Φλώρινα: Oυρές πολιτών έξω από την Πειραιώς με δυο ώρες αναμονή και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν (Photos)

Φλώρινα: Oυρές πολιτών έξω από την Πειραιώς με δυο ώρες αναμονή και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν (Photos)

Το βράδυ της Πέμπτης, το πόρταλ της Πάτρας thebest.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ του Γιάννη Πομώνη που έδινε μια εικόνα για τα προβλήματα που δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων στο οποίο συναγωνίζονται εδώ και μια 4ετία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι από το σύνολο των τεσσάρων τραπεζικών καταστημάτων που εξυπηρετούσαν έως την περασμένη άνοιξη το Ρίο και τα γύρω χωριά, έχει απομείνει ένα. Η Εθνική και η Alpha έκλεισαν τα καταστήματά τους το καλοκαίρι, η Πειραιώς που είχε δύο, έκλεισε την περασμένη Παρασκευή το κατάστημα της Πανεπιστημιούπολης και κράτησε ανοιχτό μόνο το κατάστημα που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο του Ρίου. Το Νοσοκομείο του Ρίου είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid 19, σημείωνε το ρεπορτάζ, επομένως όποιος έχει ανάγκη από εξυπηρέτηση στο γκισέ, πρέπει να πάει να στηθεί στην ουρά ενός καταστήματος εντός Νοσοκομείου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται…

Οι τράπεζες κοροϊδεύονται, ο κόσμος την πληρώνει

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το Documentonews είναι από το ένα και μοναδικό κατάστημα της Πειραιώς που απέμεινε στην ακριτική Φλώρινα, μετά το λουκέτο που έβαλε η διοίκηση της Πειραιώς την 1η Δεκεμβρίου στο δεύτερο. Έχει τραβηχτεί νωρίς το πρωί και δείχνει δεκάδες πελάτες της τράπεζας να συνωστίζονται σε θερμοκρασία -8 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να κρατούν αποστάσεις. Όπως μάθαμε, η αναμονή αυτών των ανθρώπων που στέκονταν όρθιοι στο κρύο για να εξυπηρετηθούν έφτασε τελικά τις δύο ώρες και η πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, χωρίς ψηφιακές δεξιότητες. Να προσθέσουμε ότι στη Φλώρινα υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ χτες στο Νομό Φλώρινας καταγράφηκαν 29 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δύο θάνατοι και ότι τα Χριστούγεννα οι θερμοκρασίες το πρωί πέφτουν στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Γιατί ταλαιπωρείται και διακινδυνεύει έτσι ο κόσμος στη Φλώρινα και το Ρίο; Διότι οι τράπεζες στο όνομα της βελτίωσης του Δείκτη Απόδοσης Ενεργητικού τους που είναι πολύ κοντά στο μηδέν, συναγωνίζονται στο ποια θα κλείσει τα περισσότερα καταστήματα και θα διώξει τους περισσότερους υπαλλήλους με εθελουσία. Η βίαιη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων δεν αποδίδει όμως οικονομικά, γιατί το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι η περίσσεια καταστημάτων και υπαλλήλων, αλλά τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων. Κι όμως ενώ οι διοικήσεις τους γνωρίζουν καλά το πραγματικό πρόβλημα, συρρικνώνουν τα δίκτυα, και εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία ώστε να μένει μόνο ένα κατάστημα από μια τράπεζα σε μια περιοχή, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε εκτός από την ταλαιπωρία του κόσμου, και σε πλήρη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Πειραιώς: εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων

Από το σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το κλίμα είναι πιο βαρύ στην Τράπεζα Πειραιώς που από την 1η Δεκεμβρίου έκλεισε 45 καταστήματα, πολλά από τα οποία σε ευαίσθητες εθνικά ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Για την Πειραιώς, υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι ασκεί εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος των υπαλλήλων της για να τους εξωθήσει σε εθελουσία. Ωστόσο, η διοίκηση έχει απέναντί της τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) που δίνει αγώνα προκειμένου να βάλει φρένο στις πιέσεις και το κλίμα τρομοκρατίας που στοχεύουν στην εξώθηση των τραπεζοϋπαλλήλων των 45 καταστημάτων που βάζουν λουκέτο, μεταξύ αυτών της Πανεπιστημιούπολης Πατρών και της Φλώρινας, προς την «εθελούσια ανεργία». «Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές να εφαρμόζονται στην πρώτη συστημική Τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα του ελληνικού λαού και μάλιστα μέσω πανδημίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ, Μανώλης Μπεμπένης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών αλλά και για τις κατά συρροή εκβιαστικές πρακτικές που εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υποχρεώσει σε έξοδο τους υπαλλήλους των καταστημάτων της που από την 1η Δεκεμβρίου έβαλαν λουκέτο. 

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter