Final Four 2025: Ο ελληνικός τελικός θα είναι τελικά… μικρός

Το όραμα για έναν αμιγώς ελληνικό τελικό στο Αμπου Ντάμπι αποδείχθηκε όνειρο απατηλό και τελικά εξελίχθηκε σε φάρσα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν απόψε όχι στο ραντεβού του τίτλου –τον οποίο θα διεκδικήσουν η Φενέρ του Σάρας και η Μονακό του Σπανούλη–, αλλά στον μικρό τελικό, δηλαδή στο ματς της ανύπαρκτης παρηγοριάς. Οι «αιώνιοι» απογοήτευσαν το κοινό που τους ακολούθησε στον Περσικό, αλλά και τους ουδέτερους που τους θεωρούσαν φαβορί για το τρόπαιο.

Τέταρτη σερί πίκρα

Ο Ολυμπιακός αποχωρεί πικραμένος για τέταρτο σερί φάιναλ φορ μετά το 2022 στο Βελιγράδι (όταν ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Εφές του Αταμάν με το buzzer beater του Μίτσιτς), το 2023 στο Κάουνας (όταν έχασε από τη Ρεάλ το τρόπαιο στην εκπνοή με το καλάθι του Γιουλ) και το 2024 στο Βερολίνο (θύτης ξανά η Ρεάλ, αλλά πιο εύκολα).

Ο Κράμερ αντιμετώπισε τον Κράμερ στον βραδινό ημιτελικό της Παρασκευής και ο μετρ των φάιναλ φορ Σπανούλης είχε στην τσέπη το κοκαλάκι της νυχτερίδας ακόμη και ως προπονητής απέναντι στο παλιό του αφεντικό. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει την παράσταση του 2013 στο Λονδίνο, όταν ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα ισοπέδωσε τη Ρεάλ με έξι τρίποντα του Σπανούλη μετά την κινούμενη άμμο του εναρκτήριου δεκαλέπτου.

Στο Αμπου Ντάμπι η άμμος της ερήμου ζεμάτισε τα πόδια ενός Ολυμπιακού που έφτασε στο φάιναλ φορ σπριντάροντας σε μαραθώνιο. Η Μονακό πάντως τον είχε νικήσει και μέσα στο Φάληρο. Εκείνος ο ημιτελικός του Κάουνας, όπου οι «ερυθρόλευκοι» παγιδεύτηκαν άσχημα προτού αντεπιτεθούν πλησίστιοι, έγινε πυξίδα για την ομάδα από το πριγκιπάτο. Το τρακ του Σάσα Βεζένκοφ (με 0/4 τρίποντα στο ημίχρονο) ήταν ο χειρότερος οιωνός.

«Πράσινα» φαντάσματα

Η εικόνα του απερχόμενου πρωταθλητή Παναθηναϊκού στον πρώτο ημιτελικό της Παρασκευής ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι «πράσινοι» μπήκαν στο παιχνίδι σαν να μην είχαν προετοιμαστεί καν για το ματς, δέχτηκαν 7/11 τρίποντα από τους Τούρκους στο ξεκίνημα, μπλοκαρίστηκαν από την άμυνα του Σάρας και βρέθηκαν να χάνουν με διψήφιες διαφορές.

Ο Εργκίν Αταμάν προσπάθησε να τουμπάρει τη δυναμική του αγώνα με τεχνητή κρίση (μία τεχνική ποινή για διαμαρτυρία στο 35-27), έριξε στην τσόχα του ημιτελικού και τον Ματίας Λεσόρ, αλλά το χαμένο έδαφος της πρώτης περιόδου στοίχισε ακριβά. Οι έντονες διαμαρτυρίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τη διαιτησία στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου δεν άλλαξαν τα δεδομένα, αν και το 35-23 έγινε 45-44 με… κολοκοτρωναίικα του Κέντρικ Ναν.

Ο 37χρονος Ερικ ΜακΚόλουμ ήταν ο παίκτης που κατέστρεψε τα σχέδια του Αταμάν. Κάποτε ο ΜακΚόλουμ είχε αναδειχτεί σε αρχισκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με τη φανέλα του Πανιωνίου, ενώ ο αδελφός του, Σι Τζέι, ικανότατος σκόρερ στο ΝΒΑ, παρακολουθούσε τον ημιτελικό από τις εξέδρες. Ο Ναν νικήθηκε –όχι για πρώτη φορά– από το ένστικτό του, αυτό που του απαγορεύει να προφυλάσσεται από τα φάουλ. Τα 23:39 της συμμετοχής του είναι αρνητικό ρεκόρ, όπως προφανώς και τα 0/5 τρίποντα και οι μηδέν ασίστ!

Δίπλα του ο Κώστας Σλούκας ήταν ένα δεύτερο φάντασμα, τη βραδιά που ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν τον ηγέτη του. Ο Λεσόρ, που προερχόταν από 155 μέρες απραξίας λόγω τραυματισμού ήταν ένα λιοντάρι, αλλά ένα πληγωμένο λιοντάρι δεν αρκεί για να κατακτήσει τη ζούγκλα.

Οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν στο παρελθόν σε τρεις ημιτελικούς (1994 και 1995 Ολυμπιακός, 2012 Παναθηναϊκός), αλλά ουδέποτε στο άχαρο ματς της τρίτης θέσης.

Διαβάστε επίσης

Μπαλόνι το πλεόνασμα με δημιουργική λογιστική

Όλα για το μεγάλο κόλπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Έγκλημα Τέμπη: Καταρρίπτει τα περί ηλεκτρικών τόξων και ελαίων σιλικόνης ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Παπαγιάννης

Euroleague: Ούτε φέτος έσπασε η «κατάρα» του πρώτου στη regular season – Το απίθανο σερί

Γάζα ώρα μηδέν