Φεστιβάλ Αθηνών 2024: Βαρλικόφσκι, Τερζόπουλος, Κουλιάμπιν, Ροντρίγκες και αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή στα φετινά highlights

Φεστιβάλ Αθηνών 2024: Βαρλικόφσκι, Τερζόπουλος, Κουλιάμπιν, Ροντρίγκες και αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή στα φετινά highlights

«Μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται», σηκώνει αυλαία φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, με 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες και τη συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, επέλεξε φέτος η ανακοίνωση του προγράμματος να πραγματοποιηθεί χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στερώντας την ευκαιρία από τους δημοσιογράφους να απευθύνουμε ερωτήσεις ως είθισται.

Στο σημείωμα της η σκηνοθέτρια κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα «πολυφωνικό, μαχητικό, παρηγορητικό, πολιτικό αλλά γεμάτο αληθινή ομορφιά, με αστέρες διεθνούς βεληνεκούς από τους χώρους του Θεάτρου και της Μουσικής, αλλά και νέα ονόματα στην αιχμή της σύγχρονης πρωτοπορίας, με παραστάσεις Χορού, συναυλίες, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, πάρτι, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, νέες συνεργασίες, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα» δίνοντας τον παλμό ενός Φεστιβάλ που στο κέντρο του έχει τον άνθρωπο και πως ανταποκρίνεται στα πυρηνικά ζητήματα της εποχής του.

Βασικό πρόσταγμα «Μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο; Ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από την τέχνη είναι ουτοπική;» .

Με μια πρώτη εκτίμηση το δυνατό χαρτί του φετινού Φεστιβάλ συγκεντρώνεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Μετά το 2018 και τις «Τρεις αδερφές», ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, 5 και 6 Ιουλίου, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη.

Μια παράσταση που περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η «Ορέστια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Στις 19 & 20 Ιουλίου θα δούμε τον «Πλούτο» του Γιάννη Κακλέα που κατεβαίνει με το ΚΘΒΕ, ενώ στις 26 και 27 Ιουλίου, ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες, αναμετράται με την ιστορία της Εκάβης.

Στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών εξέχουσα θέση θα έχει ο κύκλος Μεταπολίτευση και φυσικά το αφιέρωμα στον σπουδαίο Λευτέρη Βογιατζή.

Στις 5 Ιουνίου, ο Πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Βαρλικόφσκι θα σκηνοθετήσει το «Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» βασισμένο στα έργα Ελίζαμπεθ Κοστέλο, «Ένας αργός άνθρωπος» και «Moral Tales» του Τζ. Μ. Κουτσί.

Στις ελληνικές παραστάσεις θεάτρου ξεχωρίζουμε τον Μάνο Καρατζογιάννη που με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σκηνοθετεί την παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα, που επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου (26 – 29 Ιουνίου).

Στο Ηρώδειο το πρόγραμμα ανοίγει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή που παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Ούγκο ντε Άνα (αναβίωση σκηνοθεσίας από την Κατερίνα Πετσατώδη).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2024:

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών by Website Documento on Scribd

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter