Ούτε ένα διπλωματικό φιάσκο ούτε δύο αλλά τρία καταγράφει το κοντέρ της κυβέρνησης στην εκπροσώπηση και στο άνοιγμα προς ΗΠΑ, Μεσόγειο και Λατινική Αμερική. Οι «φιλέλληνες» στους οποίους επένδυσε από το 2019 ήταν τελικά φιλέλληνες με διαφθορά. Παρ’ όλα αυτά, μυαλό δεν βάζει και η μυστική με τη ΙΧ διπλωματία συνεχίζεται.
«Ανθ’ ημών Χαφτάρ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Documento τον Ιανουάριο του 2020. Η Ελλάδα ήταν παρατηρητής του εμφυλίου της Λιβύης, λίγα μίλια μακριά από τις κρητικές ακτές, και απούσα από τη διάσκεψη του Βερολίνου που θα συζητούσε το καυτό ζήτημα. Για να μειώσει την πίεση που δεχόταν από φίλια και αντίπαλα Μέσα επειδή δεν το είχε εντάξει στην ατζέντα του έχοντας πάρει φόρα με τη ΙΧ διπλωματία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε τον πολέμαρχο της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ και τον τραπέζωσε στη Βάρη. Με ένα παϊδάκι παραπάνω θα γινόταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Βερολίνο.
«Εθνικός πολέμαρχος»
Ηταν ο καιρός που ο φύλαρχος αποτελούσε αντίπαλο της Αγκυρας και θεωρούσαν ότι θα λειτουργούσε υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019. Τα χαμόγελα στο Μαξίμου όμως κόπηκαν όταν στις αρχές του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου η Τουρκία κατέθεσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ. Με δυνάμεις στο πεδίο των μαχών και μια βεντάλια ανταλλαγμάτων, από όπλα μέχρι μπίζνες, η κινητικότατη Αγκυρα άλλαξε το παιχνίδι και προσέγγισε τον αρνητικό Χαφτάρ, φτάνοντας στο σημείο σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων να συστήσει επιτροπή που θα εξετάσει το μνημόνιο.
Η διπλωματία της Βάρης είχε αποτύχει μαζί με τη μυστική διπλωματία με τον γιο του «εθνικού» μας πολέμαρχου. Ο Χαφτάρ πέταξε έξω από τη Λιβύη τον υπουργό Θάνο Πλεύρη μαζί με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους και παζαρεύει μεταναστευτικές ροές.
Ο ακριβός φιλέλληνας
Τον μάθαμε από τα μπλόκα στην αμερικανική Γερουσία για την αναβάθμιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, από ανάληψη «δράσης» υπέρ Βορειοηπειρωτών και Μπελέρη, από κολακείες όπως να δώσουν το όνομα του ερίτιμου γερουσιαστή σε οδούς. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τιμήθηκε πάντως με παράσημο από την τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Αύγουστο του 2021 και ο τότε δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης του έδωσε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών. Την κορυφαία στάση όμως εκείνες τις μέρες τήρησε ο υπερβολικός σε «εθνικά» ζητήματα τότε πρόεδρος της Βουλής και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζηλώνοντας τη δόξα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου
στην υποδοχή του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ, ο Κωνσταντίνος Τασούλας παρέδωσε την Ελλάδα «από το Καστελόριζο ως την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη» στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο Κ. Τασούλας δήλωνε «βέβαιος ότι (η Ελλάδα) είναι σε καλά χέρια». Ενόσω η χώρα καιγόταν από τη Δαδιά μέχρι τη Ρόδο τον Αύγουστο του 2023 και ουδείς υπουργός εμφανιζόταν, ο εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Δημοκρατικών είχε μεγάλη πέραση. Ηταν τόσο σημαντικός που ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα σε αυτόν και τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη προτού επισκεφτεί –εθιμοτυπικά– το συντονιστικό της πυροσβεστικής για να επιθεωρήσει τα αποκαΐδια. Τέτοια θυσία για τα συμφέροντα της πατρίδας.
Τόση αξία είχε ο γερουσιαστής που το 2023 πιάστηκε με κάμποσες δεσμίδες δολάρια και ράβδους χρυσού στο σπίτι. Ηταν σε αντάλλαγμα της επιρροής που άσκησε ο «φιλέλληνας» πολιτικός για χάρη της κυβέρνησης του Καΐρου και του Κατάρ αλλά και για προνομιακή μεταχείριση δύο επιχειρηματιών του Νιου Τζέρσι για μπίζνες σε Αίγυπτο και Κατάρ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν αστειεύονται να τα θεωρήσουν αδιευκρίνιστα και του απήγγειλαν 16 κατηγορίες. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ τα έριξε στην «άπληστη» σύζυγο, αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο και καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλακή για διαφθορά και δωροδοκία.
Κανείς νεοδημοκράτης δεν πίστευε ότι ο ηγέτης του κόμματός του είχε επενδύσει σε κουτσό άλογο που εκλιπαρούσε για χάρη στον πρόεδρο Τραμπ αφού ο απελθείς Τζο Μπάιντεν δεν του χαρίστηκε. «Μόνο στην Ελλάδα μπορεί χαίρονται για τη δίωξη ενός ανθρώπου που έχει βοηθήσει τρομερά τη χώρα» έγραφαν όταν ασκήθηκε η δίωξη και υπερθεμάτιζαν στα social media: «Αμφιβάλλω για την αλήθεια αυτής της είδησης». Από κοντά ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης: «Σήμερα χαίρονται για τη δίωξη στον γερουσιαστή οι Τούρκοι και ο Κώστας Βαξεβάνης. Μην ανησυχείς, Κώστα, θα αθωωθεί εκ νέου ο μεγαλύτερος φιλέλληνας της εποχής μας και θα μείνεις με τη χαρά». Επεσε εντελώς έξω.
Ο… συμμορίτης Γουαϊντό
Επένδυση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου ήταν η ανάδειξη του «δημοκράτη» Χουάν Γουαϊντό απέναντι στον «συριζαίο» πρόεδρο Μαδούρο. Η πρώτη διπλωματική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 να τον αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας στέφτηκε με απόλυτη αποτυχία. Στα τέλη του 2023 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γουαϊντό με τις κατηγορίες σύστασης και συμμορίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατάχρησης πόρων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Απέμεινε έτσι αραχνιασμένη σε κάποια γωνία στο Μαξίμου η σέλφι που έβγαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Γουαϊντό στο Νταβός το 2020 να θυμίζει περασμένα μεγαλεία στον αυτοεξόριστο Βενεζουελάνο.
Διαβάστε επίσης
ΟΠΕΚΕΠΕ: Βοσκοτόπια μέχρι και στις… κορφές της Βουλής
Ερχεται δίωξη για τη συγκάλυψη υπόθεσης του υιού Θεοδωρικάκου