Φλωρεντία: Σάλος με τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου – «Ο μαζικός τουρισμός μετέτρεψε την πόλη σε… πόρνη»

Φλωρεντία: Σάλος με τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου – «Ο μαζικός τουρισμός μετέτρεψε την πόλη σε… πόρνη»
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Αναστάτωση προκάλεσαν στη Φλωρεντία οι δηλώσεις της διευθύντριας της «Galleria dell’ Accademia», Σεσιλί Χόλμπεργκ, που παρομοίασε την ιταλική πόλη με «πόρνη», λόγω υπερτουρισμού.

«Όταν μία πόλη μετατρέπεται σε πόρνη, είναι δύσκολο να γίνει ξανά παρθένα», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου που φιλοξενεί το άγαλμα του Δαυίδ, δημιουργία του Μιχαήλ Άγγελου.

«Η Φλωρεντία είναι πανέμορφη. Θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μην διαλυθεί από τον τουρισμό», πρόσθεσε η γερμανίδα ιστορικός, σύμφωνα με τη Repubblica,  κάνοντας παράπονα για το γεγονός πως οι δρόμοι έχουν γεμίσει με καταστήματα που πουλάνε τουριστικά σουβενίρ.

«Αλλά ήδη είναι αργά», σημείωσε σύμφωνα με τη «Repubblica», τονίζοντας πως «πλέον δεν υπάρχει ελπίδα.

Οι αντιδράσεις και η «συγγνώμη»

Οι δηλώσεις της Χόλμπεργκ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, των τοπικών Αρχών, αλλά και του υπουργού Πολιτισμού.

Ο Ντάριο Ναρντέλα, δήμαρχος της πόλης, ανέφερε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο ότι η πόλη αξίζει τον σεβασμό όλων και πως ο τουρισμός απασχολεί χιλιάδες πολίτες.

«Θα καταθέσω ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός αλλά και δήμαρχος Φλωρεντίας. «Πρέπει να απολογηθεί ή να παραιτηθεί», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Σαντζουλιάνο δήλωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί περαιτέρω, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση της Χόλμπεργκ ως «προσβλητική». «Το να την προσβάλλουμε σημαίνει ότι χτυπάμε όλη την Ιταλία και τα συναισθήματά μας. Θα αξιολογήσω όλες τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες».

Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε τη Χόλμπεργκ να επανατοποθετηθεί. «Λυπάμαι, χρησιμοποίησα λάθος λέξεις. Ήθελα να πω ότι η Φλωρεντία πρέπει να έχει συνειδητό τουρισμό. Με την Ακαδημία, για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε κάθε εξαιρετικό μέρος της», ανέφερε στην ανακοίνωση του μουσείου την περασμένη Τρίτη.

Παρά την ανακοίνωση της Χόλμπεργκ, τα πνεύματα δεν φάνηκε να «κατευνάστηκαν» στην Ιταλία…

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter