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους τοπικούς φορείς και πολύ περισσότερο συγκρούσεις. Με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα επέλθουν αλλαγές και τροποποιήσεις σχετικά με την πολεοδομική οργάνωση σε ζώνες που απαιτούν ειδικές μελέτες, στον πρωτογενή τομέα, την θήρα, τα αναχώματα και την στάθμη της λίμνης.

Ερωτηθείς τέλος για τις αντιδράσεις του Δήμου Ιωαννιτών στην συγκρότηση της διοίκησης του Φορέα, τόνισε ότι ακολουθήθηκε ακριβώς ότι προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο. Στην διοίκηση μετέχει εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που ορίστηκε από την ίδια. «Δεν χωρούν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις στην λίμνη» τόνισε και θύμισε ότι το Υπουργείο του παραχώρησε στο Δήμο το Πάρκο Πυρσινέλλα δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξη και το ενδιαφέρον για την πόλη.

Πηγή: epiruspost

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter