Μια από τις πιο σημαντικές γερμανικές εφημερίδες, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, γνωστή και ως FAZ δεν κρύβει τα λόγια της. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα επικριτική στην ελληνική κυβέρνηση, η εικόνα αλλάζει όταν φτάνει στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με αφορμή το σκάνδαλο αλλά και τα δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015, σημειώνει πως «αναβιώνουν οι μνήμες των ψευδών δηλώσεων σχετικά με το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το 2009, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Ωστόσο, ο εορτασμός της επετείου επισκιάζεται από ένα νέο σκάνδαλο που δείχνει πόση δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει: η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας επέτρεψε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε συνένοχη, σε μεγάλης κλίμακας απάτες που αφορούσαν γεωργικά κονδύλια της ΕΕ για πολλά χρόνια, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με έδρα την Αθήνα. Αναβιώνουν οι μνήμες των ψευδών δηλώσεων σχετικά με το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το 2009, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Δεν μένει ωστόσο εκεί, αφού στην αναφορά της για τις ευθύνες αφήνει ανοικτό, ίσως και δεδομένο, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το γνώριζε:
«Στο τρέχον σκάνδαλο, εκατοντάδες αιτούντες έλαβαν επιδοτήσεις της ΕΕ για γη που δεν τους ανήκε, για ζώα που δεν υπήρχαν και για εργασία που δεν εκτέλεσαν ποτέ. Όλα πέρασαν από τα γραφεία ενός οργανισμού που ονομάζεται ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίο η κυβέρνηση έκτοτε έκλεισε. Υπουργοί και υφυπουργοί έχουν παραιτηθεί και υπάρχουν ενδείξεις ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γνώριζε το σχέδιο.»
Αλλά η κατά τα άλλα «φιλική» στις νεοφιλελεύθερες επιλογές εφημερίδα, αφού δεν αμφισβητεί άμεσα ή έμμεσα τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δίνει έναν ακόμα τόνο όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς που ακολούθησαν:
Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα να συγκαλέσει μια εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει τα γεγονότα που χρονολογούνται από το 1998. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια, προσπαθεί να εκτρέψει μέρος της κριτικής στην αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχει δίκιο να βλέπει τα πράγματα μακροπρόθεσμα, επειδή πρέπει να αντληθούν διδάγματα από όλα τα λάθη του παρελθόντος. Διάφοροι επικεφαλής των αρχών του ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμαναν επανειλημμένα τα παράπονα, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκαν.
Όλο το άρθρο της FAZ:
Κόλπα με παράδοση
Δέκα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, οι περισσότεροι παρατηρητές έχουν παρατηρήσει ότι η χώρα τα πάει σημαντικά καλύτερα σήμερα. Τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για δανειακή βοήθεια σε δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε πορεία. Το Grexit δεν συνέβη. Αντίθετα, τα δύσκολα χρόνια προσαρμογής συνεχίστηκαν για τους Έλληνες.
Σήμερα, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τόσο μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο που η χώρα απολαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια από την Ιταλία. Η απόφαση των πιστωτριών χωρών να στηρίξουν γενναιόδωρα την Ελλάδα (και έμμεσα τις δικές τους τράπεζες) με δάνεια ήταν σωστή. Ελήφθη σε μια εποχή που ο σχηματισμός γεωπολιτικών μπλοκ δεν είχε ακόμη το βάρος που έχει σήμερα. Εκ των υστέρων, η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε εκείνη την εποχή φαίνεται ακόμη πιο κατάλληλη. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της
Ωστόσο, ο εορτασμός της επετείου επισκιάζεται από ένα νέο σκάνδαλο που δείχνει πόση δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει: η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας επέτρεψε, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε συνένοχη, σε μεγάλης κλίμακας απάτες που αφορούσαν γεωργικά κονδύλια της ΕΕ για πολλά χρόνια, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με έδρα την Αθήνα. Αναβιώνουν οι μνήμες των ψευδών δηλώσεων σχετικά με το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το 2009, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Στο τρέχον σκάνδαλο, εκατοντάδες αιτούντες έλαβαν επιδοτήσεις της ΕΕ για γη που δεν τους ανήκε, για ζώα που δεν υπήρχαν και για εργασία που δεν εκτέλεσαν ποτέ. Όλα πέρασαν από τα γραφεία ενός οργανισμού που ονομάζεται ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίο η κυβέρνηση έκτοτε έκλεισε. Υπουργοί και υφυπουργοί έχουν παραιτηθεί και υπάρχουν ενδείξεις ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γνώριζε το σχέδιο.
Δυστυχώς, αυτά τα κόλπα αποτελούν παράδοση. Πριν από χρόνια, έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες είχαν ζητήσει κονδύλια της ΕΕ για γη που, συνολικά, υπερέβαινε την γεωργική έκταση της χώρας. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα την καταβολή υψηλών προστίμων στην ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ σε 30 χρόνια. Το πρόστιμο από τις Βρυξέλλες για το τελευταίο σκάνδαλο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να αντληθούν διδάγματα από τα λάθη των αρχών
Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα να συγκαλέσει μια εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει τα γεγονότα που χρονολογούνται από το 1998. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια, προσπαθεί να εκτρέψει μέρος της κριτικής στην αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχει δίκιο να βλέπει τα πράγματα μακροπρόθεσμα, επειδή πρέπει να αντληθούν διδάγματα από όλα τα λάθη του παρελθόντος. Διάφοροι επικεφαλής των αρχών του ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμαναν επανειλημμένα τα παράπονα, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκαν.
Πηγή: faz.net
Διαβάστε επίσης
Υπόδικος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο μελετητής που ανέλαβε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου
Μαρινάκης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσα μέλη αναφέρονται στη δικογραφία «διεγράφησαν από τη ΝΔ»