Φινλανδία: Ανεβαίνει ο πήχης για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης

Φινλανδία: Ανεβαίνει ο πήχης για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης
Φωτογραφία αρχείου

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικού Δικαίου αποφάσισε την Τρίτη ότι το πακέτο ανάκαμψης ύψους €750 δισεκατομμυρίων της ΕΕ θα πρέπει να υποστηριχθεί από πλειοψηφία δύο τρίτων και όχι απλή πλειοψηφία στο φινλανδικό κοινοβούλιο, αναφέρει η εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο μηχανισμό σηματοδοτεί μια σημαντική μεταφορά εξουσίας στις Βρυξέλλες, από την άποψη της εθνικής κυριαρχίας της Φινλανδίας. Χαρακτηριστική ήταν και η αποτυχία να αποφασίσει ομόφωνα για το θέμα, με εννέα από τα μέλη του να ψηφίζουν υπέρ και οκτώ κατά της απαίτησης για ευρύτερη πλειοψηφία. Τα μέλη του Κεντρώου Κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ψήφισαν μαζί με τα μέλη της αντιπολίτευσης για πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ τα μέλη των υπόλοιπων κυβερνώντων κομμάτων την καταψήφισαν.

«Αισθάνομαι ότι αντιμετωπίζουμε μια τόσο μαζική μετατόπιση εξουσιών από ένα κράτος μέλος στην Ένωση που απαιτείται ευρεία υποστήριξη για ένα πακέτο σαν αυτό», εξήγησε ο Μίκο Κίνουνεν (Κέντρο), μέλος της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου στην Helsingin Sanomat. «Ταυτόχρονα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτό πρέπει πραγματικά να είναι ένα εφάπαξ πακέτο», συμπλήρωσε.

Η απόφαση ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση που περνά κρίση, καθώς υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα αριστερά και τα κεντρώα κόμματα του πενταμελούς συνασπισμού για τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Παρόλα αυτά, το πιθανότερο είναι ότι ο μηχανισμός χρηματοδότησης θα λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από τους βουλευτές. Ο Εθνικός Συνασπισμός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ψηφίσει λευκό, μειώνοντας τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται για την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ο Άντι Κούρβινεν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κέντρου, δήλωσε στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT ότι το κόμμα θα υποστηρίξει το πακέτο στην βουλή. Το πακέτο ανάκαμψης δέχεται κριτική, ιδίως από το Φινλανδικό Κόμμα και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Άντι Ρίνε, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου, αρνήθηκε την Τρίτη ότι η αδυναμία λήψης ομόφωνης απόφασης επί του θέματος αντικατοπτρίζει την πολιτικοποίηση του ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν βάσει δικαστικής αξιολόγησης. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε βάσει δικαστικών εκτιμήσεων», είπε. «Αν αυτό το πράγμα καταρρεύσει θα ήταν καταστροφή. Και αν καταρρεύσει λόγω έλλειψης υποστήριξης από το Κέντρο ή τον Εθνικό Συνασπισμό, νομίζω ότι θα οδηγούσε σε μια πολύ ατυχή κατάσταση όπου θα έπρεπε να τεθούν ερωτήματα σχετικά με την ανευθυνότητα», σχολίασε νωρίτερα χθες, πριν τα δύο κόμματα αποσαφηνίσουν τη στάση τους.

Άλλες χώρες που δεν έχουν εγκρίνει το πακέτο

Για να εγκριθεί το πακέτο ανάκαμψης, πρέπει πρώτα να ψηφισθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Μέχρι στιγμής 19 κράτη μέλη έχουν επικυρώσει την απόφαση για νέους ίδιους πόρους. Η Αυστρία λείπει από την εξίσωση, όπου μια τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν τα τέλη Ιουνίου. Στην Ολλανδία δόθηκε το πράσινο φως και η συζήτηση για το πακέτο αναμένεται στις 25 Μαΐου. Κανένα φως δε φαίνεται σε Ουγγαρία και Ρουμανία. Στην Εσθονία, η παρακώλυση με τη δεύτερη ανάγνωση από το ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Εσθονίας είναι σε εξέλιξη. Εξετάζεται η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση. Στην Πολωνία την Τρίτη, μετά από υποχωρήσεις στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα προσχέδιο για την έγκριση των ίδιων πόρων, αλλά η συζήτησή του στην Κάτω Βουλή αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Το θέμα της εθνικής κυριαρχίας τίθεται στην Βαρσοβία, όπως και στην Ιρλανδία, όπου δεν έχει οριστεί ημερομηνία ψήφισης του σχεδίου.

Πηγές: Helsinki Times, Corriere de la Sera

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter