Φιμώνουν τη δημοσιογραφία με «όχημα» τη νομοθεσία – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Φιμώνουν τη δημοσιογραφία με «όχημα» τη νομοθεσία – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η ιστοσελίδα indexoncensorship.org πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα σχετικά για το πώς χρησιμοποιούνται οι νόμοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να «φιμώσουν» δημοσιογράφους.

Στην έρευνα της Jessica Ni Mhainin, καταγράφεται και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι: «Η δυσφήμιση, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, χρησιμοποιείται για να ενοχλήσει και να κάνει τους δημοσιογράφους να σωπάσουν. Υπάρχουν πέντε ξεχωριστές κατηγορίες δυσφήμισης στον ποινικό κώδικα, με τις ποινές να περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση ή και τα δύο. Δημοσιογράφοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με τη δυσφήμιση, αν και, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η επιβολή ποινών φυλάκισης για δυσφήμιση αποτελεί παραβίαση του Άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα όσα κατέγραψε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου το 2015, όπου χαρακτήρισε την ελληνική νομοθεσία ως «εχθρική προς τον Τύπο». 

Στην εισαγωγή, τονίζεται πως οι νόμοι χρησιμοποιούνται από ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στόχο να ενοχλήσουν δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν «δυσάρεστες αλήθειες» που αφορούν το δημόσιο ενδιαφέρον. Οι νομικές απειλές τέτοιου τύπου αποτελούν μελανό σημείο τόσο για τα ΜΜΕ όσο για τις δημοκρατίες μας. Αντί να ενισχύονται ώστε να ελέγχουν δίχως ενόχληση τους ισχυρούς, θεμελιώδες δικαίωμα σε δημοκρατικές κοινωνίες, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκβιασμούς, κατηγορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται στη φυλακή, επειδή έκαναν τη δουλειά τους.

Η έρευνα καλύπτει το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, καταγράφοντας το πως τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον ίδιο τον νόμου.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter