«Φιλί ζωής» στα κέντρα υγείας

«Φιλί ζωής» στα κέντρα υγείας

Εθελοντές φοιτητές ιατρικής προσφέρουν χιλιάδες ώρες εργασίας στις υποστελεχωμένες δομές της βόρειας Ελλάδας.

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το πρόγραμμα, ως πρωτοετής φοιτήτρια ακόμη, ανυπομονούσα να τελειώσω το τρίτο έτος προκειμένου να λάβω κι εγώ μέρος. Η δυνατότητα πρακτικής στην πρωτοβάθμια υγεία είναι μοναδική δυνατότητα που σου δίνει πολλές νέες και σημαντικές εμπειρίες» περιγράφει στο Documento η Ευαγγελία Σωτήρογλου, φοιτήτρια ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και φέτος το καλοκαίρι τη βρήκε στη Χαλκιδική, μαζί με άλλους 99 συμφοιτητές της, να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος – ΕΚΥΒΕ 2019» που υλοποιεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).

Τι επιδιώκει η εταιρεία

Σκοπός της εταιρείας είναι η ενεργοποίηση των φοιτητών ιατρικής και η ενασχόλησή τους με θέματα επιστημονικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού προσανατολισμού, ενώ στόχος είναι η παραγωγή έργου επιστημονικής και κοινωνικής φύσης με άξονα την ανιδιοτελή προσφορά των φοιτητών και με έμφαση στην ανάπτυξη του εθελοντισμού.

«Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πάρα πολλά και ουσιαστικά βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι από αυτή την εμπειρία. Εμείς οι φοιτητές ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της τριτοβάθμιας υγείας στο οποίο έχουμε συνηθίσει λόγω των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε από την πρώτη στιγμή ένα περιστατικό, να κάνουμε τις κλινικές εξετάσεις και τη συνταγογράφηση» εξηγεί η ίδια και συμπληρώνει ότι παράλληλα τα κέντρα υγείας –στα οποία ούτως ή άλλως το προσωπικό είναι ελάχιστο– αποκτούν επιπλέον γιατρούς οι οποίοι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης προσέλευσης των τουριστών είναι εξαιρετικά αναγκαίοι.

Πάνω από 1.000 φοιτητές

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Μαναφής, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΕΦΙΕ, υλοποιείται με εξαιρετική επιτυχία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 φοιτητές έχουν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

«Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος αποτέλεσαν τόσο οι διαχρονικές ελλείψεις των κέντρων υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και η ανάγκη των φοιτητών ιατρικής να εκπαιδευτούν σε περιβάλλον πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης» αναφέρει ο ίδιος.

«Τόσο η αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και η υποστελέχωση των κέντρων υγείας δημιουργούν αυξημένο φόρτο εργασίας για το ιατρικό προσωπικό. Ετσι πολλές φορές η διαχείριση των περιστατικών καθίσταται δύσκολη. Οι φοιτητές της ιατρικής, παρότι δεν δύνανται επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν το ιατρικό προσωπικό, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και φέτος οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα προσφέρουν περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής εργασίας.

Διττός σκοπός

«Ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Αφενός να εμφυσήσει στους νέους φοιτητές της ιατρικής την αξία της εθελοντικής προσφοράς, αφετέρου να αποτελέσει πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής, να αντιμετωπίσουν ποικιλία ιατρικών περιστατικών και να προετοιμαστούν απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις του αγροτικού ιατρείου. Δρουν μέσα σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής και εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών –από ένα θλαστικό τραύμα το οποίο απαιτεί συρραφή έως και ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου– δίπλα σε έμπειρους κλινικούς ιατρούς. Με αυτό τον τρόπο εξοικειώνονται με τον τρόπο λειτουργίας των πρωτοβάθμιων κέντρων περίθαλψης, αναπτύσσουν κλινικές δεξιότητες και εντέλει αποκομίζουν το αίσθημα προσφοράς του εθελοντισμού» εξηγεί ο κ. Μαναφής.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι φοιτητές να έχουν τελειώσει το τρίτο έτος σπουδών και να είναι μέλη της ΕΕΦΙΕ. Τα δε κέντρα υγείας που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι της Καλλικράτειας, της Κασσανδρείας, των Νέων Μουδανιών, της Νέας Μαδύτου, της Αριδαίας και του Αγίου Νικολάου, ενώ και φέτος θα είναι δυνατή η εθελοντική προσφορά στο νοσοκομείο του Πολύγυρου.

Εκτός από τη Χαλκιδική, ωστόσο, το πρόγραμμα της ΕΕΦΙΕ προσφέρει άλλους 40 ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρεται διαμονή κατά τις ημέρες της συμμετοχής των φοιτητών καθώς και έκπτωση στα έξοδα μετακίνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter