Φινλανδία: Η διάσπαση των ακροδεξιών κρατά στη θέση της την κυβέρνηση.

Φινλανδία: Η διάσπαση των ακροδεξιών κρατά στη θέση της την κυβέρνηση.

Στη διάσπαση του ακροδεξιού κόμματος «Γνήσιοι Φινλανδοί» οφείλεται η παραμονή στην ηγεσία της χώρας του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο κεντρώος Γιούχα Σιπίλα.

«Αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την κοινοβουλευτική ομάδα των «Γνήσιων Φινλανδών» και να δημιουργήσουμε μία νέα που θα έχει τον προσωρινό τίτλο “Νέα Εναλλακτική”» είπε σε δημοσιογράφους της χώρας του ο Σίμον Έλο, ο οποίος θα ηγηθεί του νέου σχήματος. «Θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε το έργο για το οποίο μας εξέλεξε ο λαός» πρόσθεσε.

Οι 22 βουλευτές και υπουργοί πήραν αποστάσεις από τον νέο αρχηγό των «Γνήσιων Φινλανδών» ευρωβουλευτή Γιούσι Χάλα Άχο, ο οποίος εξελέγη στη νέα θέση του την Κυριακή.

Η εκλογή του στην ηγεσία ενός ακροδεξιού κόμματος μεν, το οποίο όμως συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανάγκασε τον πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα να ανακοινώσει, χθες, ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση. Ο Γιούσι Χάλα Άχο θεωρείται ακραίος ρατσιστής και εθνικιστής. «Η ρητορική του είναι διασπαστική για την πολυπολιτισμική φινλανδική κοινωνία» όταν πληροφορήθηκε την εκλογή του.

Έως σήμερα στην κυβέρνηση της Φινλανδίας συμμετείχαν το «Κόμμα του Κέντρου», το «Κοινωνικό Κόμμα» και το κόμμα των «Γνήσιων Φινλανδών». Σύμφωνα με παρατηρητές στο Ελσίνκι οι εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν νέους συσχετισμούς και την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τουλάχιστον ένα ακόμα, μικρό, κόμμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter