Φοιτητές Ιατρικής: Δριμύ κατηγορώ για τα απογευματινά χειρουργεία και τη διάλυση του ΕΣΥ

Φοιτητές Ιατρικής: Δριμύ κατηγορώ για τα απογευματινά χειρουργεία και τη διάλυση του ΕΣΥ

Οι πραγματικοί άριστοι, οι φοιτητές των 19.000+ μορίων της Ιατρικής σε απόφαση του Συλλόγου τους κατακεραυνώνουν το ξήλωμα της δημόσιας Υγείας που επιχειρείται από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Καλούν σε παρεμβάσεις στα νοσοκομεία «Λαϊκό» και «Παίδων», σε ενημέρωση αναφορικά με το ντροπιαστικό μέτρο της κυβέρνησης για το νόμιμο «φακελάκι», την Τρίτη 26/03 στις 14:00 και στηρίζουν τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 27/03 (η κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει στη 13:30).

Μάλιστα ο Σύλλογος απευθύνεται προσωπικά στον Υπουργό Υγείας τονίζοντας ότι: «Οι νέοι γιατροί στεκόμαστε στο πλάι των αυριανών μας συναδέλφων που κόντρα στις διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται να δηλώσουν το όνομά τους για συμμετοχή σε αυτό το παζάρι! Σπουδάζουμε για να μπορούμε να εργαστούμε με δικαιώματα, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας καθολικά σε όλο το λαό κι όχι σε ένα σύστημα που κάνει την υγεία-εμπόρευμα!»

Η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών

«Πριν λίγες εβδομάδες, κι ενώ η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων βρισκόταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον ντροπιαστικό τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων. Ταυτόχρονα, δηλαδή, με την επίθεση στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, η κυβέρνηση τολμά να επιτίθεται στη δημόσια Υγεία. Παράλληλα με το να κάνει την αδικία νόμο στα πανεπιστήμια, επιλέγει να κάνει νόμο και το φακελάκι στα νοσοκομεία!

Ως εδώ!

Η απαξίωση του ΕΣΥ, από όλες τις κυβερνήσεις, οδήγησε σε κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 από τις 200), χιλιάδες κενά σε υγειονομικό προσωπικό, σε τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία. Η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό “φακελάκι”. Όσοι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν, καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής που όλο και θα μεγαλώνουν, καθώς η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής.

Παρά το αφήγημα για την ενίσχυση της υγείας από την δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνονται συνεχώς οι τραγικές επιπτώσεις από τη συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Είδαμε πως στην πανδημία οι ιδιωτικές κλινικές όχι μόνο δεν συνέβαλαν για την προάσπιση της υγείας των ασθενών, αλλά κερδοσκοπούσαν, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση των κερδών τους, όσο το ΕΣΥ βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης! Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο σύστημα λειτουργεί στο όριο ασφαλείας, τις περισσότερες φορές κάτω απ’ αυτό.

Και τώρα, με τα εκκρεμή χειρουργεία να ξεπερνούν τις 100.000 και με τους ασθενείς να ξεροσταλιάζουν στη λίστα της ντροπής για χρόνια, ως «λύση» πλασάρεται η πληρωμή από τους ασθενείς αντί οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, το άνοιγμα των 11 νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Τα επί πληρωμή χειρουργεία λοιπόν ξεκινούν την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, που αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές καταρρέουν από τις σερί βάρδιες, ενώ σύμφωνα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, πάνω από 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς και ξεπερνούν τα 20.000 στους νοσηλευτές.

Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και εξωθεί τους υγειονομικούς να τα «παίρνουν» από τους ασθενείς, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Μάλιστα τα απογευματινά χειρουργεία λόγω της πολύωρης εργασίας των ιατρών ενέχουν κινδύνους, μπροστά στους οποίους ο Άδωνις Γεωργιάδης τολμά να λέει ότι «η ζωή έχει ρίσκο» και ότι για αυτό «χρειάζεται να πληρώσεις»!

Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, κι εμείς στον υπουργό: Οι νέοι γιατροί στεκόμαστε στο πλάι των αυριανών μας συναδέλφων που κόντρα στις διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται να δηλώσουν το όνομά τους για συμμετοχή σε αυτό το παζάρι! Σπουδάζουμε για να μπορούμε να εργαστούμε με δικαιώματα, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας καθολικά σε όλο το λαό κι όχι σε ένα σύστημα που κάνει την υγεία-εμπόρευμα!

Παράλληλα, μας γεμίζει οργή η τραγική κατάσταση με την υπομετάγγιση των 2.500 ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Η μετάγγιση αποτελεί τη βασική θεραπεία αυτών των ασθενών και οι διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητας τους, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Καταγγέλουμε την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού με βάση τις καταγεγραμμενες ανάγκες του πληθυσμού που οδηγούν σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση.

Η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι δικαίωμα όλου του λαού!

Απαιτούμε:

· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

· Ούτε σκέψη για λειτουργία επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

· Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με αυξήσεις στους μισθούς.

· Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Αποφασίζουμε:

· Παρεμβάσεις σε Λαϊκό και Παίδων και ενημέρωση αναφορικά με το ντροπιαστικό μέτρο της κυβέρνησης για το νόμιμο «φακελάκι», την Τρίτη 26/03 στις 14:00.

· Στηρίζουμε τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 27/03 και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στις 13:30.

· Kαμπάνια ενημέρωσης για τις υπομεταγγίσεις.

· Συμμετοχή σε δράσεις των σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter