Φινλανδία: Προσφέρει στους νέους πατέρες όση άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούνται οι μητέρες

Φινλανδία: Προσφέρει στους νέους πατέρες όση άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούνται οι μητέρες

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας, επικεφαλής της οποίας είναι γυναίκες, σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ώστε να δώσει στους νέους πατέρες άδεια μετ’ αποδοχών ίσης διάρκειας με εκείνη που δικαιούνται οι νέες μητέρες, ανακοινώθηκε σήμερα.

Η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.

Οι έγκυες δικαιούνται επίσης άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άινο-Κάισα Πεκόνεν δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.

«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας αποτελείται από πέντε κόμματα, που έχουν όλα επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις από τις οποίες είναι κάτω των 35 ετών. Η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων ήταν μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter