Follow the money

Follow the money

Ακολούθησε τα λεφτά.

Πρόσεξε ποια κονδύλια πάει να κόψει και ποια να αυξήσει ο Τραμπ στο σχέδιο προΰπολογισμού που μόλις κατέθεσε στο Κογκρέσο. Δε θέλει φιλοσοφία, ούτε διδακτορικό στα οικονομικά απ’ το Στάνφορντ.

Οι αμυντικές δαπάνες εκσφενδονίζονται στον ουρανό, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία μακροημερεύει. Το ίδιο και οι δαπάνες για την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης. Ο μέσος Αμερικανός μπορεί να κοιμάται λιγότερο ανήσυχος αγκαλιά με τα κουμπούρια του.

Στον πάγκο του χασάπη τεμαχίζονται όλα τα άλλα: η επιστημονική έρευνα, η δημόσια υγεία και παιδεία, η στήριξη των οπτικοακουστικών έργων, οι καλές τέχνες και τα μουσεία, η στέγαση των άπορων οικογενειών, οι υπηρεσίες για την κλιματική αλλαγή, όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας (μόνο αυτά είναι τρία δις δολάρια), τα κοινωνικά επιδόματα, τα έξοδα για τον ΟΗΕ. Α, και οι δαπάνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – τί να την κάνεις την εξωτερική πολιτική άμα είσαι φίλος του Πούτιν ;

Το ανατριχιαστικό κείμενο των 53 σελίδων καθρεφτίζει τον «οικονομικό εθνικισμό» («economic nationalism», όρος του Στηβ Μπάνον) που οραματίζεται ο νέος προέδρος.

«Έκπληξη»: προβλέπει κονδύλι 1,7 εκατομμυρίου δολαρίων για να ξεκινήσει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ! Ναι, εκείνου που θα το πλήρωναν οι ίδιοι οι Μεξικάνοι. Τώρα ο Τραμπ θέλει να στείλει τον πρώτο λογαριασμό στους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Έτσι όπως είναι, το σχέδιο προΰπολογισμού αποκλείεται να περάσει, θα το πολεμήσουν και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Ο κατά Τραμπ πόλεμος εναντίον της κοινωνίας μόλις κηρύχθηκε. Θα μαίνεται μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε ξεκινάει το νέο οικονομικό έτος. Κι ακόμη δεν σερβιρίστηκε το κυρίως πιάτο: οι προτάσεις για τη φορολογία και την οικονομία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter