Φινλανδία: Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος εν μέσω βαρύ χειμώνα

Φινλανδία: Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος εν μέσω βαρύ χειμώνα

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν επηρεάσει όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πολίτες να προετοιμάζονται για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ενώ ακόμα και οι Φινλανδοί που είναι… συνηθισμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες πλέον αναζητούν τρόπους για να κρατηθούν ζεστοί. Επίσης ο κίνδυνος για διακοπές ρεύματος φέτος έχει τρομάξει πολλούς κατοίκους των βόρειων χωρών, οι οποίοι αποθηκεύουν καυσόξυλα και προσαρμόζουν τα σπίτια τους προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια για να αντέξουν τον χειμώνα.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι ενεργειακοί δεσμοί της Φινλανδίας με τη γειτονική Ρωσία διακόπηκαν τερματίζοντας τις εισαγωγές ενέργειας και αερίου. Εκτός αυτού ορισμένα τεχνικά προβλήματα έχουν περιορίσει την παραγωγή από μια νέα πυρηνική μονάδα κάτι που ώθησε τις αρχές να προειδοποιήσουν του πολίτες για διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Η Φινλανδία συνήθιζε να φέρνει το ένα τρίτο της ενέργειάς της από τη Ρωσία και τώρα είμαστε κοντά στο μηδέν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν έχουμε μείον 20 βαθμούς Κελσίου στον νότο και πιθανόν μείον 30 βαθμούς στον βορρά, ο κίνδυνος έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ κοντά», δήλωσε στο Reuters ο Ρίκου Χούτουνεν, γενικός διευθυντής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων.

Γνωρίζοντας ότι η κατάσταση αναμένεται να είναι δύσκολη αυτόν τον χειμώνα, οι Φινλανδοί είναι ήδη εξοπλισμένοι με φακούς, αντλίες θερμότητας, ηλιακά πάνελ και φυσικά καυσόξυλα, που υπάρχουν σε αφθονία καθώς τα δάση σκεπάζουν το 75% της χώρας. «Πέρασαν τρεις, τέσσερις μήνες χωρίς διακοπή», δήλωσε ο παραγωγός καυσόξυλων Γιάρι Σάαρι, μιλώντας για τα συνεχή τηλεφωνήματα από πελάτες του που ήθελαν να δημιουργήσουν απόθεμα σε ξύλα και εξηγώντας ότι κάποια στιγμή υπήρχαν 400 άνθρωποι που περίμεναν να εξυπηρετηθούν.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter