«Κόκκινες» οι φοιτητικές εκλογές: Πρώτη η «Πανσπουδαστική» για τρίτη χρονιά – Φαντάζεται… νίκες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Κόκκινες» οι φοιτητικές εκλογές: Πρώτη η «Πανσπουδαστική» για τρίτη χρονιά – Φαντάζεται… νίκες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 22 Μαΐου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της επικράτειας. Για ακόμα μια χρονιά, ωστόσο, η ΔΑΠ αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ιστοσελίδας της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας όπου γίνεται η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων φαίνεται καθαρά η επικράτηση της ΠΚΣ με ποσοστό 34,19%. Ακολουθεί η Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ με 24,52% και η ΠΑΣΠ με 10,25%. Η ΠΚΣ εκλέγεται πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας «σπάσει» τις  νίκες της ΔΑΠ που εκλεγόταν πρώτη για σχεδόν τρεις δεκαετίες στα πανεπιστήμια.

Αυξημένες είναι επίσης οι δυνάμεις που συγκέντρωσαν μικρότερα φοιτητικά σχήματα.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα με ποσοστό ενσωμάτωσης 95.67%:

Η ΚΝΕ

Σε δήλωσή του για για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ο γραμματέας της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, αναφέρει:

«Οι φοιτητικές εκλογές, με την 3η συνεχόμενη νίκη της Πανσπουδαστικής, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική».

Σύμφωνα και με τις δύο παρατάξεις, πάντως, ο αριθμός των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπες ανήλθε περίπου στις 50.000.

Η ΔΑΠ

Η παράταξη που πρόσκειται στη Νεα Δημοκρατία, η ΔΑΠ από νωρίς το βράδυ μετέδιδε σε φιλικά της σάιτ ότι είναι πρώτη δύναμη. Μάλιστα κάποια έγραψαν ότι είναι «ξανά» πρώτη δύναμη, ενώ και πέρυσι είχε χάσει πανηγυρικά από την Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Τα δικά της αποτελέσματα μεταδίδει η ΔΑΠ στο σάιτ της: www.dap.gr/

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «ξεκάθαρη επιλογή» από μεριάς των φοιτητών: «Οι φοιτητές επέλεξαν την πρόοδο, την εξωστρέφεια και τις μεταρρυθμίσεις των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τις οποίες στηρίζει η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ».

Από τη μία, Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ κατηγόρησε την ΠΚΣ ότι «σε πολλές σχολές έστησε μόνη της κάλπες εκτός της νόμιμης διαδικασίας, δημιουργώντας φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα». Από την άλλη, η Πανσπουδαστική κατηγόρησε τη «γαλάζια» παράταξη ότι «έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την αλήθεια και τη λογική».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter