Φέτα και θεάματα

Φέτα και θεάματα

Τελικά οι στίχοι του Τζίµη Πανούση «Βούλγαροι, Βούλγαροι, χανούµισσες, βαζέλες, όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες» αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικοί από τη φράση του Σαββόπουλου «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει». Οι έξαλλοι πανηγυρισµοί για την κατάκτηση του πρωταθλήµατος από τον ΠΑΟΚ, το ευρωπαϊκό τρόπαιο του Παναθηναϊκού στο µπάσκετ και του Ολυµπιακού στο ποδόσφαιρο θα είχαν δικαιωθεί πλήρως αν η άρχουσα τάξη –κυβέρνηση και αθλητικοί παράγοντες– είχαν µοιράσει και κάµποσα κιλά φτηνής φέτας. Οπως ακριβώς έκαναν και οι Ρωµαίοι αυτοκράτορες που χάριζαν σιτάρι στο αλαλάζον πλήθος καθώς παρακολουθούσε στο Κολοσσαίο τους χριστιανούς να κατασπαράζονται από τα λιοντάρια. Ο άρτος και τα θεάµατα ήταν ανέκαθεν πολύτιµο εργαλείο στα χέρια των ισχυρών. Οι βασιλείες θεµελίωσαν την ισχύ τους σε εντυπωσιακές ενθρονίσεις, σε λαµπρούς γάµους, ακόµη και σε κηδείες που µετατρέπονταν σε λαϊκή γιορτή προς δόξαν του θεσµού. Αλλά και οι δηµοκρατίες που αναδύθηκαν µετά τη Γαλλική Επανάσταση παρήγαν έστω µε τον δικό τους τρόπο το θέαµα. Το αίσθηµα της ευφορίας και της συλλογικής ανάτασης που δηµιουργούνται όχι µόνο βοηθούν στο να ξεχνιούνται οι δύσκολες συνθήκες ζωής αλλά και αποκοιµίζουν κάθε διάθεση για την αλλαγή τους. Αν οι χιλιάδες κόσµου που κατέβηκαν αυτές τις µέρες στους δρόµους έκαναν το ίδιο για να διαµαρτυρηθούν για το διαλυµένο ΕΣΥ, την κατάσταση της παιδείας ή το έγκληµα στα Τέµπη, τα πράγµατα θα ήταν διαφορετικά και δεν θα σκοντάφταµε συνεχώς στο υπερφίαλο 41%.

Αν κάποιος ήθελε να εντοπίσει τις κοινωνικές αντιστοιχίες µέσα από το κλίµα των ηµερών, θα έµενε σε δύο φωτογραφικά στιγµιότυπα και µία δήλωση. Ο µικρός Γιαννάκης µε τα κινητικά προβλήµατα που σήκωσε το κύπελλο µαζί µε τους παίκτες εξοµολογήθηκε ότι κάποια µαθήµατα που γίνονται στον δεύτερο όροφο του σχολείου του δεν µπορεί να τα παρακολουθήσει γιατί δεν υπάρχει ράµπα. Η εικόνα του πατέρα που ποζάρει µε τον γιο του κρατώντας τις σπασµένες καρέκλες υποδηλώνει την υφέρπουσα οπαδική βία. «Οταν οι άνθρωποι είναι πάνω και οι οµάδες είναι πάνω. Είναι πολύ σπάνιο µια χώρα που είναι στα κάτω της και οι άνθρωποι είναι σε κατάθλιψη και η ζωή είναι δύσκολη, οι οµάδες τους να επιτύχουν κάτι λαµπρό». Η διαπίστωση του Παύλου Τσίµα, πιστού αχθοφόρου της κυβερνητικής προπαγάνδας, είναι και ανιστόρητη και εκτός πραγµατικότητας. ∆ηλαδή όταν επί χούντας η ΑΕΚ γινόταν κυπελλούχος Ευρώπης στο µπάσκετ και ο Παναθηναϊκός πήγαινε στον τελικό του Γουέµπλεϊ η Ελλάδα µεγαλουργούσε; Οι στατιστικές της CBD, που δείχνουν τους Ελληνες πρώτους σε ποσοστά κατάθλιψης πανευρωπαϊκά, είναι fake news; Οχι βέβαια, αλλά αυτό που θέλει να µας πει ο δηµοσιογράφος είναι ότι οι πρόσφατες αθλητικές νίκες οφείλονται στη Ν∆.

Εκτός από την πολιτική διάσταση υπάρχει και η ψυχαναλυτική, που υποστηρίζει ότι ο Homo ludens (ο παίζων άνθρωπος) είναι πιο ισχυρός από τον Homo sapiens γιατί καλύπτει την ανάγκη του να ζήσει έστω και για λίγο σε έναν άλλο κόσµο µε δικούς τους κανόνες.

Ας ελπίσουµε ότι σε µια βδοµάδα δεν θα επικρατήσει ο ludens, ώστε να περάσουµε από το «είµαστε πια πρωταθλητές» στο «να δεις τι σου ’χω για µετά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter