Fast forward festival 6: Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2 – Marwa Arsanios

Fast forward festival 6: Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2 – Marwa Arsanios

Μπορεί μια συμμαχία γυναικών με τη φύση να αποτρέψει την καταστροφή της γης; Η κάμερα της Marwa Arsanios παρακολουθεί τη ζωή σε ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν μόνο γυναίκες και αναδεικνύει μια εναλλακτική οικονομία με διαφορετικούς κανόνες. Θα μπορούσε αυτή να σταθεί ως ένας διαφορετικός τρόπος διαβίωσης στον σύγχρονο κόσμο;

Το έργο «Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2» που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 5 έως 19 Μαΐου στο Δίκτυο Μέλισσα (Φερών 18), μπαίνει στον κόσμο οικο-φεμινιστικών ομάδων, όπως το Αυτόνομο Κίνημα Γυναικών στη Ροζάβα της Συρίας, και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι γυναίκες επιχειρούν να φροντίσουν τη γη και τον εαυτό τους. Με τη διεισδυτική ματιά της, η Marwa Arsanios, παρακολουθεί την περίπτωση ως ένα παράδειγμα συμμαχίας ανάμεσα σε μια κοινότητα γυναικών, στη φύση και στα ζώα και εστιάζει στα διαφορετικά ζητήματα που προτείνει μια τέτοια εναλλακτική οικονομία και μέθοδος αναδόμησης του κόσμου.

Η έρευνα της Arsanios επικεντρώνεται στην Τζινουάρ, ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν αποκλειστικά γυναίκες. Το 2011, η γη που ανήκε στο κράτος επαν-οικειοποιήθηκε και μετατράπηκε ως επί το πλείστον σε αγροτικές κοοπερατίβες και κοινόβια. Η ταινία επικεντρώνεται σ’ έναν αγροτικό συνεταιρισμό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την κοιλάδα της Μπεκάα στον Λίβανο. Αυτός ο λιβανέζικος συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει μια άτυπη δομή στα πρότυπα μιας ΜΚΟ, για να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο στις γυναίκες από τη Συρία που έχουν βρεθεί εκεί ως πρόσφυγες.

Στο σύνολο του έργου της, η Marwa Arsanios ασχολείται με ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Μέσα από το έργο της, ασκεί κριτική στην ιεραρχική οργάνωση του κράτους και στην κομματική ιδεολογία. Με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, η καλλιτέχνις μελετά τις φεμινιστικές προσεγγίσεις για την οργάνωση μιας κοινοτικής ζωής στη φύση και προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο αποκέντρωσης. Η ταινία διατυπώνει την προβληματική των ρόλων που ανατίθενται με «φυσικότητα» στις γυναίκες. Πώς οι γυναίκες μπορούν να αρνηθούν ή να εξελίξουν αυτούς τους ρόλους;

Συντελεστές

Ανάθεση: Sharjah Art Foundation

Συμπαραγωγή: Sharjah Art Foundation (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival, San Francisco Museum of Modern Art (ΗΠΑ), Vooruit (Βέλγιο)

Μετάφραση Υποτίτλων στα Ελληνικά: Βασίλης Δουβίτσας

Ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση του χώρου: Δίκτυο «ΜΕΛΙΣΣΑ» – Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ταινία «Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2» (2019) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας καλλιτεχνικής ανάθεσης από την 14η Μπιενάλε της Σάρτζα.

Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της διλογίας «Ποιος φοβάται την ιδεολογία». Στο πρώτο μέρος που γυρίστηκε το 2017, η καλλιτέχνις εξερευνά σχήματα αυτοδιακυβέρνησης που αναπτύχθηκαν από κοινόβια αυτόνομων κινημάτων γυναικών κουρδικής καταγωγής. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παραγωγή της ταινίας, η ίδια συμμετείχε σε λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρια που διοργανώνει η κοινότητα. Η ταινία εστιάζει στην πρακτική γνώση και την εργασία που μεταβιβάζεται στους κόλπους του κινήματος από το ένα μέλος στο άλλο –πώς να χρησιμοποιείς ένα τσεκούρι, πώς να πιάνεις ψάρια υπολογίζοντας τον κύκλο της ζωής τους, πώς να αποφασίζεις αν πρέπει να κόψεις ένα δέντρο ή να το αφήσεις όρθιο– δηλαδή σε διάφορες τεχνικές που «κολλεκτιβοποιούν» το άτομο. Οι στρατηγικές που ακολουθεί η ταινία ως προς τη φόρμα της, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός της φωνής από την εικόνα, αποκαλύπτουν τα επίπεδα κατασκευής του ντοκιμαντέρ και τη σκόπιμη οργάνωση της πληροφορίας. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες ταινίες, η ταινία της Arsanios δεν δίνει την εντύπωση πως επενδύει στην απρόσκοπτη διαφάνεια ή στην αναπαράσταση του «πώς είναι στ’ αλήθεια τα πράγματα».

Marwa Arsanios

Τα πρόσφατα πρότζεκτ της Marwa Arsanios αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του 98weeks, μιας οργάνωσης καλλιτεχνών που συντηρεί έναν χώρο έρευνας/project space. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MFA) από το University of the Arts του Λονδίνου (2007) και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Jan Van Eyck της Ολλανδίας (2011-2012). Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Akademie der Bildenden Kunst) της Βιέννης. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια μερικής απασχόλησης.

Παράλληλες Δράσεις

COMMONS BETWEEN LAND AND LANDNESS

Συνέλευση | 9 Mαΐου | 18:00-22:00

Σε ποιον ανήκει η γη που κατοικούμε; Τι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο οργάνωσης των κοινοβίων ανά τον κόσμο;

Με το ζήτημα του εκτοπισμού ως αφετηρία της συζήτησης, διάφοροι ομιλητές και συμμετέχοντες καλούνται σε μια συνέλευση, προκειμένου να σκεφτούν τους κοινούς πολιτικούς τόπους που μπορούν να ενεργοποιηθούν στις μέρες μας, σε έναν αγώνα για την επανάκτηση των κοινών. Ποιους τρόπους αντίστασης μπορούν να προτείνουν οι φεμινιστικές προσεγγίσεις για τα κοινά; Τι μας διδάσκει η ιστορία των γυναικείων συνεταιρισμών και κοινοβίων που βρίσκονται ανά τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα; Τι μπορούμε να μάθουμε από τους αυτοργανωμένους καταυλισμούς στη χώρα μας; Και, κυρίως, πώς μπορούμε να εναντιωθούμε σε μηχανισμούς σφετερισμού;

Ομιλητές που εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές ομάδες και ακαδημαϊκά πεδία θα διατυπώσουν αυτά τα ερωτήματα σε σύντομες παρουσιάσεις και ομιλίες, αφήνοντας χώρο για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΟΥΑ ΑΡΣΑΝΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Εργαστήριο | Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Μαΐου | 15:00-18:00

Το εργαστήριο περιλαμβάνει μια συλλογική διαδικασία ραπτικής που θα συγκεντρώσει διάφορα υφαντικά υλικά τα οποία σχετίζονται με τις συμμετέχουσες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια εικόνα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες του Δικτύου «Μέλισσα».

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-who-afraid-ideology-part-2

Πληροφορίες

FAST FORWARD FESTIVAL 6

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ; ΜΕΡΟΣ 2

MARWA ARSANIOS

Μέλισσα (Φερών 18, πλατεία Βικτωρίας)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter