Φοιτητές: Το ΕΚΠΑ αναστέλλει τη λειτουργία της εστίας, επικαλούμενο «κατάληψη» χωρίς να υφίσταται κατάληψη

Φοιτητές: Το ΕΚΠΑ αναστέλλει τη λειτουργία της εστίας, επικαλούμενο «κατάληψη» χωρίς να υφίσταται κατάληψη

Όσο ο κορονοϊός θερίζει, το Πανεπιστήμιο δεν έχει μεριμνήσει ούτε στιγμή για τους οικότροφους της ΦΕΠΑ, (Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών) που διαμένουν επί της ουσίας σε συνθήκες κοινοβίου και είναι, κατά συνέπεια, άμεσα εκτεθειμένοι σε πιθανή υπερμετάδοσή του.

Αυτό επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι οικότροφοι και τονίζουν ότι μετά από τόσους μήνες πανδημίας, το Πανε[ιστήμιο έχει εγκαταλείψει τις εστίες στην τύχη τους χωρίς μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των οικοτρόφων έχει ως εξής:

Όσο ο κορονοϊός θερίζει, το Παν/μιο δεν έχει μεριμνήσει ούτε στιγμή για τους οικότροφους της ΦΕΠΑ, που διαμένουν επί της ουσίας σε συνθήκες κοινοβίου και είναι, κατά συνέπεια, άμεσα εκτεθειμένοι σε πιθανή υπερμετάδοσή του. Επανειλλημένα, οι οικότροφοι έχουμε ζητήσει να ληφθούν τα αυτονόητα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς και, πιο συγκεκριμένα, μάσκες, αντισηπτικά και τακτικές απολυμάνσεις. Μετά από 7 μήνες πανδημίας, όλες οι εστίες έχουν παραιτηθεί από το Παν/μιο και τους αρμόδιους φορείς (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), χωρίς μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού. Ενόψει των εορτών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με αυτούς τους όρους, καθίσταται αδύνατο να μεταβούμε στις οικογένειες μας στην επαρχία, χωρίς να τους θέσουμε σε κίνδυνο.

Παράλληλα, κατατέθηκαν από την δικαιούχο κατηγορία οικοτρόφων οι προβλεπόμενες αιτήσεις παράτασης διαμονής, οι οποίες, ειδικά φέτος, που η φοιτητική καθημερινότητα έχει αλλάξει πλήρως και με δεδομένο ότι πολλοί εστιακοί φοιτητές αδυνατούν να συμβαδίσουν με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, λόγω ελλείψεων σε υλικοτεχνικά μέσα, καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγιναν δεκτές από το αρμόδιο όργανο εξέτασής τους, την Εφορία, αλλά μειώθηκαν με παράλογες δικαιολογίες! Παρά την άμεση αντίδραση του συλλόγου, οι διοίκηση της εστίας δεν έδειξε καμία διάθεση να κάνει πίσω στην απαράδεκτη αυτή στάση της. Η κατάσταση οδήγησε σε λογικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να προβούμε ως Σύλλογος σε κατάληψη για την διεκδίκηση των αναγκών μας, με αιτήματα, που αφορούν το δικαίωμά μας σε πρόσβαση στην υγεία, σίτιση και διαμονή για όλους/ες.

Η απάντηση της πρυτανείας στην ανωτέρω κίνησή μας ήταν το εκδικητικό κλείσιμο της σίτισης, που δικαιούμαστε ως φοιτητική παροχή και την οποία, σε κάθε περίπτωση, κάθε φορολογούμενος έχει ήδη προπληρώσει! Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν δίστασε, μάλιστα, να μας αποκαλέσει “τζαμπατζήδες”! Μια τέτοια πράξη, στέρησης της σίτισης από τους οικοτρόφους της εστίας, εν μέσω αυτής της σκληρής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, είναι ενδεικτική για το πως αντιλαμβάνεται το σύγχρονο πανεπιστήμιο την φοιτητική μέριμνα. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα χωρίς σίτιση, το Πανεπιστήμιο δεν έμπαινε σε διάλογο μαζί μας, αλλά, αντίθετα, φρόντισε να τορπιλίσει κάθε απόπειρα επικοινωνίας. Αντίθετα στην κοινή λογική, δεδομένων των συνθηκών, απείλησε με περαιτέρω περικοπές των βασικών παροχών (θέρμανση, ζεστό νερό, ίντερνετ). Όλα τα ανωτέρω, φυσικά, εν μέσω πανδημίας και lockdown, χωρίς να αναλογιστεί καθόλου τις αρνητικές συνέπειες για εμάς και τις οικογένειές μας.

Αντιμέτωπος, λοιπόν, με τις απειλές και την αδιάλλακτη στάση της πρυτανείας, ο Σύλλογος Οικότροφων πήρε την κατάσταση στα χέρια του, υλοποιώντας διαδικασία έγκρισης των

παρατάσεων διαμονής και διασφαλίζοντας θέση στην εστία σε οικότροφους, που άλλαξαν κύκλο σπουδών (από προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό). Πρέπει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες αποφάσεις του Συλλόγου είχαν γίνει δεκτές από το πανεπιστήμιο στο παρελθόν και, συγκεκριμένα, το 2014 και 2017, επί θητείας, δηλαδή, του Δημόπουλου ως πρύτανη! Πάντοτε, ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΠΑ προωθούσε το αίτημα του ενιαίου δικαιώματος στέγασης, όπως συμβαίνει στις Νέες Εστίες του Πολυτεχνείου, ως τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης σε περαιτέρω ακαδημαϊκά στάδια και ως μέσο περιορισμού των ταξικών φραγμών για άτομα, προερχόμενα από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Χωρίς αυτό, κανένας φτωχός δεν θα είχε πρόσβαση στην περαιτέρω μόρφωση!

Μετά την επιτυχή λήξη αυτής της διαδικασίας, η κατάληψη στην γραμματεία, που προέκυψε μέσα από πλήρη διαφανή διαδικασία Γ.Σ. του Συλλόγου Οικοτρόφων, ολοκληρώθηκε στις 22/12! Η γραμματεία παραδόθηκε χωρίς καμία φθορά ή καταστροφή. Η Πρυτανεία προδικάζει χωρίς δισταγμό για φθορές και ελλείψεις εγγράφων, την ίδια στιγμή που η διεύθυνση παρέλαβε χωρίς αντιρρήσεις τους χώρους της. Αυτό, για εμάς, αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε επίπτωση της στάσης της Πρυτανείας, βαραίνει πλέον την ίδια και μόνο, αφού αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά της και να λειτουργήσει την εστία σε βάρος των ίδιων της των φοιτητών!

Η Πρυτανεία ψευδώς και καταχρηστικά ισχυρίζεται ότι υφίσταται αυτή τη στιγμή κατάληψη, που παρακωλύει την λειτουργία του Παν/μιου ως προς τη λήψη αποφάσεων για εισδοχές και τη λειτουργία συστημάτων. Τίποτα απολύτως δεν παρεμποδίζει την λειτουργία της εστίας αυτή την στιγμή, ωστόσο, για ακόμη μια φορά, η πρυτανεία βρίσκει πάτημα για να υποβαθμίσει και άλλο τις ζωές μας και να καταστείλει τους δίκαιους αγώνες μας, την ίδια στιγμή που η προβλεπόμενη μείωση του προϋπολογισμού για την φοιτητική μέριμνα αγγίζει το 39%!

Το ΕΚΠΑ θέλει να λέει στις επιστολές του πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και φοιτητών του, ενόσω στην πραγματικότητα εξέθεσε με αυτές της τις ενέργειες εντελώς τους εργαζομένους σε δυνητική αναστολή ή απόλυση τους! Δίνοντάς τους ξεκάθαρη εντολή να μην προβαίνουν σε επιδιορθώσεις βλαβών, απέδειξε το πού διατίθεται να φτάσει, πατώντας τόσο στις πλάτες των οικοτρόφων όσο και των ίδιων των εργαζομένων. Παράλληλα, τα φοιτητικά δικαιώματα και κεκτημένα εξαφανίζονται εν μια νυκτί, ενώ τα όργανα του σε σειρά δηλώσεων αντιφάσκουν για την πραγματική αιτία όλων αυτών των επιθετικών και καταχηστικών κινήσεων.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο σύλλογος οικοτρόφων, πάντα επεδίωκε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της φοιτητικής μέριμνας και πάντα έβρισκε μπροστά του τοίχους ή γινόταν “μπαλάκι” μεταξύ πρυτανείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ποτέ να παίρνει επαρκείς απαντήσεις ή ολοκληρωμένη τοποθέτηση επί ζητημάτων ζωτικής σημασίας, όπως η ολοένα και αυξανόμενη υποχρηματοδότηση, οι απαράδεκτες ελλείψεις σε κτήρια, υλικοτεχνική στήριξη κλπ. Διεκδικούμε τα αυτονόητα, εμμένουμε στα δίκαια αιτήματα μας και καλούμε σε εφορία για την αποδοχή της απόφασης του Συλλόγου μας. Καλούμε ανοιχτά την πρυτανεία να σταματήσει τώρα την εκδικητική πολιτική της, να επαναφέρει πλήρως τις λειτουργίες της εστίας και να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των εστιακών φοιτητ(ρι)ών!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter