Φιλιώ Πυργάκη ο μύθος του δημοτικού τραγουδιού, στο Docville

Φιλιώ Πυργάκη ο μύθος του δημοτικού τραγουδιού, στο Docville

Συνέντευξη Φιλιώ Πυργάκη

Το όνομά της ένας θρύλος. Το χάρισμα της φωνής της μια ατόφια πηγαία δύναμη. Κυρίες και κύριοι, η ιέρεια του δημοτικού τραγουδιού μιλάει στο Documento χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος: «Είμαστε λίγοι αυτοί που πατάμε στο αυθεντικό δημοτικό. Μετρημένοι. Γι’ αυτό άλλαξε με τα χρόνια. Το έχουν αλλοιώσει τώρα, δεν είναι το δημοτικό το γνήσιο που ήταν μια φορά».

Συνέντευξη Ζουλφί Λιβανελί

Ο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης διεθνούς φήμης που έχει υπάρξει αρθρογράφος και βουλευτής με αναγεννησιακές και συνάμα επαναστατικές ιδέες βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Documento για τις μεταμορφώσεις της Κωνσταντινούπολης μέσα στον χρόνο (με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Οτέλ Κοσταντινίγε), τις αιτίες «απήχησης» του Ερντογάν, τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Λουκιανός Κηλαηδόνης

Το storyline ενός γεμάτου νότες ταξιδιού και οι αναμνήσεις παλιών συνεργατών και φίλων (Αργύρης Μπακιρτζής – Μελέτης Πόγκας, Βασίλης Τζαβάρας των Take the Money) από συναντήσεις μαζί με τον έλληνα «Λούκι Λουκ» που έφυγε στα 74 του χρόνια.

Τα Μαθηματικά της Αγάπης

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ακόμη και οι πραγματιστές αναζητούν την «τέλεια εξίσωση» της αγάπης. Στο βιβλίο της «Τα μαθηματικά της αγάπης» (εκδόσεις Key Books) η δρ Χάνα Φράι εκθέτει τα μαθηματικά μοντέλα που ορίζουν την ερωτική μας ζωή και αποδεικνύει «τι ’ναι αυτό που το λένε αγάπη».

Συνέντευξη Σπύρος Στάβερης

Ο γνωστός φωτογράφος θυμάται έντονα στιγμιότυπα («Τα 80s είναι μια θολή χαλκομανία της σημερινής εποχής») με αφορμή μια έκθεση και πολλά events για τη θρυλική δεκαετία των 80ς στη Στέγη, η οποία φέρει την υπογραφή του μαζί με τη σκηνογράφο Ελλη Παπαγεωργακοπούλου.

Φύσα, ρούφα, τράβα τόν’ε

Κάποτε η αιθαλομίχλη που σκέπαζε την πόλη δεν ήταν από τα τζάκια αλλά από το ντουμάνι των τεκέδων. Η Έμυ Ντούρου ψάχνει να βρει τι συνέβαινε στα πέριξ, όταν έκαιγαν φωτιές κι έπιναν οι μάγκες αργιλέ και η έρευνα της την οδηγεί στη δύσκολη δεκαετία του 1930, τότε που η ζωή κυλούσε με τις προμήθειες από τα δημοτικά συσσίτια και δεκάδες τεκέδες ξεφύτρωσαν σε όλη τη χώρα. Φαινομενικά επρόκειτο για καφενέδες, που όμως στο δίπλα δωμάτιο φυγάδευαν το ένοχο «μαυράκι»…

Χορευτικός … «Σάλος» στο Μέγαρο Μουσικής

Ο «Σάλος» της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη ήταν μία από τις χορευτικές παραστάσεις που έκλεψε τις εντυπώσεις το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πλέον επαναλαμβάνεται για μια βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής στις 18 Φεβρουαρίου και η δημιουργός του μας αποκαλύπτει τα μυστικά του. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter