FIFA-UEFA: Καμπανάκι από τον Χούμπελ

FIFA-UEFA: Καμπανάκι από τον Χούμπελ

Οταν_x000D_
ολοκληρώθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ο_x000D_
πρόεδρός της Βαγγέλης Γραμμένος απευθύνθηκε στα μέλη της και είπε: «Κύριοι, σας_x000D_
ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε, παρακαλώ κλείστε τα μικρόφωνα». 

Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και ζήτησε να πάρει τον λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA – UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ. «Σήμερα δεν μίλησα σχεδόν καθόλου, μόνο σας άκουγα. Θέλω να σας εφιστήσω την προσοχή στο εξής: πρέπει να τηρείτε τις αποφάσεις σας και, το κυριότερο, να τις υλοποιείτε» υποστήριξε ο Αυστριακός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα θέματα της βίας, της χειραγώγησης αγώνων, καθώς και της διαιτησίας. Οι διαιτητές θέλουν τον χρόνο τους για να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο». Και κατέληξε με την εξής επισήμανση: «Γνωρίζετε πως στο επόμενο διάστημα θα υποβάλω την έκθεσή μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο στη FIFA και την UEFA. Το περιεχόμενο της αναφοράς μου θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των αποφάσεων που έχετε λάβει».

Ελάχιστη πρόοδος

Ο Χούμπελ χτύπησε όσο πιο διακριτικά μπορούσε το καμπανάκι, καθώς διαπιστώνει κάθε μήνα πως στην ΕΠΟ σημειώνεται ελάχιστη πρόοδος σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων που καθιστούν ανυπόληπτο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει εάν ο τοποτηρητής των διεθνών ομοσπονδιών εισηγηθεί απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου (Grexit), όπως είχε κάνει και στις 29 Μαρτίου 2018.

Το μέλλον της ΕΠΟ είναι θολό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί. Βήματα βελτίωσης δεν σημειώνονται σε μια σειρά ζητημάτων και η FIFA με την UEFA δεν πρόκειται να έχουν διαρκώς στο μικροσκόπιό τους την ομοσπονδία και τη Σούπερ Λίγκα. Η πλειονότητα των παραγόντων του ΔΣ ενδιαφέρεται κυρίως για την καρέκλα και ελάχιστοι καταθέτουν προτάσεις με προοπτική να αλλάξει σελίδα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρκετά από τα μέλη του συμβουλίου δίνουν προτεραιότητα στην υλοποίηση των αιτημάτων που θέτουν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, ενώ οι Βαγγέλης Μπαταγιάννης και Τάκης Αγραφιώτης, οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι αρνητικοί σε όλα, ακολουθώντας τη γραμμή αντιπολίτευσης του Ολυμπιακού.

Ολα ανοιχτά

Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα της ΕΠΟ, ακόμη κι αυτό του διορισμού (και πάλι) Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής από τη FIFA και την UEFA, αν και αυτό θεωρείται ακραία εξέλιξη. Στη διάρκεια της σεζόν δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση και στο χέρι της διοίκησης Γραμμένου είναι να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Και ο Χούμπελ το είπε όσο πιο απλά γινόταν: «Υλοποιήστε τις αποφάσεις σας».

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ εγκρίθηκε το στρατηγικό της πλάνο για την επόμενη διετία και ο Βαγγ. Γραμμένος προλογίζοντας τον σχεδιασμό στο σχετικό φυλλάδιο που συντάχθηκε αναφέρει τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί η διοίκησή μας δημιουργεί ένα ακόμη “εργαλείο” στην υπηρεσία του αθλήματος, και πιστεύω ότι έτσι προσφέρουμε καλύτερες ημέρες στην ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας μας, στα κρίσιμα επίπεδα της διοίκησης, της οργάνωσης και λειτουργίας, και κυρίως της νέας νοοτροπίας που πρέπει να εμπεδωθεί. Το στρατηγικό πλάνο της ΕΠΟ οριοθετεί μια ξεχωριστή, ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο: συμπληρώνονται 15 χρόνια από την κατάκτηση του Euro, η εθνική μας στοχεύει στην επιστροφή της στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, χτίζονται εθνικές πολιτικές απέναντι στη βία και τη χειραγώγηση των αγώνων, το VAR πλησιάζει στην πλήρη εφαρμογή του, η FIFA και η UEFA βρίσκονται εδώ για να συνεισφέρουν με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Eχουμε μοναδική ευκαιρία να επαναφέρουμε την αξιοπιστία και το κύρος στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να θέσουμε τις βάσεις για τις μελλοντικές δομές του ποδοσφαίρου μας. Είναι η ώρα να το πράξουμε…».

Μόνο που η διοίκηση Γραμμένου δεν έχει άπειρο χρόνο και πρέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις. Το φαινόμενο της βίας δεν έχει εξαλειφθεί από τα ελληνικά γήπεδα, παρότι οι θεατές μειώνονται στα περισσότερα από αυτά. Οι ομάδες για VAR ακούνε εδώ και δεκατρείς μήνες και VAR δεν βλέπουν. Αυτό που βλέπουν είναι να ορίζονται ξένοι διαιτητές μόνο στα ντέρμπι. Πρόκειται για μέτρο που έχει αποδώσει και υλοποιήθηκε έπειτα από πρόταση του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα. Η ΚΕΔ αυτονομείται σταδιακά από τη… μαμά ΕΠΟ, αλλά οι Ελληνες διαιτητές εξακολουθούν να δίνουν σφυρίγματα στους ισχυρούς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter