Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Φιλιππίνες: Θανατική ποινή με ποσοστώσεις ζητά ο Ντουτέρτε

Νέο γύρο έντονων αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ο οποίος επιθυμεί να επαναφέρει την θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα.

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων το Σάββατο. «Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις της Καθολικής εκκλησίας και ΜΚΟ.

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.