Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου

Επιδημία, πόλεμος και μια επικείμενη δικτατορία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. 5 – 7 Ιουλίου – Ώρα: 21:00 – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Η

Στον απόηχο επιδημίας και πολέμου η κυβέρνηση Κρέοντα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και τα μέσα ενημέρωσης. Μια ολόκληρη χώρα κατρακυλάει προς τη δικτακτορία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Μια νέα εκδοχή της σοφόκλειας Αντιγόνης θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.

Μια παράσταση για τη σχέση πόλης και πολιτών με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Ο Χορός των γερόντων γίνεται εδώ συμβούλιο πολιτικών στελεχών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου, παρακολουθώντας, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση κοσμικού και ηθικού δικαίου.

Σημείωμα του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου:

Είναι κοινή η ανησυχία κάθε σκηνοθέτη για το πώς θα κάνει ένα κλασικό κείμενο, και πολύ περισσότερο ένα αρχαίο, να αγγίξει το κοινό του σήμερα. Μιλώντας δε για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο άρτια δομημένα κείμενα από καταβολής θεάτρου και την ίδια στιγμή με ένα από τα πλέον αναλυμένα στον δυτικό κόσμο· μεγάλη πρόκληση για κάθε δημιουργό που θα καταπιαστεί με αυτό. Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις και προβληματισμοί που με απασχόλησαν μαζί με τους συνεργάτες μου και που εντέλει αποφάσισα να αφήσω πίσω και, ως δημιουργός, να προχωρήσω σε μια σύγχρονη σκηνική «μετάφραση», ξεκινώντας με μια σειρά ερωτήσεις:

Τι σημαίνει δημόσιος λόγος σήμερα σε μια εποχή εικόνας και εικονικής ζωής;

Ποια είναι τα όρια της εξουσίας;

Ποιες είναι οι μεγάλες δυνάμεις που ορίζουν τη ζωή και τη μοίρα του ανθρώπου, στον

κόσμο μας σήμερα, εδώ, στην Αθήνα του 2022;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Σκηνογραφία – Φωτισμοί Marco Turcich

Κοστούμια – Αντικείμενα Μαρία – Σεσίλ Ιγγλέση

Μουσική Γιώργος Πούλιος

Σχεδιασμός ήχου Jeph Vanger

Δραματουργία Or Benezra-Segal

Επιμέλεια εκφώνησης λόγου Νίκος Παναγιωτόπουλος

Επιμέλεια κίνησης Κορίνα Κόκκαλη

Βοηθός σκηνογράφου – φωτιστή Μαρίζα Σουλιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Βοηθός επιμέλειας κίνησης Μαριλένα Σιταροπούλου

Γραφιστικά – Βίντεο Χρήστος Μαγγανάς

Τηλεοπτικό συνεργείο Green Screen Studio

Μακιγιάζ Ελισσάβετ Πέτρου

Παίζουν Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέοντας), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη), Ελένη

Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμονας),

Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας, Άγγελος)

Χορός Δανάη Λουκάκη (Κορυφαία), Γιώργος Μπινιάρης, Ντέμπορα Οντόγκ, Βασίλης

Καλφάκης, Ντίνος Γκελαμέρης, Νέγρος του Μοριά, Ζωή Δρακοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής Ιφιγένεια Γιαννιού

Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

*Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αλάξανδρου Ραπτοτάσιου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του VAST («Values Across Space and Time»), ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη μελέτη των θεμελιωδών αξιών για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, διάλογος, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κράτος δικαίου.

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί συνεργασία μεταξύ οκτώ εταίρων από πέντε χώρες: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα), το Università degli Studi di Milano (Ιταλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Universidade NOVA de Lisboa – NOVA (Πορτογαλία), το Μουσείο Παραμυθιού (Κύπρος), το Semantika (Σλοβενία), το Museo Galileo – IMSS (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελλάδα).

** Επίσης, εντάσσεται στον Kύκλο ANTIGONISMS. Μετά το τέλος της παράστασης την Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο, την οποία θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας και σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε θέματα λογοτεχνίας.

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/ 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 20€ • ΖΩΝΗ Α΄ 15€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΖΩΝΗ Β΄ 10€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Αγορά εισιτηρίων: www.aefestival.gr , www.viva.gr  & www.public.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter