Φεστιβάλ κλασικής σαν ροκ συναυλία στη Λέσβο

Φεστιβάλ κλασικής σαν ροκ συναυλία στη Λέσβο

Στο κάστρο του Μολύβου, στα μουσεία και στους αρχαίους ναούς της Λέσβου_x000D_
οι μελωδίες κλασικής μουσικής έδωσαν τον τόνο. Ενα φεστιβάλ που ξεκίνησε από τρεις_x000D_
νέους μουσικούς (Δημήτρης Τρύφων, Δανάη Ντέρκεν, Κυβέλη Ντέρκεν) κατάφερε να_x000D_
ριζώσει και να προσελκύσει σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το_x000D_
εξωτερικό και εθελοντές από όλο το νησί. 

Στη Λέσβο της Σαπφούς και του Αρίωνα ο πολιτισμός είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Ο ενθουσιασμός των μουσικών μεταδόθηκε στο νεανικό κοινό, που συχνά χειροκροτούσε παρατεταμένα σαν να βρισκόταν σε ροκ συναυλία.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ επιμελήθηκαν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες και συνιδρύτριες, πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, προσκαλώντας κορυφαίους μουσικούς για να συμπράξουν μαζί τους, όπως ο Γερμανός πιανίστας Λαρς Φογκτ. Φέτος συμμετείχαν στο φεστιβάλ τρεις διακεκριμένοι Ελληνες σολίστ (ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, ο βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος και ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος).

«Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το νησί. Οι συναυλίες διοργανώθηκαν σε χώρους με ιδιαίτερη σημασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade (ουσιαστικά το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας), τον προϊστορικό οικισμό στη Λουτρόπολη Θερμής, το Αιολικό Ιερό του Απόλλωνος στην Κλοπεδή, αρχαιολογικός χώρος που φιλοξένησε για πρώτη φορά πολιτιστική εκδήλωση μετά την αναστήλωσή του. Με αυτή την πρωτοβουλία οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλες πλευρές του νησιού, οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές και δημοφιλείς στους επισκέπτες» αναφέρει στο Documento η Μυρτώ Βουνάτσου, υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ.

Με νεανικό πάθος

Οι περισσότεροι μουσικοί που συμμετείχαν στο φεστιβάλ είναι νέοι 18-30 ετών. «Πρόκειται για σολίστ, για ανερχόμενα αστέρια που παίζουν στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και συμπράττουν με σπουδαίες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου. Είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και πάθος γι’ αυτό που κάνουν και αυτά τα συναισθήματα μεταδίδουν και στον ακροατή. Με αυτό τον τρόπο καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι οι άνθρωποι της κλασικής μουσικής είναι ηλικιωμένοι και βαρετοί. Κάθε χρόνο προσελκύουμε όλο και περισσότερα παιδιά του νησιού ως εθελοντές, τα οποία μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και αναλαμβάνουν να συντονίζουν όλες τις δραστηριότητες».

Το σαντούρι συνάντησε το βιολί

Η ατμόσφαιρα στον Μόλυβο ήταν γιορτινή. «Από το πρωί οι μουσικοί πραγματοποιούν πρόβες, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι μουσικές στιγμές-έκπληξη (Molyvos Musical Moments) που το κάνουν ακόμη πιο απολαυστικό. Ενα σύνολο με κλαρινέτο και φλάουτο μπορεί να παίξει ξαφνικά αποσπάσματα από τον “Μαγικό αυλό” στην παραλία. Η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ κορυφώνεται το βράδυ με τις συναυλίες στο κάστρο. Ενας τόπος πολύ σημαντικός, που έχει κλείσει τόσες σημαντικές ιστορικές περιόδους μέσα στα τείχη του. Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Γατελούζοι και σήμερα σολίστ της κλασικής μουσικής. Πολύ ιδιαίτερη στιγμή στη φετινή διοργάνωση ήταν όταν ένα παραδοσιακό όργανο της Λέσβου, το σαντούρι –με την Ιωάννα Ρήγα–, συνέπραξε με το βιολί, όργανο κλασικής μουσικής. Εξάλλου το φεστιβάλ διεξάγεται στα όρια της Ευρώπης και ενώνει ανατολή και δύση. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να δημιουργούμε γέφυρες».

Η φετινή διοργάνωση προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, ανάμεσά τους ρεπόρτερ από το BBC και τη Γερμανική Κρατική Ραδιοφωνία. «Στόχος μας είναι να συγκεντρώνουμε τον κόσμο που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα στερεότυπα των διακοπών, όπως ήλιος, θάλασσα και φαγητό, αλλά και για τον πολιτισμό μας. Η Λέσβος έχει μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παλιότερα πολλές οπερέτες προτού ανέβουν στην Αθήνα παρουσιάζονταν πρώτα εδώ και αυτό έκρινε και την επιτυχία τους στην πρωτεύουσα. Επιπλέον, λόγω της γειτνίασης με τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, εκεί που άνθιζαν τα σύνολα που κινούνταν ανάμεσα στην παραδοσιακή και την κλασική μουσική, τα ακούσματα αυτά είναι αρκετά οικεία. Οι άνθρωποι αρχίζουν να δένονται ξανά με την κλασική μουσική και αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα στους νέους. Η προσήλωση με την οποία ακούν τη μουσική ακροατές που δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη συναυλία είναι συγκινητική».

Οι μαθητές μαγεύονται

Το φεστιβάλ στην πραγματικότητα διαρκεί όλο τον χρόνο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στα σχολεία, ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά. «Οι καλλιτέχνες επισκέπτονται ξανά τη Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος “Μουσικό Κλειδί” τον Δεκέμβριο και πραγματοποιούν ομιλίες στα σχολεία. Με την παρουσία τους στις τάξεις μαγεύουν τους μαθητές, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που ξεκίνησαν να παίζουν, τα συναισθήματα που εκφράζουν, τις δυσκολίες που ξεπερνούν με τη μουσική. Οι μαθητές κάνουν ερωτήσεις, δοκιμάζουν να παίξουν κάποιο όργανο και δημιουργούν φιλίες με τους καλλιτέχνες καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε ηλικία. Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ονομάζεται “ΜΟ-ΤΟ key” και κατά τη διάρκειά του τρία σχολεία αναλαμβάνουν να διοργανώσουν συναυλίες κλασικής μουσικής. Οι μαθητές συντονίζουν όλες τις δραστηριότητες, ενώ στο τέλος της χρονιάς γίνεται μια μεγάλη συναυλία με έργα μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για την οποία συνεργάζονται και τα τρία σχολεία. Ολο αυτό αποδεικνύει ότι οι όμορφες ιδέες και η σύμπραξη μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter