Φαρμάκι από τη Novartis, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville, το HotDoc History και το DocLife

Φαρμάκι από τη Novartis, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville, το HotDoc History και το DocLife

Η πολυεθνική παραδέχεται ότι υπαγόρευε κυβερνητικές αποφάσεις το 2012-15

Ποιοι πολιτικοί ήταν οι… επηρεασμένοι

• Και ο σύζυγος της Ράικου στο πρόγραμμα που η εταιρεία ομολογεί ότι ήταν εργαλείο χρηματισμού γιατρών

• Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έλεγαν την αλήθεια

• Η πυραμίδα των… φίλων δημοσιογράφων

ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΝ Αμερικανός δικηγόρος των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, «Η ελληνική Δικαιοσύνη να σταματήσει να παρενοχλεί τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος»

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΝΓΑΙΑΣ Οι εντιμότατοι φίλοι του Σαμαρά και μια κατάθεση για μίζα 2,6 εκατομμυρίων. Τα στοιχεία που μπήκαν στο αρχείο χωρίς 2,6 να διερευνηθούν

ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Προσοχή, δαγκώνει!

Ο Ι.Σ.Καριώτης σκιαγραφεί τον Άδωνη Γεωργιάδη, το ντόμπερμαν της πολιτικής που επιτίθεται κατ’ εντολή και κατά συμφέρον

ΤΟ DEAL Σαμαρά Μητσοτάκη και οι ασταθείς ισορροπίες

ΣΥΡΙΖΑ Το στοίχημα της διεύρυνσης και η εσωκομματική αντιπολίτευση

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Επιχείρηση λάσπης και πάλι

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 55% των Ελλήνων θεωρούν ότι η επιτελική κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων – Παγκόσμιο αίτημα για περισσότερη δημοκρατία

ΛΙΒΥΗ Το δύσκολο παζλ που μας αφορά άμεσα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ «Τι μας δίδαξε ο κορονοϊός και πού βρίσκονται τα εμβόλια»

ΑΝΝΑ ΕΛΕΦΑΝΤΗ «Τα μεγάλα κανάλια λειτουργούν σαν κλακαδόροι της κυβέρνησης»

IN MEMORIAM Γεια σου, ρε Αλέφαντε

ΛΙΓΚΑ Πέφτει ξανά στα πόδια της πολιτείας. Χορηγίες δεν υπάρχουν και το Documento αποκαλύπτει τα μέτρα – στήριξης που ζήτησαν οι ΠΑΕ από την κυβέρνηση

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ Mαρία Απατζίδη, Γρηγόρης Λιονής, Αλέξης Σμυρλής, Νίκος Κουλούσιος, Ευάγγελος Κωνσταντέλος

Το Docville

Οι ΗΠΑ στο μεταίχμιο της αλλαγής – Στο Docville που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το Documento.

Η εξέγερση του «Black lives matter» ήταν το πρώτο βήμα, τα επόμενα θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Καθηγήτρια στο NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) & στο Columbia University Νατάσσα Ρωμανού γράφει στο Docville για τους λόγους που οι μικρές αλλαγές δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα του δομικού ρατσισμού στην αστυνομία.

«Ο Τραμπ είναι κλασική περίπτωση παρανοϊκού. Δεν νομίζω ότι θα τη βγάλει μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα έχει εκραγεί» λέει ο ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν Τζον Έντγκαρ Γουάιντμαν στη συνέντευξη που έδωσε στην Έμυ Ντούρου με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Γράφοντας για να σώσω μια ζωή – Ο φάκελος Λούις Τιλ» (Εκδόσεις Πόλις, μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου).

Ο Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Νίκος Αλεξίου γράφει για το θρυμματισμένο αμερικανικό όνειρο και για μία κοινωνική ρήξη που βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Φυλετικός και κοινωνικός αναβρασμός στις ΗΠΑ της ελλιπούς δημοκρατίας και της απουσίας κοινωνικού κράτους. Γράφει ο Γιάννης Μάζης, Καθηγητής Ρωσικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Hamline University, St. Paul, MN.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο New York University Τάσος Νούλας μεταφέρει στο Docville μια βιωματική εμπειρία από τη Νέα Υόρκη των καμένων περιπολικών και των κατεστραμμένων εμπορικών.

Μια άλλη ανάγνωση του φυλετικού προβλήματος στις ΗΠΑ μέσω της οποίας αναφαίνεται ότι ο ρατσισμός είναι ο καλύτερος φίλος του καπιταλισμού από τον Χάρη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

«Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, που από την εποχή του Σιάτλ και της Γένοβας ήταν αριστερό (δημοκρατικό και αντικαπιταλιστικό), είναι πια ακροδεξιό», γράφει ο Στάθης Γουργουρής, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κοινωνικών Σπουδών και Κλασικών Σπουδών στο Columbia University.

H πρωταγωνίστρια του σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που κυνηγάει τα ουρανοκατέβατα ευρώ για να υμνήσει τον νέο «Μωυσή», Αννα Ελεφάντη, μιλάει στον Παναγιώτη Φρούντζο για τα συστημικά ΜΜΕ και τον πόλεμο που δέχθηκε.

Η Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στην ΑΣΚΤ Ασημίνα Κανιάρη χρησιμοποιεί ένα (οριακό) παράδειγμα για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας εικαστικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Οφηλία στο πέρασμα του χρόνου και ο κατακερματισμένος ψηφιακός χώρος.

To ΗοtDoc History

Το lockdown ανέβαλε αλλά δεν ματαίωσε την έκδοση μας για την 75η επέτειο από τη συντριβή του ναζισμού. Το Hot.Doc History επιστρέφει δριμύτερο ως βιβλίο 100 σελίδων, με νέο layout, με εξώφυλλο, με την ίδια συντακτική ομάδα και τη δοκιμασμένη εγκυρότητα του.

Το Hot.Doc History αριθμός 88 είναι αφιερωμένο στην κοσμοϊστορική νικη της 9ης του Μάη 1945. Κατ΄ αυτήν την έννοια είναι ένα τεύχος έκδηλα πανηγυρικό για την κατάρρευση της πιο τερατώδους ιδεολογία, η οποία συνδυασμένη με την πιο απάνθρωπη πρακτική, κατέστρεψε την Ευρώπη, οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στο θάνατο και απείλησε να ξεθεμελιώσει κάθε έννοια πολιτισμού.

Μέσα απο τις 100 πλούσια εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου καταγράφουμε την προέλαση του Κόκκινου Στρατού από την αντεπίθεση του Στάλινγκραντ μέχρι την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Βαλτική και την Πολωνία.

Παρακολουθούμε την αγγλοαμερικάνικη απόβαση στη Νορμανδία, την απελευθέρωση του Παρισιού, του Βελγίου, της Ολλανδίας, τη μάχη του Αρνεμ μέχρι τη συνάντηση των δυτικών Συμμάχων με τους Σοβιετικούς στον ποταμό Ελβα.

Η αρχή του τέλους γράφεται με τον καταιγιστικό κανονιβολισμό που εξαπέλυσε εναντίον του Βερολίνου το σοβιετικό πυροβολικό από τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου σκορπώντας τον πανικό. Όποιος υψώνει λευκή σημαία εκτελείται από τους εναπομείναντες φανατικούς ναζιστές. Ομως όσο οι στρατιές των Ζούκοφ, Κόνιεφ, Ροκοσόφσκι κλείνουν την τανάλια τόσο πληθαίνουν οι πρωτοφανούς γελοιότητας εικόνες των πάλαι ποτέ αλύγιστων αξιωματικών του Ράιχ να πηδούν όπως τα ποντίκια από το καράβι. Οι «πιστοί» του Φίρερ εγκαταλείπου τα πόστα τους και σπέυδουν να ζητήσουν συγχωροχάρτι από τους δυτικούς.

Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη χαρά να παρακολουθήσει τον επιθανάτιο ρόγχο του κτήνους μέσα στη φωλιά του. Κάθε οβίδα κάνει τον Χίτλερ να τρέμει και να διερωτάται, «μα τόσο κοντά είναι οι Ρώσοι;» Αρχίζει να καίει τα έγγραφα του και να προβληματίζεται αν θα πρέπει να αυτοκτονήσει με πιστόλι ή με δηλητήριο.

«Ο Χίτλερ ήταν πολύ δειλός, ακόμη και για να βγει έξω από το καταφύγιό του», θα πει ανακρινόμενος από τους Σοβιετικούς ο υπασπιστής του. Δραπέτευσε από την Ιστορία με γελοίο τρόπο, όπως είχε εισβάλει.

DocLife: Υγεία σ’ ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Ειδικοί μιλάνε στο ένθετο αφιέρωμα του Documento για την Υγεία και εξηγούν τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές, σε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα.

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στο Τμήμα Ανθρώπινου Ρετροϊού στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ μιλάει για όσα έχει διδάξει ο κορονοϊός τον επιστημονικό κόσμο και για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βρεθεί το εμβόλιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter