Φιλιππίνες: Έρευνα του ICC για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» του Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Έρευνα του ICC για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» του Ντουτέρτε

Δικαστές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη (ICC) ενέκριναν την Τετάρτη επίσημη έρευνα για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν υπό τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια του «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Σε ανακοίνωσή του, το ICC ανέφερε ότι οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα των εισαγγελέων για την έναρξη της έρευνας για πιθανές δολοφονίες ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκτίμηση των δικαστών για το υλικό που παρουσίασαν οι εισαγγελείς ήταν ότι η λεγόμενη εκστρατεία «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη επιχείρηση επιβολής του νόμου, αλλά μάλλον ισοδυναμούσε με συστηματική επίθεση εναντίον αμάχων.

Ο Ντουτέρτε έχει διεξαγάγει έναν αμφιλεγόμενο γενικό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες από τότε που ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2016, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.600 ανθρώπους. Ανεξάρτητες οργανώσεις πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερος. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται παιδιά, απλοί χρήστες ναρκωτικών και εγκληματίες που εκτελέστηκαν εξωδικαστικά.

Η αστυνομία έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για εκτεταμένες εξωδικαστικές δολοφονίες και ο Ντουτέρτε λέει ότι η αστυνομία έχει εντολή να σκοτώσει μόνο για αυτοάμυνα.

Σε ομιλία του τον Ιούλιο, ο Ντουτέρτε επιτέθηκε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά των ναρκωτικών. «Δεν το αρνήθηκα ποτέ και το ICC μπορεί να το καταγράψει: Όσοι καταστρέφετε τη χώρα μου, θα σας σκοτώσω», είπε.

Παρόλο που οι Φιλιππίνες έχουν αποσυρθεί από το ICC, ήταν μέλος του μεταξύ Ιουλίου 2016 και Μαρτίου 2019, την περίοδο που καλύπτει η έρευνα. Οι δικαστές είπαν ότι τα σχετικά εγκλήματα φαίνεται να συνεχίστηκαν μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά το δικαστήριο περιορίστηκε στη διερεύνηση όσων συνέβησαν ενώ οι Φιλιππίνες ήταν μέλος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter