Φιλιππίνες: «Οι εγκληματίες δεν είναι άνθρωποι»

Φιλιππίνες: «Οι εγκληματίες δεν είναι άνθρωποι»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία της χώρας ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή έχει σκοτώσει χιλιάδες διακινητές και χρήστες ναρκωτικών, λέγοντας ότι οι εγκληματίες δεν είναι άνθρωποι.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε τους αστυνομικούς των Φιλιππίνων ότι σκότωσαν φερόμενους εγκληματίες στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι αυτοί οι φόνοι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι εγκληματίες, οι βαρόνοι των ναρκωτικών, οι διακινητές, δεν είναι άνθρωποι», κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βιταλιάνο Αγκίρε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έκθεση.

«Για να το πούμε αλλιώς, πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο όταν ο πόλεμος μας έχει στόχο μόνο τους βαρόνους των ναρκωτικών, τους τοξικομανείς, τους διακινητές. Τους θεωρείτε ανθρώπους; Εγώ όχι», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει στην έκθεσή της τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι Φιλιππινέζοι αστυνομικοί, όπως το να σκοτώνουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, να τοποθετούν ψεύτικα ενοχοποιητικά στοιχεία, να πληρώνουν δολοφόνους για να σκοτώνουν τοξικομανείς ή να κλέβουν τα θύματά τους.

«Οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες», υπογραμμίζει η έκθεση.

Από το τέλος Ιουνίου που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ντουτέρτε η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει 2.555 ανθρώπους, ενώ περίπου 4.000 ακόμη έχουν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ντουτέρτε έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις με αυτές του υπουργού του της Δικαιοσύνης στο παρελθόν, ζητώντας από τους αστυνομικούς να σκοτώνουν τους τοξικομανείς όπως και τους διακινητές.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Αρχικά θα ήθελα να είμαι ειλικρινής μαζί σας: πρόκειται για ανθρώπους; Ποια είναι η ερμηνεία της λέξης άνθρωπος;», είχε διερωτηθεί ο πρόεδρος των Φιλιππίνων τον Αύγουστο αναφερόμενος στους διακινητές ναρκωτικών.

Λίγο αργότερα είχε δηλώσει ότι «με χαρά θα σκότωνα» τρία εκατομμύρια τοξικομανείς.

Τόσο η αστυνομία όσο και η προεδρία των Φιλιππίνων εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις, με τις οποίες απορρίπτουν τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η αστυνομία «σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του και ο διοικητής της αστυνομίας Ρόναλντ Ντέλα Ρόζα διέψευσε ότι οι άνδρες του λαμβάνουν μπόνους για να σκοτώνουν διακινητές ναρκωτικών. Τόνισε μάλιστα ότι μόνο το 2% των αστυνομικών είναι διεφθαρμένοι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter