Focus: Ο Χρ. Χριστοδούλου δήλωνε δεν γνώριζε τον Μ. Ζολώτα

Focus: Ο Χρ. Χριστοδούλου δήλωνε δεν γνώριζε τον Μ. Ζολώτα

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, η οποία ακούστηκε σήμερα στο δικαστήριο, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωνε πως δεν γνώριζε τον Μιχάλη Ζολώτα ούτε για τις έρευνες των διωκτικών αρχών για το έμβασμα του €1 εκ. στην εταιρεία Α. C. Christodoulou Consultants.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση «Focus», ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος ανέφερε ότι το πρωί της 21ης Ιουνίου του 2013 τηλεφώνησε στον κ. Χριστοδούλου και τον κάλεσε να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «One million euros για Χριστοδούλου».

Στη συνέντευξη του, ο κ. Χριστοδούλου ακούγεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει οποιαδήποτε γνώση του περιεχομένου του δημοσιεύματος και πως δεν έχει ιδέα για τις έρευνες των διωκτικών αρχών για την υπόθεση, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης του από την εφημερίδα.

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ακούγεται να δηλώνει, επίσης, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εφημερίδα δημοσιεύει «αβάσιμα» άρθρα για τον ίδιο και πως είχε καταχωρήσει αγωγές εναντίον της εφημερίδας για λίβελλο.

Ερωτηθείς σχετικά με το έμβασμα του €1 εκ. προς την εταιρεία Α. C. Christodoulou Consultants, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει «λεπτομέρειες» για αυτό το ποσό επειδή η εταιρεία, από της ιδρύσεως της μέχρι το 2010, όπως υποστήριξε, ανήκε στη θυγατέρα του και πως ο ίδιος δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία κατά την εν λόγω περίοδο.

Όπως ο ίδιος ακούγεται να δηλώνει, ανέλαβε την εταιρεία μετά το 2010 που αποχώρησε από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Εφόσον έχει αρχίσει η διερεύνηση θα μπορούσε αυτό να διαλευκανθεί… Προσωπικά δεν ανησυχώ ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό από πλευράς της εταιρείας της θυγατέρας μου στην οποία, σας επαναλαμβάνω ότι δεν ήμουν μέτοχος εγώ…» υποστηρίζει στη συνέντευξη του.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν γνωρίζει τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Μιχάλη Ζολώτα, ο κ. Χριστοδούλου ακούγεται να δηλώνει ότι «τον κ. Ζολώτα δεν τον γνωρίζω».

Κατά την αντεξέταση του από τον δικηγόρο του κ. Χριστοδούλου, Ευστάθιο Ευσταθίου και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαύρος είπε ότι είχε ξυπνήσει τον κ. Χριστοδούλου για να τον καλέσει να σχολιάσει στην εκπομπή του το άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Χριστοδούλου ότι δεν γνώριζε τον κ. Ζολώτα, ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο πελάτης του καταλήφθηκε εξαπίνης «και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο κάθε άνθρωπο όταν καταλαμβάνεται εξαπίνης να απαντά όχι με ψύχραιμη σκέψη», με τον κ. Μαύρο να απαντά πως «δεν μπορώ να γνωματεύσω επ’ αυτού».

«Αυτό συνέβηκε, είπε ένα ψέμα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ευσταθίου.

Ο ψηφιακός δίσκος στον οποία αποθηκεύτηκε η συνέντευξη του κ. Χριστοδούλου κατατέθηκε στο δικαστήριο ως τεκμήριο. Τον ψηφιακό δίσκο παρέδωσε στις ανακριτικές αρχές ο ηχολήπτης του Σίγμα Γιώργος Καραμπατάκης, η κατάθεση του οποίου κατατέθηκε ως παραδεκτό γεγονός στο δικαστήριο ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της.

Ακολούθως, κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Ελίτα Μιχαηλίδου αναφορικά με τη συνέντευξη που έλαβε από τον Ανδρέα Βγενόπουλο στις 16/5/2014, στο γραφείο του στην Αθήνα, στην παρουσία δικού του τηλεοπτικού συνεργείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεση της η κα. Μιχαηλίδου, τη συνέντευξη θα της την έδινε μετά ο κ. Βγενόπουλος για να την μεταδώσει το ΡΙΚ, η Διεύθυνση του οποίου, ωστόσο, αρνήθηκε να τη μεταδώσει. Όπως ανέφερε η ίδια, τη συνέντευξη δημοσιοποίησε ο Ανδρεάς Βγενόπουλος. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης διάρκειας δύο ωρών κατατέθηκε στο δικαστήριο ως τεκμήριο.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, κατατέθηκε ως τεκμήριο στο δικαστήριο και η γραπτή κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο Δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ Θωμάς Κεττένης. Η κατάθεση του κ. Κεττένη αφορούσε στην μετάδοση από το ΚΥΠΕ γραπτών δηλώσεων του κ. Χριστοδούλου και του Ανδρέα Βγενόπουλου που είχαν αποσταλεί στο πρακτορείο.

Σήμερα ολοκληρώθηκε και η κατάθεση της Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυγής Μυλωνά σε σχέση με πρακτικά συνεδριάσεων του Συμβουλίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται στις 19 και 20 Μαρτίου με την παρουσίαση νέων μαρτύρων κατηγορίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μυστικά & Documento

10/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter