Τουρκία: Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ – Εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι (Photos & Videos)

Τουρκία: Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ – Εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι (Photos & Videos)

Σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην τουρκική επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, στις 04:17 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τα 17,9 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στον Λίβανο αλλά και την Κύπρο.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στην Τουρκία κάνει λόγο για τουλάχιστον 284 νεκρούς και 2.323 τραυματίες σε επτά επαρχίες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, τουλάχιστον 384 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 600 άνθρωποι είναι οι τραυματίες.

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Διαβάστε σχετικά: Σεισμός στην Τουρκία: Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες – Θρήνος και αγωνία πάνω από τα συντρίμμια (Photos-Videos)

Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο τρομακτικός αυτός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα. Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Εντολή για παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή σε φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Μήνυμα από τον Μητσοτάκη

Σε μήνυμά του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα κινητοποιηθεί άμεσα προσφέροντας βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter