Φινλανδία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μάουνο Κόιβιστο

Φινλανδία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μάουνο Κόιβιστο

Πέθανε αργά την Παρασκευή το βράδυ, σε ηλικία 93 ετών,  ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάουνο Κόιβιστο. Πρόκειται για μία εμβληματική προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας του.

Ήταν πρόεδρος της χώρας του από το 1982 έως το 1994 ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός, από το 1969 έως το 1970 και από το 1979 έως το 1982.

Επί της προεδρίας του η Φινλανδία εγκατέλειψε το δόγμα της «ενεργούς ουδετερότητας» – με το οποίο διατηρούσε την ανεξαρτησία της διατηρώντας παράλληλα εκτεταμένο εμπόριο με τα μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και εκείνα του Συμφώνου της Βαρσοβίας – και άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ο μόνος πολιτικός που αναδείχθηκε σε υψηλό αξίωμα ο οποίος είχε πολεμήσει στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μόνος πρόεδρος και πρωθυπουργός της Φινλανδίας που δεν διετέλεσε ποτέ βουλευτής.

Γόνος φτωχής οικογένειας, έμεινε ορφανός από μητέρα στα 10 του χρόνια και από πατέρα στα 15. Δούλεψε σε διάφορες δουλειές από ξυλουργός έως λιμενεργάτης πριν καταταγεί στο στρατό όπου υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής.

Την βασική εκπαίδευση την τελείωσε σε μεγάλη ηλικία ενώ αργότερα ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Τα εργατικά συνδικάτα και η εργοδοσία στο λιμάνι του Τουρκού».

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, εργάστηκε ώστε να αποδυναμώσουν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας και να ενισχυθούν αυτές του Κοινοβουλίου. Θέσπισε την ανάδειξη προέδρου με άμεσες εκλογές και αυτός ήταν ο τρόπος που εξελέγη ο ίδιος κατά την δεύτερη θητεία του το 1988.

Είχε αντιταχθεί στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και είχε καταδικάσει την επέμβαση της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter