Φινλανδία: Δύο χρόνια φυλάκιση σε νεοναζί

Φινλανδία: Δύο χρόνια φυλάκιση σε νεοναζί

Νεαρός νεοναζί καταδικάστηκε σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί είχε επιτεθεί σε 28χρονο ο οποίος κατά την πτώση του στο έδαφος χτύπησε στο κεφάλι και μία βδομάδα αργότερα πέθανε.

Ένας 26χρονος Φινλανδός, μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Ελσίνκι σε ποινή διετούς φυλάκισης για μία βίαιη επίθεση που διέπραξε κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης ενάντια σε έναν νεαρό ακτιβιστή του αντιρατσιστικού κινήματος που στην συνέχεια υπέκυψε στα τραύματα του, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 26χρονο Γιέσε Τορνιάινεν για «βιαιοπραγία» και όχι για «ανθρωποκτονία», σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας ο κατηγορούμενος, συμμετείχε σε πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης Κίνημα Αντίστασης της Φινλανδίας και κλώτσησε στο θώρακα τον Γίμι Καρτούνεν, 28 ετών, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ο Καρτούνεν έχασε την ισορροπία του από την κλωτσιά που δέχθηκε και το κεφάλι του χτύπησε στο έδαφος. Απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, την 16η Σεπτεμβρίου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι ιατροί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle, κατέθεσαν ότι η επίθεση ενδεχομένως να μην είχε αυτή την μοιραία έκβαση, αν το θύμα δεν είχε φύγει από το νοσοκομείο παρά την αντίθετη συμβουλή των ιατρών, δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και είχε ακολουθήσει την φαρμακευτική του αγωγή.

Ο Τορνιάινεν ομολόγησε την επίθεση, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν προκάλεσε τον θάνατο του Καρτούνεν.

Ένα βίντεο που κινηματογραφήθηκε από την νεοναζιστική οργάνωση, δείχνει το θύμα να κείτεται στο οδόστρωμα και μια μικρή λίμνη αίματος να σχηματίζεται πίσω από το κεφάλι του.

Η εισαγγελέας Άνζα Ρίτα Ρίνκινεν που είχε εισηγηθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πεντέμισι ετών, εξέφρασε την απογοήτευση της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου που δεν έλαβε επαρκώς υπόψη του τα πολιτικά κίνητρα της επίθεσης. Τόνισε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

«Μια πράξη βίας ενάντια σε ένα άτομο που σήκωσε το ανάστημα του σε μια ρατσιστική υποκίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα. Θεωρούμε ότι το θύμα ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο», δήλωσε η Ρίνκινεν στο Yle.

Κεντρική Φωτογραφία: Ο 26χρονο Γιέσε Τορνιάινεν

Κάτω Φωτογραφίες: Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Ελσίνκι μετά το θάνατο του Γίμι Καρτούνεν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter