Φινλανδία: Aντισυνταγματικό το lockdown, κλείνει τα σύνορα σε χώρες Σένγκεν

Φινλανδία: Aντισυνταγματικό το lockdown, κλείνει τα σύνορα σε χώρες Σένγκεν

Η φινλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε την Τετάρτη να αποσύρει από το κοινοβούλιο την πρόταση για lockdown, καθώς κρίθηκε μη συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας. Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι επεκτείνει τους περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα σε μια σειρά από χώρες της συνθήκης Σένγκεν.

Αντισυνταγματική η πρόταση για lockdown

Η πρόταση περιορισμού της μετακίνησης σε περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις κρίθηκε υπερβολικά ανακριβής από τη συνταγματική επιτροπή του κοινοβουλίου. Σε δήλωσή της, κρίνει ότι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αντίθετη προς την αρχή της αναλογικότητας, δεδομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που συνόδευαν την πρόταση. Έτσι η δεν κρίνεται αναγκαία με τον τρόπο που αναφέρεται στο Άρθρο 23 του φινλανδικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει περιορισμό των δικαιωμάτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ας σημειωθεί ότι η ίδια επιτροπή είχε κρίνει ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την 1η Μαρτίου για την τροποποίηση του νόμου για το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και διαμονής ήταν αχρείαστη.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πρότεινε τον εγκλεισμό των κατοίκων πέντε πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Ελσίνκι, επιτρέποντας τη μετακίνηση για τα απολύτως απαραίτητα, ούτως ώστε να περιοριστούν οι αυξανόμενες μολύνσεις και η συνεπαγόμενη πίεση στα νοσοκομεία. 

Η επιτροπή ανέφερε ότι η πρόταση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε στοχευμένους περιορισμούς, εκεί όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικός, όπως ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πολυσύχναστα μέρη όπως καταστήματα. 

Κλειστά σύνορα

Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα –που επέβαλε στα μέσα Μαρτίου- έως τις 30 Απριλίου, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.  Σχολιάζοντας την πρόσφατα συμφωνηθείσα απόφαση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των εξωτερικών συνόρων. 

Εκτός από τους περιορισμούς στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα, το Υπουργείο ενημέρωσε ότι θα επιβληθούν περιορισμοί και στις ώρες εργασίας συγκεκριμένων σημείων διέλευσης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών και ανατολικών σημείων διέλευσης με τη Λαπωνία. Τα ανοιχτά σημεία διέλευσης των συνόρων είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο για Φινλανδούς κατοίκους που επιστρέφουν στη χώρα, καθώς και για άλλους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. 

Επιπλέον, τα κρουαζιερόπλοια επιτρέπεται να εισέλθουν στο λιμάνι χωρίς να αποβιβάζονται οι ταξιδιώτες στη Φινλανδία, εξήγησε το Υπουργείο. 

Η Φινλανδία έχει περιορίσει όλες τις μετακινήσεις από άλλες χώρες της περιοχής Σένγκεν εκτός από την Ισλανδία. Οι χώρες Σένγκεν, των οποίων οι πολίτες απαγορεύεται να εισέλθουν στη Φινλανδία, είναι οι εξής: Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία, Δανία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Με πληροφορίες από Reuters, schengenvisainfo

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter