FAZ: Καθυστερεί η διασφάλιση καταθέσεων στην ΕΕ

FAZ: Καθυστερεί η διασφάλιση καταθέσεων στην ΕΕ

Καθυστερεί η διασφάλιση των καταθέσεων στην ΕΕ, παρά το γεγονός πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης είχαν συστήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο μια ομάδα εργασίας, που μέχρι τον Ιούνιο αναμενόταν να σταθμίσει πιθανές προόδους στη διαμάχη για τη μερική κοινοτικοποίηση των διασφαλίσεων καταθέσεων, στην οποία αντιτίθενται η Γερμανία και η Ολλανδία, γράφει η γερμανική FAZ.

«Η ομάδα εργασίας σημείωσε προφανώς μικρή επιτυχία», προσθέτει. H γερμανική κυβέρνηση αιτιολογεί την αντίστασή της κατά ενδεχόμενης κοινής διασφάλισης των καταθέσεων κυρίως με το ότι δεν έχουν μειωθεί επαρκώς στους τραπεζικούς ισολογισμούς οι υφιστάμενοι κίνδυνοι. Αυτοί διαπιστώνονται πρόσφατα στα αποθέματα ληξιπρόθεσμων δανείων.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για το ευρώ της Επιτροπής μέχρι τον Οκτώβριο, Βάλντις Ντομπρόσφσκις, παρέπεμψε την Τετάρτη ότι αυτό το απόθεμα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2014. Στην προθεσμία ενός έτους μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Έτσι μειώθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι του ίδιου τριμήνου του προηγούμενου έτους από το 4,4 στο 3,3% του συνολικού αποθεματικού. 

Σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα 786 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού υφίστανται απαράλλακτες σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Έτσι το απόθεμα στην Ελλάδα (43,5%), στην Κύπρο (21,8%), στην Πορτογαλία (11,3%) και κυρίως στο μεγάλο μέλος την Ιταλία (9,6) κυμαίνεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κάνει νέες προτάσεις», γράφει η FAZ και προσθέτει: Οι εδώ και καιρό αδιάκοπες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για μια κοινή διασφάλιση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη παθαίνουν εμπλοκή για μια ακόμα φορά. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πήραν γι’ αυτό καμία ουσιαστική απόφαση κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι στόχος του Eurogroup μπορεί μόνο να είναι «να διατηρηθεί στη ζωή» το σχέδιο. Ο ίδιος συνέστησε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί τον Νοέμβριο θα υποβάλει για το σκοπό αυτό νέες προτάσεις. 

Ο Ντομπρόσφσκις δήλωσε την Τετάρτη ότι δυστυχώς δεν υπήρξαν «ουσιαστικές πρόοδοι» στις συνομιλίες για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το αν η νέα Επιτροπή θα κάνει νέες προτάσεις. 

Ο Ντομπρόσφσκις θα είναι υποψήφιος από τη λεττονική κυβέρνηση ως ένας από τους πρώτους υποψηφίους για μια ακόμα φορά για μέλος της Επιτροπής. Το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει εκεί θα το αποφασίσει ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος ακόμα δεν έχει οριστεί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter