Φίλης: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα κολέγια (Video)

Φίλης: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα κολέγια (Video)

Ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε για το υπό συζήτηση  νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Ο Νίκος Φίλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που η εκπαίδευση επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ενώ την ίδια στιγμή διαιωνίζεται η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία της πρώτης κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται αναιμικά, τη στιγμή που εμείς σε συνθήκες καταναγκασμού και μνημονίων πετύχαμε ετήσιες αυξήσεις διπλάσιες, 4 και 5 και 6%. Το πετύχαμε, γιατί ήταν πολιτική μας προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μείζον είναι το θέμα με τα κολέγια. Φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία, απόφοιτοι κολεγίων οι οποίοι δεν έχουν πετύχει αναγνώριση των ακαδημαϊκών τους τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ, αποκτούν παρόλα αυτά την δυνατότητα ως «πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι» να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για διορισμό στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους διαγωνισμούς για εκπαιδευτικούς. Δεν είχε τη δυνατότητα το υπουργείο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4589/2019) να το κάνει αυτό, και για αυτό δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ο απόφοιτοι μη αναγνωρισμένων κολεγίων, όπως για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για τους λοιπούς μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Κι έρχεται η κυρία Κεραμέως να το ανατρέψει αυτό με ένα άρθρο και να τους δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία. Πρωτοφανές και άδικο για τους υπόλοιπους -εκατοντάδες χιλιάδες- αποφοίτους!»

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αναφορικά με την περικοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, σημείωσε πως «μετά από 10 χρόνια μνημονιακής περιπέτειας, τα πανεπιστήμια κρατήθηκαν όρθια, ενδυναμώθηκαν οικονομικά και ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η χρηματοδότηση θα γίνεται κατά 80% με βάση γενικά κριτήρια και κατά 20% με ειδικά και τιμωρητικά κριτήρια».

Η κ Τζούφη συμπλήρωσε ότι «σε περίπτωση που ένα ΑΕΙ δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, η χρηματοδότηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησης, θα κατανεμηθεί στη χρηματοδότηση των λοιπών ΑΕΙ» και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης «Σας καλούμε να αποσύρεται τη διάταξη και αφού μελετήσετε τη διεθνή εμπειρία, να επανέλθετε. Θα δείτε πως παρά τις ιδεολογικές σας αναφορές και επιδιώξεις, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στη βάση των επιδόσεων εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες, δίχως να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Πάντως η υπουργός Παιδείας Nίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά με την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ότι «ίσως, όμως, η μεγαλύτερη τομή και μία για την οποία είμαστε πραγματικά ιδεολογικά υπερήφανοι, είναι ότι προβλέπεται για πρώτη φορά συγκεκριμένα και θα εφαρμοστεί, ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση. Και αυτή είναι μία πολύ μεγάλη τομή, στην οποία ο εκπαιδευτικός χώρος βγαίνει μπροστά! Μέχρι σήμερα η κατανομή των χρημάτων στα Πανεπιστήμια γινόταν σύμφωνα με την κρίση του κάθε Υπουργού. Εμείς δεν συμφωνούμε, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Εισηγούμαστε η τακτική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων σε ποσοστό 80% να κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά Ιδρύματος, και το υπόλοιπο 20% να συνδέεται με κριτήρια ποιότητας, που θα στηρίζονται σε πυλώνες που τα ίδια τα Ιδρύματα θα επιλέγουν, όπως ερευνητική δραστηριότητα, εξωστρέφεια, συνεργασίες.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter