Φεστιβάλ Σπούτνικ: Οι νέοι στον δρόμο της ανατροπής

Φεστιβάλ Σπούτνικ: Οι νέοι στον δρόμο της ανατροπής

Η γιορτή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει και οι διοργανωτές της μιλούν στο Docville για όλα όσα θα συμβούν στο Αλσος Στρατού.

Το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τις πύλες του στο Αλσος Στρατού, Γουδή, στις 9 Σεπτεµβρίου και αθ ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα (19.00). Μια γιορτή µε πολιτικές συζητήσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις, αθλητικά δρώµενα, workshops, παιδότοπο, µεταναστευτικές κουζίνες και φυσικά πολλές συναυλίες. Μιλήσαµε µε τους διοργανωτές για το µήνυµα που επιχειρεί να στείλει το φετινό φεστιβάλ στη νεολαία.

Το νεοφιλελεύθερο χάος του «επιτελικού κράτους»

«Σε τροχιά ανατροπής: Ξαναγράφουµε µε νότες τη ζωή µας» αναφέρει το κεντρικό σύνθηµα του φετινού φεστιβάλ. «Την τελευταία τριετία έχουν αλλάξει ριζικά όλα όσα θεωρούσαµε δεδοµένα. Πανδηµία, πόλεµος, οικονοµική και περιβαλλοντική κρίση έχουν επηρεάσει καθοριστικά την καθηµερινότητα, τη διάδραση και συνολικά τη ζωή των νέων ανθρώπων. Παράλληλα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδείνωσε περαιτέρω το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο αποδοµώντας για τους νέους καθοριστικά κεκτηµένα στην παιδεία, την εργασία, στα δικαιώµατα και στον πολιτισµό. Οι νέοι και οι νέες δεν αρκούµαστε σε µια καλύτερη ρύθµιση του χάους. Αναζητάµε διέξοδο από αυτό, αναζητάµε ελπίδα και προοπτική, µια ανατροπή των αποτυχηµένων πολιτικών και των βασικών τους εκφραστών και συνολική βελτίωση κάθε πτυχής της ζωής µας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, µέλος της Γραµµατείας του ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας.

Το φεστιβάλ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τον πολιτισµό, την τέχνη και τη δηµιουργικότητα των νέων ανθρώπων µε µια σειρά πολύµορφων δράσεων.

«Οπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος εκτός από µεγάλες συναυλίες, το πρόγραµµα περιλαµβάνει πολιτικές συζητήσεις µε µέλη αντιπροσωπειών από όλο τον κόσµο, εκδηλώσεις µε αντικείµενο σηµαντικά επίκαιρα ζητήµατα, θεµατικές εκθέσεις, αθλητικά δρώµενα και πολυάριθµες δράσεις οι οποίες θα πληµµυρίσουν για τρεις µέρες το Αλσος Στρατού Γουδή, συµβάλλοντας σε µια όµορφη γιορτή. Από το φεστιβάλ µας δεν θα λείπουν φυσικά οι µεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δοµές αλληλεγγύης, οι φορείς που δραστηριοποιούνται σε σχέση µε το περιβάλλον και την κλιµατική κρίση, ενώ παράλληλα στον χώρο θα λειτουργούν παιδότοπος, κουζίνες από όλο τον κόσµο και βιβλιοπωλείο µε πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις» υπογραµµίζει ο Κ. Παναγιωτόπουλος.

Το φετινό φεστιβάλ διεξάγεται σε µια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κορυφώσει την επίθεση στη νέα γενιά.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το τεράστιο ποσοστό ανεργίας –όπως γνωρίζετε είµαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην ανεργία των νέων–, η κακοπληρωµένη και αδήλωτη εργασία και η ισοπέδωση της αγοραστικής µας δύναµης εξαιτίας του πληθωρισµού µάς αναγκάζουν να δουλεύουµε σε δυο δουλειές για να εξασφαλίσουµε απλώς την επιβίωση. Παράλληλα έχουµε να αντιµετωπίσουµε την ακρίβεια που διαπερνά οριζόντια όλα τα αγαθά και καθορίζει τις αδιανόητες τιµές που επικρατούν στην αγορά ακινήτων. Ολα αυτά διαµορφώνουν εξαρχής πολύ δύσκολες συνθήκες για κάθε νέο άνθρωπο που προσπαθεί να ξεκινήσει τη ζωή του. Σπίτια να µείνουµε δεν υπάρχουν, ειδικά στις µεγάλες πόλεις. Οι περισσότεροι/ες µένουµε ακόµη στα σπίτια των γονιών µας, µε τα ενοίκια να βρίσκονται σε επίπεδα Νέας Υόρκης. Οχι, δεν είναι κανονικό αυτό. Ούτε µπορεί κανείς να µας πείσει ότι είναι. Γι’ αυτό κι εµείς, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στείλαµε το δικό µας µήνυµα µε την καµπάνια µε τον τίτλο “Η στέγη είναι δικαίωµα”» λέει ο συνοµιλητής µας.

Ο «Μωυσής», ο ανιψιός του και η µαχόµενη νεολαία

Το φετινό καλοκαίρι κλείνει µε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την απόπειρα φίµωσης της ελευθερίας του λόγου στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση. «Εδώ και τρία χρόνια ζούµε ένα θέατρο του παραλόγου µε πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε σκηνοθέτες τους καναλάρχες και παραγωγούς τους οικονοµικά επιφανείς υποστηρικτές του καθεστώτος. Από την πρώτη ηµέρα εκλογής του ο πρωθυπουργός βάδισε αντίθετα από τον δρόµο της δηµοκρατίας και της διαφάνειας. Πήρε την ΕΥΠ και το πρακτορείο ειδήσεων στο γραφείο του, “εξαγόρασε” πολλά ΜΜΕ και διώκει όποιο δηµοσιογράφο αναζητά την αλήθεια για τα σκάνδαλα που βαραίνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η δίωξη του εκδότη της εφηµερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος τόλµησε να ρίξει φως στο σκάνδαλο Novartis. Το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών µε το παράνοµο Predator έχει ενορχηστρωτή και βασικό υπεύθυνο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος για να µας πείσει ότι είναι άµοιρος ευθυνών, από “Μωυσής” έγινε άβουλος παρατηρητής που τον άφησε στο σκοτάδι ο ανιψιός του».

Η νεολαία καλείται να συµµετάσχει σε σηµαντικούς αγώνες το επόµενο διάστηµα πάνω σε διαφορετικά πεδία και περιεχόµενα. «Για τη δηµόσια και δωρεάν παιδεία, για την αξιοπρέπεια στην εργασία, για την προστασία των θεµελιωδών δικαιωµάτων, για τη δηµοκρατία και τη βιώσιµη προοπτική στην Ελλάδα. Πιστεύουµε πως ο αγώνας αυτός περνά µέσα από την πολιτική συµµετοχή κόντρα στο ρεύµα των καιρών. Μόνο συµµετέχοντας και δρώντας συλλογικά στα πανεπιστήµια, τα σωµατεία και στους κοινωνικούς χώρους και φυσικά ψηφίζοντας στις εκλογές µπορούµε να διαµορφώσουµε ένα καλύτερο µέλλον µε αξιοπρέπεια, πραγµατική ισότητα και δικαιοσύνη για όλες και όλους. Οι νέοι και οι νέες είναι κρίσιµο να καταλάβουν ότι ένα αίτηµα που δεν εκφράζεται και στην κάλπη αφήνει ανοιχτή την πόρτα µόνο για χειρότερες µέρες» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Ρήξη μετά μουσικής: Το πρόγραμμα των stages

Sputnik stage

9 Σεπτεμβρίου

Blend Miskin
& Roots Evolution

Dub – FX

Baildsa

10 Σεπτεμβρίου

«Σημασία έχει να αγαπάς άνευ όρων»: Πρεμιέρα του βιντεοκλίπ της καμπάνιας με τους Μάριο Αθανασίου και Ομηρο Πουλάκη

Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ: Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Μαρίνα Σάττι

80s & 90s party
με τους Κώστα Μπίγαλη, Πωλίνα & Σοφία Αρβανίτη

11 Σεπτεμβρίου

Χρήστος Δάντης

Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη με τους Μανώλη Φάμελλο, Πέννυ Μπαλτατζή, Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη και Χρήστο Παπαδόπουλο

Λαϊκή σκηνή

9 Σεπτεμβρίου

Σταμάτης Κραουνάκης

Νησιώτικο πανηγύρι
με τους Ξέφραγο Αμπέλι

10 Σεπτεμβρίου

Δημήτρης Μυστακίδης

Γκιντίκι

• Ικαριώτικο γλέντι

11 Σεπτεμβρίου

Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και Μάρθα Φριντζήλα

Παντελής Κυραμαργιός & No Pasaran

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter