Fast track πτωχεύσεις για νοικοκυριά και μικρομεσαίους

Fast track πτωχεύσεις για νοικοκυριά και μικρομεσαίους

Διαδικασίες-εξπρές για την εκποίηση υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πτώχευση φυσικών προσώπων όπως οι εταιρείες προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Για πρώτη φορά ο μισθωτός, ο αγρότης και ο άνεργος εξομοιώνονται με τις εταιρείες με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους ανεξαιρέτως και ο οποίος αντί να έχει σκοπό τη «διατήρηση της επιχείρησης», όπως είναι ο κανόνας για τους πτωχευτικούς νόμους, δηλώνει ρητά ως σκοπό του την «επιστροφή παραγωγικών μέσων σε δυνητικά παραγωγικές χρήσεις».

Με αυτή την επιλογή ανοίγει ο δρόμος για fast track διαδικασίες εκκαθάρισης και εκποίησης των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκέντρωσης της αγοράς προς όφελος των μεγαλύτερων ομίλων.

Τι προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός

Τα φυσικά πρόσωπα θα πτωχεύουν όπως και τα νομικά πρόσωπα, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις.

Εισάγεται μια νέα κατηγορία πτώχευσης, η πτώχευση «μικρού αντικειμένου», που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα τρέχει με διαδικασίες fast track. Κριτήριο ένταξης στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου είναι το ενεργητικό ή περιουσία έως 350.000 ευρώ ή ετήσια έσοδα έως 700.000 ευρώ ή μέσος όρος απασχολουμένων έως δέκα άτομα. Οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου θα υπάγονται στα ειρηνοδικεία και γι’ αυτές προβλέπονται ιδιαίτερα επαχθείς όροι, με τις αιτήσεις πτώχευσης να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και υπό προϋποθέσεις να γίνονται αυτομάτως δεκτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, στο νέο καθεστώς fast track πτωχευτικών διαδικασιών εντάσσεται δυνητικά βάσει τζίρου το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με την αίτηση πτώχευσης από τους πιστωτές όλα τα περιουσιακά στοιχεία του νομικού ή φυσικού προσώπου θα γίνονται μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, η οποία θα ρευστοποιείται με στόχο την ικανοποίηση των πιστωτών. Το μόνο όφελος του φυσικού ή νομικού προσώπου που πτωχεύει είναι ότι τρία χρόνια μετά την πτώχευση απαλλάσσεται από τα χρέη του.

Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας του, ακόμη και των φυσικών προσώπων – νοικοκυριών. Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει επίσης από το ετήσιο εισόδημα που αποκτά ο φτωχός μετά την κήρυξη της πτώχευσης το μέρος εκείνο που ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (κατά την εισαγωγή του νόμου στη Βουλή ήταν 611 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο, αλλά μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των φορέων το όριο ανέβηκε ώστε να καλύπτει το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις στα 1.250 ευρώ τον μήνα).

Ο,τι αποφασίσουν οι τράπεζες

Μεγάλη παγίδα είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά αντικειμενικών κριτηρίων τεκμαρτής παύσης πληρωμών. Ορίζεται ότι βρίσκεται σε στάση πληρωμών ο οφειλέτης που έχει ύψος οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία άνω των 30.000 ευρώ και για ένα εξάμηνο δεν καταβάλλει τουλάχιστον το 60% (αν είναι φυσικό πρόσωπο ή μικρή επιχείρηση) ή το 40% (αν είναι μεσαία επιχείρηση) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς έναν από αυτούς τους φορείς. Τότε οποιοσδήποτε πιστωτής, έστω κι ένας, μπορεί να τον βγάλει σε πτώχευση. Με βάση το κριτήριο της τεκμαρτής παύσης πληρωμών ακυρώνεται το δικαίωμα ανταπόδειξης από την πλευρά του υποψήφιου φτωχού και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές κηρύξεις πτωχεύσεων από τους πιστωτές, που θα οδηγήσουν σε μαζικές εκποιήσεις της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών προς όφελος των τραπεζών και σε σάρωμα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων.

Δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες και τα funds να αποφασίζουν για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν ένας οφειλέτης έχει χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη μόνο προς το δημόσιο και τα ταμεία με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπει το νομοσχέδιο (έως 240 δόσεις), παρά μόνο αν συναινέσει στο συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης η πλειονότητα των τραπεζών και των funds. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι τράπεζες δεν υποχρεούνται και δεν κάνουν ρυθμίσεις ακόμη και απέναντι σε οφειλέτες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου. Αντίστροφα, αν οι τράπεζες συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία την αποδέχονται υποχρεωτικά εφόσον οι δικές τους απαιτήσεις δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ και εκπροσωπούν συνολικά ποσό απαιτήσεων μικρότερο από το σύνολο των απαιτήσεων των τραπεζών.

Εχουμε έμμεση επιβάρυνση της θέσης των εργαζομένων, καθώς έως τώρα στις πτωχεύσεις διατηρούνταν οι συμβάσεις εργασίας και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.), ενώ με τον νέο Πτωχευτικό προβλέπεται ότι με την κήρυξη της πτώχευσης όλες οι συμβάσεις του οφειλέτη καταπίπτουν, μεταξύ αυτών και οι συμβάσεις εργασίας, χωρίς την υποχρέωση για καταβολή αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζόμενους.

Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο πτωχευμένος μπορεί να συνεχίσει να μένει στην άλλοτε κύρια κατοικία του πληρώνοντας νοίκι σε έναν ιδιωτικό φορέα που παίρνει την κυριότητά της για δώδεκα χρόνια. Αν έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα, μπορεί να λάβει επιδότηση ενοικίου. Στο τέλος της δωδεκαετίας μπορεί να την αγοράσει ξανά από τον ιδιωτικό φορέα στην τότε εμπορική τιμή, αλλά αυτό το φαινομενικό leasing δεν είναι leasing, γιατί στο leasing τα χρήματα που έχουν πληρωθεί ενδιαμέσως για τη χρήση ενός πράγματος αφαιρούνται από το συνολικό τίμημα κατά την τελική μεταβίβαση της κυριότητας. Αντίθετα, τα νοίκια που πλήρωσε ο πτωχευμένος επί δώδεκα χρόνια και όσα λεφτά πλήρωσε για την εξυπηρέτηση του δανείου του πριν από την πτώχευσή του δεν αφαιρούνται από το τελικό τίμημα. Και αν καθυστερήσει περισσότερα από τρία νοίκια, ο φορέας μπορεί να του κάνει έξωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter