Φιάσκο άνευ προηγουμένου για ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Διαρροές και αλαλούμ στην καταμέτρηση ψήφων για την Προανακριτική (Video)

Φιάσκο άνευ προηγουμένου για ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Διαρροές και αλαλούμ στην καταμέτρηση ψήφων για την Προανακριτική (Video)

Πολιτικά πληγωμένη βγαίνει από τη διαδικασία συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής η άτυπη συμμαχία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας -για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά- δεν ανακοινώθηκε ποτέ!

Πρωτοφανή είναι όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ήταν 01:30 όταν ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αναφέροντας πως εκ των 261 ψηφισάντων, 172 ψήφισαν υπέρ και 84 κατά, με τα άκυρα να είναι 4 ενώ υπήρχε και 1 λευκό. Αμ δε!

Την ώρα που κοινοβουλευτικοί συντάκτες αποχωρούσαν από το Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υπάλληλοι της Βουλής τους προέτρεπαν να επιστρέψουν στα γραφεία τους γιατί το αποτέλεσμα που είχε ανακοινώσει ο Κ. Τασούλας ήταν λανθασμένο. Μετά από περίπου μισή ώρα και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από το προεδρείο, γνωστοποιήθηκε ατύπως από τις υπηρεσίες της Βουλής ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν 173 υπέρ και 83 κατά, ενώ τα άκυρα και το λευκό παρέμεναν τα ίδια.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Καλά ξεμπερδέματα με την παρωδία προανακριτικής

Το τραγελαφικό κομφούζιο αδυναμίας ολοκλήρωσης μίας μυστικής ψηφοφορίας με μία και μόνο κάλπη ολοκληρώνεται με όσα αναγράφονται στα επίσημα πρακτικά της Βουλής, καθώς οι στενογράφοι -μετά από ανάλογη εντολή- αναγκάστηκαν να προσθέσουν στα λεγόμενα του κ. Τασούλα λόγια που δεν είπε ποτέ.

«Ψήφισαν συνολικά 261 Βουλευτές. Ευρέθησαν στην κάλπη 261 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 256 ψηφοδέλτια. Άκυρα 4 ψηφοδέλτια. Λευκά 1 ψηφοδέλτιο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν: 172. Κατά της πρότασης ψήφισαν: 84», είναι η αληθής ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το εξής προϊόν φαντασίας: «Συγγνώμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω ορθώς: Υπέρ της πρότασης ψήφισαν: 173. Κατά της πρότασης ψήφισαν: 83».

Διαρροές, ψίθυροι και πληροφορίες

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα που υπερψήφισαν τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Με δεδομένο ότι από τη συμπολίτευση απουσίαζε ένας βουλευτής, υπέρ της πρότασης των 30 βουλευτών της ΝΔ θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει 179, ενώ οι τέσσερις δικαιολογημένες απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν ως αποτέλεσμα η πρόταση να καταψηφιστεί από 82 βουλευτές. Αντ’ αυτού, 173 υπερψήφισαν, με τη μία ψήφο επιπλέον στο κατά (σ.σ. 83) και το λευκό να αποτελούν ακράδαντες διαφοροποιήσεις από βουλευτές είτε της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ ή και από τα δύο κόμματα.

Διόλου αμελητέο ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρία από τα τέσσερα άκυρα κρίθηκαν από την εφορευτική επιτροπή ως τέτοια επειδή στο φάκελο συμπεριλήφθηκαν και τα λευκά, ενώ το τέταρτο άκυρο ψηφοδέλτιο φημολογείται έντονα πως μπήκε στο φάκελο χωρίς να έχει συμπληρωθεί. Προφανώς, δεν νοείται βουλευτές να μην γνωρίζουν πώς πρέπει να ψηφίσουν. Γι’ αυτό και οι ψίθυροι στα πολιτικά πηγαδάκια έχουν φουντώσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με αρκετούς να εικάζουν πως πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα που έχει ως κύριο αποδέκτη τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι συγκεκριμένα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχαν ταχθεί δημοσίως κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ενώ είναι, επίσης, γνωστόν τοις πάσι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος χαίρει της εκτίμησης συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου με σημαίνοντα ρόλο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το αποδεικνύει και η σταδιοδρομία του εγκαλούμενου τέως αν. υπουργού.

Για την ιστορία, πέρα από τη στηλίτευση της «θεσμικής καινοτομίας» των άδειων υπουργικών εδράνων, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ: «Δεν θα σας βγει σε καλό».

Διαβάστε ακόμα: 

Τσίπρας για απόντα Μητσοτάκη: Είναι δύο φορές δειλός και με εξαιρεί για να μη διασυρθεί (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter